Kunnanhallitus, kokous 4.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 208 Arviointikertomus vuodelta 2022, hallinnon vastine

RauDno-2023-444

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Tarkastuslautakunta on pyytänyt kunnanhallitusta antamaan vuoden 2023 loppuun mennessä valtuustolle selvityksen siitä, mihin toimenpiteisiin kunnanhallitus on ryhtynyt arviointikertomuksessa esitettyjen yhteenvetojen, johtopäätösten ja suositusten vuoksi. Kunnanhallitus on pyytänyt toimialoilta vastineen arviointikertomuksen yhteenvedoista, johtopäätöksistä ja suosituksista.

1. Kuntastrategia: Tarkastuslautakunta on todennut, että kuntastrategian on kohtalaisen hyvin valmisteltu ja sen tavoitteet ovat oikeasuuntaisia. Lisäksi lautakunta toteaa, että 2023 talousarvion laadinnassa on otettu kuntastrategia huomioon. Hallinto yhtyy tarkastuslautakunnan huomioon siitä, että tavoitteiden asetteluun tulee edelleen kiinnittää huomiota. Tämä työ on jo aloitettu, kuntastrategian projekteja on kirkastettu valtuuston seminaarissa 28.8.2023.

2. Yleishallinto (sis. luottamushenkilöhallinto, yleishallinto, taloushallinto): tavoitteet ovat olennaisilta osin toteutuneet hyvin, yleishallinto merkitsee tietoonsa saatetuksi tarkastuslautakunnan kiitokset. Yleishallinnon käyttökustannusten poikkeama keskiarvosta johtuu siitä, että työllisyyspalvelut, kirjanpitopalvelut (ostopalvelu) ja kunnan kaikki työterveysmenot ovat yleishallinnossa. Mitään näitä kuluja ei ole vyörytetty muille hallintokunnille. Jo aiemmin Eero Laesterän selvityksessä on todettu, että Rautalammin yleishallinto on taloudellisesti ja tehokkaasti järjestetty.

3. Elinkeinotoimi: Rautalammin elinvoimaselvitys on vuodelta 2022. Elinvoimaohjelman laatiminen/päivittäminen on jo otettu työn alle ja sen yhteys strategiaan varmistetaan.

4. Toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutuminen: Yhdymme tarkastuslautakunnan arvioon tiukasta kulukurista kuin myös siihen, että työtä on jatkettava velkamäärän vähentämiseksi. Investointitarpeet tulee punnita huolellisesti; vain välttämättömät hankkeet toteutetaan. Valtionosuuksiin ja verotuloihin liittyvät epävarmuudet kannustavat talouden tasapainottamistoimiin myös pitkällä tähtäimellä.

5. Talous: tiukka kulukuri, sosiaalitoimen säästöt, terveydenhoidon palautukset ja verotulojen parempi kertymä mahdollistivat talousarviota selkeästi paremman lopputuloksen. Tulos olisi ollut vielä parempi, jos ei olisi tehty Teollisuushallit Oikarila Oy osalta arvon alaskirjausta. Tasapainottamistoimien vaikutuksia pyritään seuraamaan ja analysoimaan huolellisesti.

6. Konserni: Omistajapoliittiset linjaukset ovat päivityksessä, konsernin osalta jatketaan aktiivista työtä. Tytäryhteisöjen tavoitteiden osalta pyritään tarkentamaan siten, että ne edistävät kuntakonsernin toimintaa ja ovat linjassa kunnan strategian kanssa.

 

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä hallinnon selvityksen arviointikertomuksessa esitetyistä yhteenvedoista, suosituksista ja johtopäätöksistä ja esittää sitä edelleen kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta ei saa tehdä. (Kuntalaki 410/2015 § 136)