Valmistelija
Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi
Perustelut
Rautalammin kunnan perusopetuksen kouluverkko
Kunnanvaltuusto päätti kokouksessaan 05.04.2022 §16 kouluverkon osalta, että kouluverkon tarkastelua jatketaan vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen aikana. Hyvinvointilautakunta päätti kokouksessaan 02.08.2023 §80 linjauksesta perusopetuksen kehittämisen menettelytavaksi. Hyvinvointilautakunnan päättämän linjauksen perusteella syksyllä 2023 ja alkuvuodesta 2024 toimi työryhmä, jossa oli nuorten, huoltajien, henkilöstön, lautakunnan, koulun johdon ja sivistysjohdon edustus. Osaksi työryhmän työtä valmistui talvella 2024 laaja lasten ja nuorten kuuleminen kouluverkkoasioista ja koulutuksen kehittämisestä. Huoltajille ja laajemmin kaikille kuntalaisille oli koulutuksen tulevaisuutta käsittelevät illat sekä Kerkonjoen koululla että Matti Lohen koululla syksyllä 2023.
Koulutuksen kehittämiseksi haettiin rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä alkuvuodesta 2024. Ministeriöltä tuli kuitenkin kielteinen päätös keväällä 2024. Päätöksestä tehtiin oikaisuvaatimus, johon ei ole saatu vastausta. Toinen rahoitushakemus tehtiin huhtikuussa 2024 Opetushallitukselle. Hakemukseen tuli myönteinen päätös juhannuksen alla 2024; rahoituskausi on vuoden 2026 loppuun. Myönnetty rahoitus on merkittävä: 246 600 €. Hanke on yhteinen kuuden kunnan kanssa.
Kuntalaisten kuulemisia kouluasioista on järjestetty alkuvuodesta 2023 Kerkonjoen koululla, syksyllä 2023 Kerkonjoen koululla ja Matti Lohen koululla sekä elokuussa ja syyskuun alussa 2024 yhteensä neljä kappaletta Kerkonjoen koululla, Matti Lohen koululla sekä Puroniemessä. Keskeisinä sisältöinä elokuun 2024 kuulemisissa ovat olleet seuraavat teemat: väestökehitys ja oppilasennuste, kunnan taloustilanne, lapsen oikeudet, kunnan elinvoima, eri vaihtoehdot koulutuksen järjestämiseen sekä päätöksenteon aikajana. Keskustelun aikana pohdittiin myös Kerkonjoen tilojen käyttöä, mikäli tehtäisiin päätös koulutoiminnan loppumisesta Kerkonjoen koulussa.
Oppilaiden kuuleminen toteutettu hyvin laajana prosessina kuntaorganisaation ulkopuolisen tutkijan tekemänä talvella 2024. Keskeiset löydökset validoitiin elokuussa 2024 talven kuulemista suppeammalla aineistolla.
Talvella 2024 pyöreän pöydän työryhmässä vahvimmaksi tulevaisuusnäkymäksi priorisoitu vaihtoehto (UKK3.0-malli) vaatii usean vuoden kehittämistyön, eikä siitä ole apua kunnan akuutin talousahdingon helpottamiseksi. Käytännössä lyhyen aikavälin talousvaikutuksia voidaan saada vain siirtämällä oppilaita alakoulujen välillä joko Matti Lohen koululta Kerkonjoen koululle tai Kerkonjoen koululta Matti Lohen koululle. Kuntalaiskuulemisessa 07.08.2024 nousi lisäksi esiin ajatus koko kunnan alkuopetuksen keskittämisestä Kerkonjoen koululle, mutta pedagogisesti kiinnostavan ehdotuksen toteuttaminen lisäisi merkittävästi oppilaskuljetuskuluja eikä siksi ole taloudellisesti kestävä ratkaisu.
Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan kouluverkosta päätettäessä tulee analysoida seuraavat asiat:
- kunnan taloudellinen tilanne ja talouden näkymät
- opetuksen käyttötalous ja investoinnit
- nykyinen kouluverkko, nykyisten koulutilojen kunto sekä käyttö muuhun kuin opetukseen
- pedagoginen tarkoituksenmukaisuus
- lähikoulun osoittamismenettely
- koulukuljetukset
- opiskeluhuoltopalvelut
- oppilasennusteet kunnassa ja oppilaaksiottoalueittain
- kuntarajat ylittävä yhteistyö
- henkilöstösuunnitelma
- esitys perusopetuspalvelujen uudesta järjestämisestä sekä uudesta kouluverkosta
- esitys oppilaiden lähikoulujärjestelystä
- esitys henkilöstön sijoittamisesta
- arviointi päätösehdotuksen vaikutuksista
- arviointi lapsivaikutuksista
Nämä asiat ovat eriteltyinä päätöksenteon tueksi jaetussa kouluverkkoselvityksessä. Liitteenä on lisäksi lapsivaikutusten arviointi.
Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)
- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
- Hyvinvointivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
Asia liittyy strategian kaikkiin painopisteisiin. Asia liittyy hyvinvointisuunnitelman tavoitteista kestävään kehitykseen, hyvään mielenterveyteen sekä kuntalaisten osallisuuden vahvistamiseen.
Ehdotus
Esittelijä
Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi
Hyvinvointilautakunta osaltaan päättää ja esittää edelleen kunnanhallitukselle ja kunnanvaltuustolle päätettäväksi Kerkonjoen koulun lakkauttamista lukuvuoden 2024–2025 jälkeen 31.07.2025 alkaen
Lisäksi hyvinvointilautakunta päättää yhden oppilaaksiottoalueen muodostamisesta Rautalammin kunnan perusopetukseen 01.08.2025 alkaen; oppilaaksiottoalue kattaa koko kunnan.
Päätös
Äänestys: Perusopetuksen kouluverkko
Tiina Puranen teki vastaesityksen, jota Petteri Haukka kannatti. Vastaesitys on seuraava: Olemme eläneet vuoden niin, että emme ole saaneet mitään tietoa kunnan taloudellisesta tilanteesta. Me päättäjät toimimme virkavastuulla ja meidän on mahdotonta tehdä päätöksiä, ettemme tiedä talouden tunnuslukuja. Siksi esitän, että perusopetuksen kouluverkko viedään uudelleen valmisteluun, kunnes talouden tunnusluvut on tuotu päättäjille. Koulua ja kiinteistöä ei voi erottaa, vaan tämä on kokonaisuus kunnan talouden tasapainottamisohjelmassa. Lisäksi valmistelussa tulee huomioida elinvoimaisuus ja Kerkonkosken kylän kehittäminen.
Koska tehtiin esittelijän esityksestä poikkeava ehdotus, jota kannatettiin, edetään äänestykseen. Esittelijän esitystä kannattavat äänestävät "jaa", Tiina Purasen vastaesitystä kannattavat äänestävät "ei".
Jaa: Tomi Karttunen, Senja Hallivuori, Hannu Keinänen (pj)
Ei: Tiina Puranen, Petteri Haukka, Hanna Kosonen
Tyhjä: Markus Sjöberg
Todettiin, että jaa- ja ei-äänet menivät tasan (3-3) ja että puheenjohtajan ääni ratkaisee. Esittelijän tekemä päätösehdotus tulee päätökseksi.
Esittelijän päätösehdotus tuli lautakunnan päätökseksi:
Hyvinvointilautakunta osaltaan päättää ja esittää edelleen kunnanhallitukselle ja kunnanvaltuustolle päätettäväksi Kerkonjoen koulun lakkauttamista lukuvuoden 2024-2025 jälkeen 31.07.2025 alkaen. Lisäksi hyvinvointilautakunta päättää yhden oppilaaksiottoalueen muodostamisesta Rautalammin kunnan perusopetukseen 01.08.2025 alkaen; oppilaaksiottoalue kattaa koko kunnan.
Tiina Puranen ja Petteri Haukka jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen: Olemme eläneet vuoden niin, että emme ole saaneet mitään tietoa kunnan taloudellisesta tilanteesta. Me päättäjät toimimme virkavastuulla ja meidän on mahdotonta tehdä päätöksiä, ettemme tiedä talouden tunnuslukuja. Siksi esitän, että perusopetuksen kouluverkko viedään uudelleen valmisteluun, kunnes talouden tunnusluvut on tuotu päättäjille. Koulua ja kiinteistöä ei voi erottaa, vaan tämä on kokonaisuus kunnan talouden tasapainottamisohjelmassa. Lisäksi valmistelussa tulee huomioida elinvoimaisuus ja Kerkonkosken kylän kehittäminen.