Kunnanhallitus, kokous 12.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 41 Valtuustoaloite Pride-liputuksesta Rautalammilla

RauDno-2024-75

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Vasemmisto-Vihreät valtuustoryhmä ja kaksi valtuutettua tekivät valtuustoaloitteen vuosittaisesta Pride-liputuksesta Rautalammilla. Aloitetta perusteltiin:

Suomessa kunnan toimintaa ohjaa kuntalaki. Sen mukaan kunnilla on lakisääteinen velvollisuus edistää asukkaiden hyvinvointia sekä järjestää asukkaille palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Kuntien toimintaa ohjaa  kunnassa laadittava kuntastrategia. 5.4.2022 pidetyssä kunnanvaltuuston kokouksessa hyväksyttiin kuntastrategia, jossa arvoiksi nimettiin yhteisöllisyys, turvallisuus, avoimuus, hyvinvointi ja rohkeus.

Juuri nämä arvot ovat Pride-liikkeen keskeisiä arvoja. Tavoitteena on luoda ihmiselle aidosti turvallinen, avointa keskustelukulttuuria tukeva, henkistä ja fyysistä hyvinvointia edistävä yhteisö, jossa ihminen voi rohkeasti olla juuri se kuka on. Rautalammin tulisi on juuri sellainen yhteistö. Pride-liputus on merkki siitä, että haluamme kulkea tätä kohti. Tällä pienellä eleellä voidaan viestiä työnhakijoille, nuorille ja vähän vanhemmillekin aikuisille, että täällä on turvallista elää ja kasvattaa lapsia.

Pride-liputusta järjestetään jo valtakunnallisesti monissa kaupungeissa ja kunnissa. Kuopio päätti Pride-liputuksesta vuonna 2023. Suomen evankelisluterilainen kirkko sekä Kuntaliitto ovat olleet Pride-kumppaneita.

Valtuustoaloitteessa esitetään, että Rautalammin kunta ottaa käyttöön liputuksen sateenkaaren väreissä kunnan saloissa vuosittain valtakunnalllisen Pride-viikon aikaan. 

Perustuslain mukaan kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.  Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Yhdenvertaisuuslaki (1325/2014) kieltää syrjimästä henkilöä iän, alkuperän, seksuaalisen suuntautumisen ym. henkilöön liittyvän syyn perusteella. Jotta lait muuttuvat todeksi kaikkien elämässä, tulee syrjiviin asenteisiin kiinnittää huomioita. Ne ovat usein tiedostomattomia ja vaikeasti havaittavia. Kuitenkin ilman asenteellisia muutoksia yhdenvertaisuutta edistävät toimenpiteet jäävät vaikutukseltaan pinnalliksi ja lyhytkestoiseksi. Syrjinnälle ovat erityisen alttiita henkilöt, jotka kuuluvat ryhmiin, joihin kohdistuu negatiivisia sterotypioita ja ennakkoluuloja.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää esittää kunnanvaltuustolle, että Rautalammilla otetaan käyttöön liputus sateenkaaren väreissä kunnan saloissa vuosittain Pride- viikon aikaan.Tällä pienellä toimella Rautalammin kunta haluaa viestiä nykyisille ja uusille kuntalaisille, työntekijöille, lapsille ja nuorille, että Rautalammin kunta on aidosti turvallinen, avointa keskustelukulttuuria tukeva, henkistä ja fyysistä hyvinvointia edistävä yhteisö, jossa ihminen voi rohkeasti olla juuri se kuka on.

 

Päätös

Anne Karhunen esitti, että erillistä Pride-liputusta ei järjestetä.

Koska oli tehty pohjaehdotuksesta poikkeava ehdotus, puheenjohtaja päätti, että asiasta äänestetään.

Ne, jotka kannattavat pohjaehdotusta, äänestävät "jaa".  Ne, jotka kannattavat Anne Karhusen ehdotusta, äänestävät "ei".

Suoritetussa äänestyksessä pohjaehdotusta kannattivat Tuomo Hänninen ja Päivi Heikkinen.

Anne Karhusen ehdotusta kannattivat Matti Kärkkäinen, Jussi Herranen, Tiina Puranen, Sinikka Korhonen ja Anne Karhunen.

Puheenjohtaja totesi, että Anne Karhusen ehdotus tuli päätökseksi äänin 5-2.


Muutoksenhaku

Koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta ei saa tehdä. (Kuntalaki 410/2015 § 136)