Kunnanhallitus, kokous 4.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 196 Varhaiskasvatuksen hankinnat

RauDno-2023-380

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Varhaiskasvatuksen tila-asiat etenivät erittäin myönteisesti, kun päiväkoti Silmu otettiin käyttöön loppuvuodesta 2021. Tilat ovat pääosin toimivat, mutta toiminnan kannalta olennaista kalustoa puuttuu kasvatuksellisesti täysipainoisen toiminnan toteuttamiseksi.

Kuluvalle tilikaudelle varhaiskasvatukselle on budjetoitu vain 700 € kalustoon ja opetusvälineisiin. Kiireellisimmät tarpeet olisivat tietokoneet ryhmien opettajille toiminnan suunnittelua, kirjaamista ja raportointia tukemaan sekä helpottamaan yhteydenpitoa perheiden suuntaan. Lisäksi tarvittaisiin matot: sekä kuramatot että ryhmien huoneisiin matot. Ryhmätiloissa matot olisivat osa pedagogista välineistöä.

Kolmas hankintatarve olisivat lelujen ja tarvikkeiden pesulaitteet eli lämpödesinfioiva pesuautomaatti ja otsonointilaite. Otsonointilaite sisältää myös uvc-laatikon kovien esineiden (esimerkiksi elektroniikan) desinfiointiin. Tavoitteena on parantaa hygieniatasoa ja vähentää tätä kautta poissaoloja.

Mattojen hankintahinta tarjouksen mukaan on 5000 €; mattoja on kaikkiaan 14 kappaletta. Kuramattojen vuokrahinta on 21,76 € kuukaudessa, mistä tilikaudelle 2023 kertyy 109 €.

Tietokoneet maksavat tarjouksen mukaan 800 € kappaleelta, yhteensä 2400 €.

UVC-laatikolla varustetun otsonointilaitteen hinta on 6465 €, mistä tekninen osasto ottaa vastuulleen 20% ja sivistysosaston vastuulle jää 5127€.

Lämpödesinfioivan pesuautomaatin hinta on tarjouksen mukaan 5880 €, mistä tekninen osasto ottaa vastuulleen 20% ja sivistysosaston vastuulle jää 4704€.

Varhaiskasvatuksella on hallinnollisena ohjelmistona Daisy. Daisyn palvelukokonaisuudesta puuttuu muutamia toiminnallisuuksia, mikä aiheuttaa päiväkodin hallinnon arkeen merkittävästi lisätyötä eli käsin tehtävää tietojen kokoamista ja tarkistamista. Suurimmat puutteet ovat väestötietojen ja tulotietojen tarkastaminen. Daisy-palvelukokonaisuuden laajentaminen vapauttaisi päiväkodin hallinnon työaikaa ydintehtäviin eli pedagogiseen suunnitteluun ja kehittämiseen. Suunnitellun palvelukokonaisuuden käyttöönotto maksaa käyttöönotossa 2040 € sekä vuosilisenssinä jatkossa 720 €. Tilikaudelle 2023 lisenssikulu olisi 300 €.

Hankinnat yksittäisinä ovat niin summiltaan pieniä, että ne voidaan tehdä viranhaltijapäätöksin. Puuttuvan budjetoinnin takia lautakunnalta toivotaan siis määrärahaesitys kunnanhallitukselle kuluvalle tilikaudelle.

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Hyvinvointivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Hyvinvointilautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle 22194 euron lisämäärärahaa tilikaudelle 2023 varhaiskasvatuksen hankintoihin ja palvelujen ostoihin.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti. 

Valmistelija

Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Perustelut

Varhaiskasvatuksen tila-​asiat etenivät erittäin myönteisesti,​ kun päiväkoti Silmu otettiin käyttöön loppuvuodesta 2021. Tilat ovat pääosin toimivat,​ mutta toiminnan kannalta olennaista kalustoa puuttuu kasvatuksellisesti täysipainoisen toiminnan toteuttamiseksi.

Kuluvalle tilikaudelle varhaiskasvatukselle on budjetoitu vain 700 € kalustoon ja opetusvälineisiin. Kiireellisimmät tarpeet olisivat tietokoneet ryhmien opettajille toiminnan suunnittelua,​ kirjaamista ja raportointia tukemaan sekä helpottamaan yhteydenpitoa perheiden suuntaan. Lisäksi tarvittaisiin matot: sekä kuramatot että ryhmien huoneisiin matot. Ryhmätiloissa matot olisivat osa pedagogista välineistöä.

Kolmas hankintatarve olisivat lelujen ja tarvikkeiden pesulaitteet eli lämpödesinfioiva pesuautomaatti ja otsonointilaite. Otsonointilaite sisältää myös uvc-​laatikon kovien esineiden (esimerkiksi elektroniikan) desinfiointiin. Tavoitteena on parantaa hygieniatasoa ja vähentää tätä kautta poissaoloja.

Mattojen hankintahinta tarjouksen mukaan on 5000 €;​ mattoja on kaikkiaan 14 kappaletta. Kuramattojen vuokrahinta on 21,​76 € kuukaudessa,​ mistä tilikaudelle 2023 kertyy 109 €.

Tietokoneet maksavat tarjouksen mukaan 800 € kappaleelta,​ yhteensä 2400 €.

UVC-​laatikolla varustetun otsonointilaitteen hinta on 6 465 €,​ mistä tekninen osasto ottaa vastuulleen 20% ja sivistysosaston vastuulle jää 5127 €.

Lämpödesinfioivan pesuautomaatin hinta on tarjouksen mukaan 5 880 €,​ mistä tekninen osasto ottaa vastuulleen 20% ja sivistysosaston vastuulle jää 4704 €.

