Kunnanhallitus, kokous 12.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Pohjois-Savon maakuntakaava 2040, 2. vaiheen kaavaehdotus

RauDno-2024-83

Valmistelija

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Perustelut

Pohjois-Savon maakuntahallitus on hyväksynyt kokouksessaan 19.12.2023 (176 §) maakuntakaavan 2. vaiheen kaavaehdotuksen nähtäville asettamisen liitteineen maankäyttö- ja rakennuslain 65 §:n ja -asetuksen 12 §:n mukaisesti.

Pohjois-Savon maakuntakaavan 2040 2. vaiheessa käsitellään aluerakenteen ja kehittämisperiaatteiden, liikennejärjestelmän, luontoarvojen ja luonnon monimuotoisuuden, luonnonvarojen, kulttuuriympäristön, energian, yhdyskuntatekniikan ja teknisen huollon teemakokonaisuuksia sekä Joroisten osalta kaikkia teemoja. Läpileikkaavana teemana on ilmastonmuutos.

Kaava-asiakirjat asetetaan nähtäville Pohjois-Savon kunnissa ja Pohjois-Savon liiton ilmoitustaululla sekä osoitteessa www.pohjois-savo.fi/psmk2040 16.1.-23.2.2024. Kaavaehdotuksesta voi antaa muistutuksen 23.2.2024 mennessä ensisijaisesti sähköisellä palautelomakkeella, joka löytyy liiton em. internet -sivulta. Muistutuksen voi toimittaa sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo@pohjois-savo.fi tai kirjeitse Pohjois-Savon liitto, Sepänkatu 1, 70100 KUOPIO.

 

Pohjois-Savon maakuntakaava 2040, 2. vaiheen kaavaehdotus: osio energia ja tekninen huolto on  tehty muutoksia koskien tuulivoimapotentiaalisia alueita. Merkinnällä osoitetaan maakunnallisesti merkittävät ( 7 tai useamman voimalan käsittävät)tuulivoimapotentiaaliset alueet. Alueiden päämaankäyttöluokka on kuitenkin muu kuin tuulivoimaenergian tuotanto, yleisimmin maa- ja metsätalous. Rautalammin kunnan alue on kokonaan jätetty pois tuulivoimapotentiaalisista alueista. Kun ehdotuskarttaa tutkii, voi helposti havaita, että ratkaisu saattaa Rautalammin kunnan ( ja osittain koko Sisä-Savon) alueen tilanteeseen jota ei voi pitää yhdenvertaisena muiden alueiden kanssa. Asia on ehdottomasti oikaistava.

Tuulivoima  edistää paikallista energiantuotantoa ja lisätä kuntamme energian omavaraisuutta. Tämä voi tuoda taloudellista vahvuutta ja luoda paikallisia työpaikkoja. Saman maakunnan alueella toimivien kuntien tulee pystyä kehittämään aluettaan yhdenveraisesti.  Tuulivoima on yksi keskeisistä keinoista vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja edistää kestävää energiantuotantoa. Merkinnän säilyttäminen tukee kuntamme ilmastotavoitteita. Maakuntakaavan läpileikkaava teema on ilmastomuutos ja siihen on oltava tasapuoliset edellytykset kaikilla kunnilla.

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Rautalammin kunnanhallitus jättää Pohjois-Savon maakuntakaavan 2040 2. vaiheessa muistutuksen siitä, ettei kaavasta tule  poistaa Rautalammin kunnan tuulivoimapotentiaalia vaan se tulee lisätä kaavamerkintänä. Kunnassa on tälläkin hetkellä käynnissä useita tuulivoimahankkeita, joita kaavamerkintä tuollaisenaan haittaa ja saattaa kunnan eriarvoiseen asemaan. Tuulivoiman roolin korostaminen kaavaluonnoksessa voi edistää kestävää ja vastuullista kehitystä kuntamme alueella.

Päätös

Tuomo Hänninen esitti, että tästä asiasta ei tehdä oikaisuvaatimusta. Tiina Puranen kannatti esitystä.

Koska oli tehty pohjaesityksestä poikkeava esitys, puheenjohtaja päätti, että asiasta äänestetään. Ne, jotka kannattavat pohjaesitystä, äänestävät "jaa". Ne, jotka kannattavat Tuomo Hännisen esitystä, äänestävät "ei".

Suoritetussa äänestyksessä pohjaesitystä kannattivat Matti Kärkkäinen, Sinikka Korhonen, Päivi Heikkinen ja Anne Karhunen.

Tuomo Hännisen esitystä kannattivat Tiina Puranen, Jussi Herranen ja ja Tuomo Hänninen.

Puheenjohtaja totesi, että pohjaesitys oli tullut päätökseksi äänin 4-3.