Kunnanhallitus, kokous 4.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 201 Kiintiöpakolaisten vastaanotto vuonna 2023

RauDno-2023-443

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Rautalammin kunta aloitti kiintiöpakolaisten vastaanoton vuonna 2016. Vuosien 2016 - 2022 aikana Rautalampi on ottanut vastaan noin 80 kiintiöpakolaista. Kotouttamiseen on satsattu, se on ollut laadukasta, myös Pohjois-Savon ELY-keskuksen mielestä. Vapaaehtoisten työllä on ollut iso merkitys, ilman heitä olisi voinut jotakin hyvin olennaista jäädä puuttumaan.Vaikka kiintiöpakolaisiin on satsattu, on kuitenkin käynyt niin, että heistä valtaosa eivät syystä tai toisesta ole paikkakunnalle jääneet.

Rautalammin kunnanvaltuusto päätti 26.3.2019, että Rautalammin kunta ottaa vastaan 10-15 (2-3 perhettä) kiintiöpakolaista vuosittain vuosien 2020-2023 aikana. Kunta otti vuonna 2022 vastaan 15 kiintiöpakolaista. 2021 pakolaisia ei otettu, vaan toiminnassa pidettiin välivuosi. Kunnanhallitus teki 28.11.2022 päätöksen, kunnanvaltuuston linjauksen mukaisesti, että vuonna 2023 otetaan 15 kiintiöpakolaista, ensisijaisesti syyrialaisia lapsiperheitä.

Kunnanhallituksen päätöksenteon jälkeen olosuhteet kunnassa ovat muuttuneet olennaisesti. Ukrainassa käynnissä oleva Venäjän brutaali sota on ajanut ukrainalaisia pakolaisiksi. Myös Rautalammille on tullut kunnan kokoon suhteutettuna merkittävä määrä ukrainalaisia. Kuntamallin kautta on löydetty Rautalammilta  koti monelle ukrainalaiselle.

Tällä hetkellä kunnassa ei ole pakolaisohjaajaa, kotouttamisohjaajan 50 %:n työpanos on kohdistettu ukrainalaisten auttamiseen.

Mikäli tuore hallitusohjelma toteutuu, tulee kiintiöpakolaisten määrä laskemaan ja on epäselvää, ohjautuisiko jatkossa kiintiöpakolaisia Rautalammille.

 

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää esittää kunnanvaltuustolle, että vuonna 2023 ei oteta kiintiöpakolaisia. Kunta käyttää olemassa olevat pienet resurssit nyt kunnassa olevien ukrainalaisten auttamiseen.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Jouko Korhonen jääväsi itsensä ja hän poistui kokoushuoneesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi.

Tiedoksi

Pohjois-Savon ELY-keskus

Muutoksenhaku

Koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta ei saa tehdä. (Kuntalaki 410/2015 § 136)