Varhaiskasvatuksella on hallinnollisena ohjelmistona Daisy. Daisyn palvelukokonaisuudesta puuttuu muutamia toiminnallisuuksia,​ mikä aiheuttaa päiväkodin hallinnon arkeen merkittävästi lisätyötä eli käsin tehtävää tietojen kokoamista ja tarkistamista. Suurimmat puutteet ovat väestötietojen ja tulotietojen tarkastaminen. Daisy-​palvelukokonaisuuden laajentaminen vapauttaisi päiväkodin hallinnon työaikaa ydintehtäviin eli pedagogiseen suunnitteluun ja kehittämiseen. Suunnitellun palvelukokonaisuuden käyttöönotto maksaa käyttöönotossa 2040 € sekä vuosilisenssinä jatkossa 720 €. Tilikaudelle 2023 lisenssikulu olisi 300 €.

Hankinnat yksittäisinä ovat niin summiltaan pieniä,​ että ne voidaan tehdä viranhaltijapäätöksin. Puuttuvan budjetoinnin takia lautakunnalta toivotaan siis määrärahaesitys kunnanhallitukselle kuluvalle tilikaudelle.

Ehdotus

Esittelijä

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Hyvinvointilautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle 22 194 euron lisämäärärahaa tilikaudelle 2023 varhaiskasvatuksen hankintoihin ja palvelujen ostoihin.

Päätös

Kunnanhallitus päätti pyytää asiasta lisäselvityksen. Asian käsittelyä jatketaan seuraavassa kokouksessa.

Valmistelija

  • Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi
  • Sanni Lehtolainen, päiväkodin johtaja, sanni.lehtolainen@rautalampi.fi

Perustelut

Kunnanhallitus käsitteli varhaiskasvatuksen hankintoja 14.8.2023. Asia jäi pöydälle lisäselvitystä varten.

Perustelut hygiokaapin hankinnalle (varhaiskasvatuksesta vastaava päiväkodin johtaja Sanni Lehtolainen):

Liitteenä esite hygiokaappimallista, joka soveltuu desinfiointi- tai hajunpoistotarpeeseen. Laitteessa on käytössä kaksi eri teknologiaa, otsoni ja uvc. Otsoni soveltuu erilaisten tekstiilien, kirjojen, pelien ja vaikka henkilökunnan työkenkien desinfiointiin. Otsoni läpäisee hyvin huokoiset materiaalit ja näin ollen pääsee vaikuttamaan materiaalin sisälle. Uvc soveltuu kovapintaisille tuotteille, koska uvc valo ei läpäise pintaa ja näin ollen ei pääse pinnan läpi vaikuttamaan. Erilaiset elektroniset laitteet, kuten mittalaitteet, kännykät, tabletit ja kaukosäätimet soveltuvat uvc-käsiteltäviksi.

Lisätietoa mm. turvallisuudesta https://hygio.fi/desinfiointiteknologia/ ja varhaiskasvatuksen käyttökohteista https://hygio.fi/kayttokohteet/varhaiskasvatus/

Hygiokaappi on käytössä mm. Konnevedellä uudessa päiväkodissa, jossa sitä on tehokkaasti käytetty koko päiväkodin olemassaoloajan. Laitetta on mm. sen käyttäjäkokemuksen myötä kehuttu.

 

Perustelut pesuautomaatin hankinnalle (varhaiskasvatuksesta vastaava päiväkodin johtaja Sanni Lehtolainen):

Varhaiskasvatuksessa tulee kaikki lelut puhdistaa normaalioloissakin 3 kk välein. Kuitenkin epidemiatilanteessa tulee kaikki käytössä olevat lelut pestä tilanteen mukaan päivittäin - kerran viikossa. Erityistä huomiota tulee kiinnittää leluihin, jotka voivat joutua suuhun.

Lelut, potat yms. tulee pestä niille erikseen tarkoitetulla laitteella sellaisessa lämpötilassa, joka tuhoaa mahdolliset taudinaiheuttajat. Lelut yms. sellaiset välineet, jotka eivät kestä vettä (esimerkiksi pehmolelut, ipadit, yhteiskäytössä olevat läppärit), voidaan otsonoida.

Varhaiskasvatuksessa on usein kiertämässä erilaisia epidemioita. Ne aiheuttavat palon poissaoloja sekä lapsille että työntekijöille. Hygieniatasoa nostavat hankinnat maksavat siis itsensä takaisin keskipitkällä aikavälillä henkilöstön vähentyneinä poissaoloina. Niillä on myös kansantaloudellinen merkitys, kun huoltajien työpoissaolot vähenevät sairaan lapsen hoitotarpeen vähentyessä.

Laitteet on tarkoitus sijoittaa Pentinpellon kellariin, jolloin niiden käytöstä ei tule lasten toimintaan mitään häiriötä tai vaaraa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä hyvinvointilautakunnan esityksen 22 194 euron lisämäärärahasta tilikaudelle 2023 varhaiskasvatuksen hankintoihin ja palvelujen ostoihin ja esittää sitä edelleen kunnanvaltuuston hyväksyttäväksi. 

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

hyvinvointilautakunta, päiväkodin johtaja

Muutoksenhaku

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (Kuntalaki § 134). Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Rautalammin kunnanvirastoon määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Rautalammin kunnan kunnanhallitus
Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi
Sähköpostiosoite: rautalammin.kunta@rautalampi.fi
Puhelinnumero: 040 164 2000
Kunnanvirasto avoinna: ma – pe 09.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja se on tekijän allekirjoitettava. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan
  • oikaisuvaatimuksen tekijän nimi ja yhteystiedot

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätöss voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.