Kunnanhallitus, kokous 16.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 180 Nuorten pajatoiminnan lopettaminen

RauDno-2024-443

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Perustelut

Nuorten pajatoiminta jäi kunnalle hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä, vaikka työkeskustyyppinen toiminta muutoin siirtyi aikuissosiaalityön osana hyvinvointialueille. Nuorten pajan nuorilla täytyy kuitenkin olla asiakkuus myös hyvinvointialueelle taloudellisten etujen saamiseksi. Näin hyvinvointialueen ja kunnan pajatoiminta nuorten osalta on paljolti päällekkäistä. Tämä on johtanut siihen, että nuorten pajan asiakasmäärä on jäänyt hyvin pieneksi. Keväällä ja kesällä 2024 asiakkaita on ollut ajoittain 0–1. Kokoaikaisen työntekijän pitäminen näin pientä asiakasmäärää varten ei ole tarkoituksenmukaista varsinkin, kun kunnassa on tarjolla etsivän nuorisotyön palvelu.

AVIlta on saatu avustusta koulunuorisotyön käynnistämiseen 01.10.2024 alkaen. Jos nuorten pajan toiminta päätettäisiin lopettaa, työntekijä voisi siirtyä tekemään koulunuorisotyötä. Työn vaikuttavuus olisi näin merkittävästi nykyistä suurempi.

Sekä pajatoiminta että koulunuorisotyö ovat merkittäviltä osin AVIn rahoittamaa. AVI ei näe estettä työntekijän siirtymiselle pajatoiminnasta koulunuorisotyöhön, jos pajatoiminta päätettäisiin lopettaa.

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Hyvinvointivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Asia liittyy strategian painopisteistä elinvoimaan ja hyvinvointiin sekä joustavaan työhön ja asumiseen sekä viestintään ja vuorovaikutteisuuteen. Asia liittyy hyvinvointisuunnitelman tavoitteista hyvään mielenterveyteen sekä kuntalaisten osallisuuden vahvistamiseen.

Ehdotus

Esittelijä

Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Hyvinvointilautakunta päättää, että nuorten pajan toiminta Rautalammin kunnassa lakkaa 30.09.2024 ja että työntekijälle tarjotaan mahdollisuus siirtyä koulunuorisotyöntekijäksi. Kunta varautuu palauttamaan käyttämättä jäävän osuuden AVIn pajatoimintaan myöntämästä avustuksesta (noin 7500 €).

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

  • Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Perustelut

Nuorten pajatoiminta jäi kunnalle hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä,​ vaikka työkeskustyyppinen toiminta muutoin siirtyi aikuissosiaalityön osana hyvinvointialueille. Nuorten pajan nuorilla täytyy kuitenkin olla asiakkuus myös hyvinvointialueelle taloudellisten etujen saamiseksi. Näin hyvinvointialueen ja kunnan pajatoiminta nuorten osalta on paljolti päällekkäistä. Tämä on johtanut siihen,​ että nuorten pajan asiakasmäärä on jäänyt hyvin pieneksi. Keväällä ja kesällä 2024 asiakkaita on ollut ajoittain 0–1. Kokoaikaisen työntekijän pitäminen näin pientä asiakasmäärää varten ei ole tarkoituksenmukaista varsinkin,​ kun kunnassa on tarjolla etsivän nuorisotyön palvelu.

AVIlta on saatu avustusta koulunuorisotyön käynnistämiseen 01.10.2024 alkaen. Jos nuorten pajan toiminta päätettäisiin lopettaa,​ työntekijä voisi siirtyä tekemään koulunuorisotyötä. Työn vaikuttavuus olisi näin merkittävästi nykyistä suurempi.

Sekä pajatoiminta että koulunuorisotyö ovat merkittäviltä osin AVIn rahoittamaa. AVI ei näe estettä työntekijän siirtymiselle pajatoiminnasta koulunuorisotyöhön,​ jos pajatoiminta päätettäisiin lopettaa.

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

-​ Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

-​ Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

-​ Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

-​ Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

-​ Hyvinvointivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Asia liittyy strategian painopisteistä elinvoimaan ja hyvinvointiin sekä joustavaan työhön ja asumiseen sekä viestintään ja vuorovaikutteisuuteen. Asia liittyy hyvinvointisuunnitelman tavoitteista hyvään mielenterveyteen sekä kuntalaisten osallisuuden vahvistamiseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää yhtyä hyvinvointilautakunnan päätökseen,​ että nuorten pajan toiminta Rautalammin kunnassa lakkaa 30.09.2024 ja että työntekijälle tarjotaan mahdollisuus siirtyä koulunuorisotyöntekijäksi. Kunta varautuu palauttamaan käyttämättä jäävän osuuden AVIn pajatoimintaan myöntämästä avustuksesta (noin 7500 €).

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Asiantuntija kuultiin sivistys- ja hyvinvointijohtaja Matti Vänttistä.

Tiedoksi

Nuorisotoimi, hyvinvointiltk,pajatyöntekijä