Kunnanhallitus, kokous 4.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 204 Tervalamminvuoren tuulivoimahankeen kaavoituksen aloittaminen

RauDno-2023-447

Valmistelija

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Perustelut

Solarwind Finland Oy on 1.7.2022 tiedustellut toimivaltaisen viranomaisen näkemystä (Pohjois-​Savon ELY-​keskus) YVA-​menettelyn soveltamistarpeesta Rautalammin Tervalamminvuoren tuulivoimahankkeessa.

ELY-​keskus ilmoitti hankkeesta vastaavalle (Solarwind Oy) 19.7.2022,​ että mikäli tämä haluaa muutetusta hankkeesta uuden YVA-​päätöksen,​ on päätöspyyntöä täydennettävä ainakin uusille voimakorkeuksille päivitetyillä melu-​ ja välkevarjostusmallinnuksilla sekä arviolla voimaloiden näkyvyydestä lähi-​ ja kaukomaisemassa. Hankkeesta vastaava toimitti ELY-​keskukselle pyydettyjä lisätietoja 29.8.2022 ja 5.9.2022.

Ennen uuden YVA-​päätöksen tekemistä ELY-​keskus varasi Rautalammin kunnalle,​ Suonenjoen kaupungille ja Pohjois-​Savon liitolle mahdollisuuden esittää oman näkemyksensä YVA-​menettelyn tarpeesta ja/tai päätöksenteossa huomioon otettavista seikoista. Kaikki osapuolet puolsivat YVA-​menettelyä.

ELY-​keskuksen 29.12.2022 tekemässään päätöksessä,​ ELY-​keskus päätti, ettei YVA-​menettelyä tarvita. (ELY-​keskuksen tekemä päätös liitteenä)

Tuulivoima-asian esittelyssä on pidetty kaksi kuntalaisiltaa, joissa Solarwind on ollut mukana esittelemässä hanketta. Lisäksi tilaisuudessa on kuultu ELY- keskuksen asiantuntijaa.

Kunnanhallitus on vieraillut keväällä 2023 myös Tervalamminvuoren alueella ja tutustunut alueeseen. Lisäksi kaikilla kunnanvaltuutetuilla on ollut mahdollisuus olla mukana Pihtiputaan tuulivoima-alueelle tehdyssä tutustumismatkassa. 

Nyt kyseessä olevan kokoluokan tuulivoimahankkeilta edellytetään ns. tuulivoimaosayleiskaavaa, jonka on täytettävä maankäyttö- ja rakennuslaissa (MRL) yleiskaavalle säädetyt yleisvaatimusten (39 §) ja lisäksi myös tuulivoimaosayleiskaavan erityisvaatimukset (77 b §). Kaavan selvityksiä ja kuulemisia koskevat vaatimukset määräytyvät puolestaan maankäyttö- ja rakennuslain ja -asetuksen (MRA) perusteella (erit. MRL 9 ja 62 §:t sekä MRA 1 §).

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää teknisen lautakunnan esityksen mukaan, että Tervalamminvuoren tuulivoimala hankkeen kaavoitusprosessi aloitetaan ja esittää kaavoitusprosessin aloittamista kunnanvaltuustolle. Kunnanjohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan kaavoitussopimus ja neuvottelemaan teknisistä tarkennuksista. 

Päätös

Tiina Puranen esitti, että kaavoitusta ei aloiteta. Tuomo Hänninen ei myöskään kannattanut kaavoituksen aloittamista eli hän kannatti Tiina Purasen esitystä.

Koska oli tehty pohjaesityksestä kannatettu vastaehdotus, puheenjohtaja päätti, että asiasta äänestetään. Ne, jotka kannattavat pohjaesitystä, äänestävät "jaa", ne jotka kannattavat Tiina Purasen esitystä, äänestävät "ei". Suoritetussa äänestyksessä pohjaesitystä kannattivat Sinikka Korhonen, Jouko Korhonen, Anne Karhunen ja Matti Kärkkäinen. Tiina Purasen ehdotusta kannattivat Jussi Herranen, Tuomo Hänninen ja Tiina Puranen.

Puheenjohtaja totesi, että pohjaesitys tuli päätökseksi äänin 4-3.

 

Eriävä mielipide

  • Tiina Puranen ja Jussi Herranen jättivät asiasta eriävän mielipiteen ( pöytäkirjan liitteenä).

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta ei saa tehdä. (Kuntalaki 410/2015 § 136)