Kunnanhallitus, kokous 16.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 184 Perusopetuksen teknisen työn opettajan virka

RauDno-2024-445

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Perustelut

Rautalammin kunnassa on loppukeväästä 02.09.2024 saakka ollut käynnissä yt-menettely, joka on koskenut koko henkilöstöä pois lukien esiopetus ja varhaiskasvatus.

Matti Lohen yhtenäiskoulun yläkoulun luokkien yksisarjaistuminen syyslukukaudesta 2024 alkaen tarkoittaa sitä, että tulevien 4–5 lukuvuoden aikana aineenopettajien tuntimäärät puolittuvat eivätkä jäljelle jäävät opetustunnit riitä viran opetusvelvollisuuden täyttymiseen. Silloin kunnalla on taloudellistuotannollinen peruste muuttaa virat päätoimisen tuntiopettajan tehtäviksi.

Syyskuun alussa päättyneen yt-menettelyn aikana tarkasteltiin lukuvuonna 2025–2026 alle opetusvelvollisuuden jääviä aineenopetuksen virkoja (opinto-ohjaus ja tekninen työ).

Koska teknisen työn ja viranhaltijan näiden tuntien ohella opettaman kuvataiteen yhteenlaskettu tuntimäärä on pysyvästi jäämässä alle viran opetusvelvollisuuden, on tuotannollistaloudellinen peruste tarkastella viran jatkumista. Viranhaltijaa on kuultu yt-menettelyn aikana ja hän on valmis siirtymään opettamiensa aineiden päätoimisen tuntiopettajan tehtävään.

Viranhaltijalain (304 / 2003) 24§:n mukaan viranhaltija voidaan siirtää ilman julkista hakumenettelyä toiseen virkasuhteeseen.

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Hyvinvointivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Asia liittyy strategian tavoitteista elinvoimaan ja hyvinvointiin sekä tasapainoiseen kuntatalouteen. Asia liittyy hyvinvointisuunnitelman tavoitteista kuntalaisten osallisuuden vahvistamiseen. 

Ehdotus

Esittelijä

Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Hyvinvointilautakunta päättää ja esittää edelleen kunnanhallitukselle ja kunnanvaltuustolle päätettäväksi, että

-          lakkautetaan perusopetuksen teknisen työn opettajan virka päättymään 31.07.2025

-          01.08.2025 alkaen perustetaan perusopetuksen päätoimisen tuntiopettajan virkasuhteinen tehtävä, jossa opetettavina aineina ovat tekninen työ ja kuvataide

Lisäksi hyvinvointilautakunta päättää todeta, että Rautalammin kunnan hallintosäännön 26§:n mukaisesti sivistys- ja hyvinvointijohtaja tekee viranhaltijapäätöksen nykyisen viranhaltijan siirtymisestä perustettavaan virkasuhteiseen päätoimisen tuntiopettajan tehtävään 01.08.2025 alkaen ilman julkista hakumenettelyä.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Perustelut

Rautalammin kunnassa on loppukeväästä 02.09.2024 saakka ollut käynnissä yt-​menettely,​ joka on koskenut koko henkilöstöä pois lukien esiopetus ja varhaiskasvatus.

Matti Lohen yhtenäiskoulun yläkoulun luokkien yksisarjaistuminen syyslukukaudesta 2024 alkaen tarkoittaa sitä,​ että tulevien 4–5 lukuvuoden aikana aineenopettajien tuntimäärät puolittuvat eivätkä jäljelle jäävät opetustunnit riitä viran opetusvelvollisuuden täyttymiseen. Silloin kunnalla on taloudellistuotannollinen peruste muuttaa virat päätoimisen tuntiopettajan tehtäviksi.

Syyskuun alussa päättyneen yt-​menettelyn aikana tarkasteltiin lukuvuonna 2025–2026 alle opetusvelvollisuuden jääviä aineenopetuksen virkoja (opinto-​ohjaus ja tekninen työ).

Koska teknisen työn ja viranhaltijan näiden tuntien ohella opettaman kuvataiteen yhteenlaskettu tuntimäärä on pysyvästi jäämässä alle viran opetusvelvollisuuden,​ on tuotannollistaloudellinen peruste tarkastella viran jatkumista. Viranhaltijaa on kuultu yt-​menettelyn aikana ja hän on valmis siirtymään opettamiensa aineiden päätoimisen tuntiopettajan tehtävään.

Viranhaltijalain (304 / 2003) 24§:n mukaan viranhaltija voidaan siirtää ilman julkista hakumenettelyä toiseen virkasuhteeseen.

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

-​ Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

-​ Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

-​ Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

-​ Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

-​ Hyvinvointivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Asia liittyy strategian tavoitteista elinvoimaan ja hyvinvointiin sekä tasapainoiseen kuntatalouteen. Asia liittyy hyvinvointisuunnitelman tavoitteista kuntalaisten osallisuuden vahvistamiseen. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää ja esittää edelleen kunnanvaltuustolle päätettäväksi,​ että

-​          lakkautetaan perusopetuksen teknisen työn opettajan virka päättymään 31.07.2025

-​          01.08.2025 alkaen perustetaan perusopetuksen päätoimisen tuntiopettajan virkasuhteinen tehtävä,​ jossa opetettavina aineina ovat tekninen työ ja kuvataide

Lisäksi kunnanhallitus päättää todeta,​ että Rautalammin kunnan hallintosäännön 26§:n mukaisesti sivistys-​ ja hyvinvointijohtaja tekee viranhaltijapäätöksen nykyisen viranhaltijan siirtymisestä perustettavaan virkasuhteiseen päätoimisen tuntiopettajan tehtävään 01.08.2025 alkaen ilman julkista hakumenettelyä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Asiantuntija kuultiin sivistys- ja hyvinvointijohtaja Matti Vänttistä.

Tiedoksi

Hyvinvointilautakunta, Matti Lohen koulun rehtori, teknisen työn opettaja, sivistys- ja hyvinvointijohtaja