Kunnanhallitus, kokous 12.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Kunnanjohtajan kehityskeskustelu 2024

RauDno-2024-77

Valmistelija

  • Matti Kärkkäinen, kunnanhallituksen pj., matti.karkkainen@rautalampi.fi

Perustelut

Kunnanjohtajan johtajasopimuksen mukaisesti  kunnanhallituksen puheenjohtaja käy kunnanjohtajan kanssa vuotuisen kehityskeskustelun. Kunnanhallitus hyväksyy kunnanjohtjan vuosittaiset painopistealueet ja tavoitteet. Nyt käytyjen keskustelujen sisältönä on ollut pääosiltaan Kuntaliiton kunnanjohtajan kehityskeskustelua koskevat asiakohdat. Keskusteluista on laadittu luottamuksellinen muistio. Edellisen vuoden kehityskeskustelussa oli kunnanjohtajalle asetettu tavoitteita, joitten toteutumatilanteet on keskustelussa käyty läpi. Näihin  tavoitteisiin liittyvinä keskeisinä huomioina todettiin;

  • talouden tasapaino(- Talouden tasapaino: tavoitellaan 0+ tulosta)
    • talouden kehittymistä on seurattu säännöllisesti ja siitä on raportoitu myös kunnanhallitukselle jokaisen kokouksen yhteydessä. Tilinpäätös toteutuu ( alaskirjauksista huolimatta) ylijäämäisenä. Tavoite on toteutunut erittäin hyvin ottaen huomioon myös taloudenhaasteet ja se, ettei uutta pitkäaikaista lainaa ole vuoden aikana otettu yhtään.
  • kuntastrategian jalkauttaminen (-Kuntastrategian "jalkauttamista" seurataan  painopisteiden ja projektien konkreettisen toteutumisen kautta)
    • kuntastrategian keskeisiä painopisteitä toteuttaviin ohjelmia on tarkennettu vuoden aikana valtuutettujen strategiatyöpajoissa. Työn tuloksena on päätetty uusista strategiaa toteuttavista ohjelmista, jotka valmisteilla  elinvoima-elinkeino-ohjelma, henkilöstöohjelma, omistajanohjausohjelma esimerkkinä. Kuntastrategia on vuodedn aikana jalkautunut myös kuntalaisten tietoisuuteen myös visuaalisen ilmeensä ansiosta.
    • tavoite toteutunut hyvin.
  • Rautalammin kunnan aktiivisten toimien edistäminen kunnan ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen yhteistyö- ja yhdyspintatyössä ( HVA yhteistyö- ja yhdyspintatyö mittareina: konkreettiset toimet, yhdyspintojen ja yhteistyön aktiivinen rakentaminen. Palvelut hyvällä tasolla)
    • toteutunut niin hyvin kuin se on ollut mahdollista; edunvalvontatyötä pesula-asiassa
    • palvelut ovat edelleen hyvällä tasolla ja vuokrasopimukset kunnossa
  • TE-palveluiden uudistukseen valmistautuminen  ja terveyden- ja hyvinvointityön vaikuttavuuden lisääminen.(Te-palvelut:mittareina uudistukseen valmistautuminen, yhteistyökumppaneiden selvittäminen ja Terveyden- ja hyvinvointityön vaikuttavuus, konkreettiset toimenpiteet, joiden avulla arvioidaan tavoitteen toteutumista)
    • uudistukseen valmistautuminen on edennyt määrätietoisesti ja työllisyysalue on syntynyt eli työllisyyskumppanit selvillä.  Osallistuminen ohjausryhmän jäsenenä on helpottanut valmistelun seuraamista ja vaikuttamista. Edunvalvonta onnistui erityisen hyvin siinä, että saimme lausunnoillamme aikaan Sisä-Savon pienten kuntien edustuspaikan tulevaan jaostoon /lautakuntaan. Paikka ei kuulunut alkuperäisiin esityksiin paikkajaosta.
    • terveyden- ja hyvinvointityön seuranta TEA-viisarit ja toimenpideohjelmat kaikki päivitetty.

 

Nyt käydyssä kehityskeskustelussa on kunnanjohtajalle asetettu vuodelle 2024 seuraavat tavoitteet ohjaamaan työn painopisteitä:

  • Talouden tasapaino. Talouden seuranta. Verotulojen kehitys ja sen rakenteen mukainen kehitystyö. Palkkavero, Yhteisövero ja kiinteistövero
  • Kulu ja tuloseuranta mm. teknisen osaston ja elinvoimatyön yhteistyön kehittäminen
  • Älykäs sopeutuminen  päämääränä sopeuttaa toiminnat vallitsevan tilanteen  ja tulevaisuuden mukaan.
  • Sitran hankkeen hyödyntäminen täysimääräisesti.
    • Väestömuutokset, hallinnon rakennemuutokset, elinkeinojen kehitys ja julkisen talouden kestävyysvaje vaativat talouspäätöksiin pidemmän aikavälin vaikutusten tarkastelua. ”Tässä puntaroinnissa jokaisen panos on arvokas." Siksi Sitra on tehnyt uuden avauksen, joka kutsuu aivan tavallisia kuntalaisia osallistumaan kuntatalouden suunnitteluun”, Rautalammilla kansalaispaneeli perehtyy kunnan omistaman vuokrataloyhtiön tilanteeseen ja asuntotarjonnan rooliin tiukassa kuntataloudessa sekä antaa suositukset vuokra-asumisen kehittämiseen kunnanhallitukselle.

 

 

 

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Matti Kärkkäinen, kunnanhallituksen pj., matti.karkkainen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus käy asiassa keskustelun kunnanhallituksen puheenjohtajan selostuksen pohjalta ja antaa kommenttinsa kehityskeskustelun sisältöä koskien.

Päätös

Asia jätettiin jatkovalmisteluun ja siihen palataan seuraavassa kunnanhallituksen kokouksessa.

Tuomo Hänninen poistui klo 20.50.