Kunnanhallitus, kokous 12.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 46 LISÄPYKÄLÄ: Valtion virastotalon osakkeiden ostotarjous (lisäpykälä)

RauDno-2023-218

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Perustelut

Kiinteistö Oy Rautalammin virastotalo on perustettu vuonna 1992. Se on kiinteistöosakeyhtiö, jonka kotipaikka on Rautalampi, ja pääasiallinen toimiala kiinteistöhallinto. Yhtiön toimitusjohtaja on Pekka Putkonen. Kiinteistöyhtiön osakkeista 49 % omistaa yksityishenkilö, Rautalammin kunnan omistus 23 % ja Postin 28 %.  Kunnan omistamat tilat ovat toimisto- ja varastotiloja. Tiloissa toimii myös kunnan johtokeskus. Nykyisten ohjeiden mukaan kunnan johtokeskus ei välttämättä vaadi kunnalta erityistiloja poikkeus- ja kriisiolojen johtamista varten, vaan johtokeskus voidaan järjestää normaaliajan tiloihin ts.  kunnanvirastoon. Postin tilat ovat olleet käyttämättöminä Postin palvelujen lakkaamisen jälkeen. Viime vuosina on käyty neuvotteluja myös omistajan olevan yksityishenkilön kanssa. Hänen toiveena on ollut  luopua omistamistaan osakkeista joita hän on myös kunnalle tarjonnut ostettavaksi.  Kunnalla ei ole tarvetta kasvattaa omistustaan kiinteistöyhtiössä vaan päin vastoin luopua myös omasta omistuksestaan. Ratkaisuna tähän on mietitty Postin osakkeiden lunastamista, jotta niin kunnan kuin yksityishenkilön olisi helpompi yhdessä löytää uusi omistajataho koko osakekannalle.  Postin tyhjien tilojen olemassaolo on herättänyt paljon keskustelua ja toiveita tilojen tarkoituksenmukaisesta hyödyntämisestä. Asian edistämisestä on käyty neuvotteluja  Postin Virossa sijaitsevan kiinteistöosaston kanssa ja neuvottelutuloksena on päästy ratkaisuun, jossa Posti myy tilansa kunnalle nimellisellä euron kauppasummalla. Ajatuksena on, seetä Postin kanssa tehtävä mahdollinen kauppa toteutetaan vain jos kunta on löytänyt sekä nykyisille omilleen että Postilta ( 1 eurolla) lunastetuille osakkeille uuden ostajatahon ja kaupat toteutetaan samanaikaisesti. Yksityishenkilö neuvottelee omien osakkeidensa kaupasta itsenäisesti. Yhteinen tahtotila on, että koko kiinteistöosakeyhtiön  osakekanta siirtyisi kerralla yhden, uuden omistajan omistukseen. 

Postin tilat ovat kuntokartoitettu ja niiden on todettu olevan hyvässä  kunnossa, mutta niiden käyttöön otto esim. toimistotiloiksi edellyttää muutostöitä (halutun laatutason mukaisesti). 

Rautalammin kunnan saama ostotarjous kattaa tarjouksen sekä kunnan omistamista sekä Postin tällä hetkellä omistamasta osakekannasta. Ostotarjous on liitteenä. Liitteenä myös kuntotarkastusraportti.

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus antaa päätösehdotuksensa kokouksessa käydyn keskustelun pohjalta.

Päätös

Kunnanhallitus päätti esittää kunnanvaltuustolle postin osakkeiden lunastamista ja kiinteistöstä saadun ostotarjouksen hyväksymistä. Asia viedään kunnanvaltuustoon kunnan taseeseen aiheutuvan alaskirjauksen vuoksi. 

Sari Hintikka-Varis jääväsi itsensä ja poistui kokouksesta pykälän käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Valmistelija

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Perustelut

Kiinteistö Oy Rautalammin virastotalo on perustettu vuonna 1992. Se on kiinteistöosakeyhtiö, jonka kotipaikka on Rautalampi, ja pääasiallinen toimiala kiinteistöhallinto. Yhtiön toimitusjohtaja on Pekka Putkonen. Kiinteistöyhtiön osakkeista 49 % omistaa perikunta, Rautalammin kunnan omistus 23 % ja ns. Postin entiset osakkeet, 28%, omistaa Postin kanssa tehdyn kaupan jälkeen yksityishenkilö. Kunnan omistamat tilat ovat toimisto- ja varastotiloja. Tiloissa toimii myös kunnan johtokeskus. Nykyisten ohjeiden mukaan kunnan johtokeskus ei välttämättä vaadi kunnalta erityistiloja poikkeus- ja kriisiolojen johtamista varten, vaan johtokeskus voidaan järjestää normaaliajan tiloihin, ts. kunnanvirastoon.

Rautalammin kunta sai noin vuosi sitten ostotarjouksen omistamastaan 23 % osakekannasta. Ostotarjoushinta oli 8000 eur. Asia eteni silloin kunnanhallituksen kokouksessa päätökseen, jossa ostotarjous hyväksyttiin ja sitä esitettiin edelleen kunnanvaltuuston päätettäväksi osakkeiden myynnin aiheuttavan alaskirjauksen takia. Asiaa ei ehditty käsitellä kunnanvaltuustossa, sillä ostotarjouksen tehnyt taho ilmoitti vetävänsä tekemänsä tarjouksen pois. Asian eteneminen pysähtyi.

Asia on noussut uudelleen ajankohtaiseksi, koska Rautalammin kunta on saanut uuden ostotarjouksen omistamastaan osakekannasta. Tarjous on tullut sähköpostilla ja se on liitteenä. Ostotarjous on 8000 eur.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus hyväksyy tarjouksen  osaltaan ja päättää esittää kunnanvaltuustolle kiinteistöstä saadun ostotarjouksen 8000 euroa hyväksymistä. Asia viedään kunnanvaltuustoon kunnan taseeseen aiheutuvan alaskirjauksen vuoksi. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Otetaan johtokeskus asiat pelastustoimen kanssa yhteistoiminnassa huomioon.

Johtokeskuksen tilan nykyisille käyttäjille etsitään yhteistyössä uudet tilat.


Muutoksenhaku

Koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta ei saa tehdä. (Kuntalaki 410/2015 § 136)