Kunnanhallitus, kokous 16.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 186 Kannanotto Savon Kuituverkko Oy:n omistajastrategiaselvityksen vaihtoehtoihin

RauDno-2024-424

Valmistelija

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Perustelut

Savon Kuituverkon omistajakunnat ovat tilanneet Spring Advisorilta omistajastrategisen selvityksen, jonka tavoitteena on saavuttaa yhteinen näkemys tilanteesta ja muodostaa selkeä etenemissuunnitelma omistajille. Spring Advisor on tehnyt kattavan analyysin tilanteesta ja arvioinut Savon Kuidun omistajien vaihtoehdot, ja muodostanut niistä raportin. Tämä raportti sisältää selvityksen olennaiset osat, mutta yhtiön tarkemmat taloudelliset tiedot ja arvonmääritysosio on poistettu salassa pidettävinä tietoina, jotka levitessään voisivat vaarantaa yhtiön tulevaisuuden suunnitelmat. 

Savon Kuituverkko Oy:n omistajastrategisten vaihtoehtojen kartoitus on valmistunut kesäkuussa. Omistajatapaamisessa 18.6.2024 päätettiin, että osakkaat muodostavat oman tahtotilansa yhtiön suhteen 30.9.2024 mennessä ottamalla kantaa omistajastrategisten vaihtoehtojen analyysissa esitettyihin vaihtoehtoihin. 

Laaditun selvityksen mukaisesti nykyomistus on hajautunut, eikä omistajilla ole yhteistä näkemystä yhtiön tulevaisuudesta. Jotta yhtiötä voisi kehittää nykyomistuspohjalla, tulisi lisäksi investointien toteuttamiseksi luoda selkeä rahoitusmalli omistajien osallistumisesta. Jos investointeja ei tehdä, yhtiö ei kehity ja on riskinä, että toiminta rapautuu hiljalleen. Laaditun omistaja selvityksen mukaisesti Yhtiön koko osakekannan myynti on selkeä vaihtoehto nykyisessä markkinatilanteessa. Yhtiön myynti maksimoi arvon ja on helpoin toteuttaa.

Liitteenä Savon Kuituverkko Oy:n omistajastrategisten vaihtoehtojen analyysi.

Rautalammin kunnan osalta kokonaistilanne on muutenkin poikkeuksellinen sillä kunta omistaa alueella olevan runkoverkon. Lisäksi on todettava, että nykytilanteessa ei  valokuituverkkopotentiaalia ole pystytty Savon Kuituverkon toimesta hyödyntämään ja laajentamaan Rautalammin kunnan, sen asukkaiden ja yritysten tarpeita palvelevaksi.

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanjohtajan päätösehdotus on, että Rautalammin kunnanhallitus esittää Rautalammin kunnan kantana, että omistajastrategisten vaihtoehtojen arvioinnin jälkeen esitetty vaihtoehto 3 (koko yhtiön myynti) huomioiden yhtiön investointikyky ja myöskin Rautalammin kunnan  kuituverkon kokonaistilanne on vaihtoehdoista kannatettavin. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Savon kuituverkko Oy, kj.