Kunnanhallitus, kokous 12.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 Kierän yksityistien takaushakemus

RauDno-2024-64

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Kierän yksityistie sijaitsee Kiesimällä, se erkanee Kiesimän tiestä ja johtaa Sonkari järven rantaan. Tien pituus on 1,7 km. Tie on kantavuudeltaan huono ja se on rospuuttoaikaan erittäin huonossa kunnossa. Tiekuntaan kuuluu 16 osakasta, joista kolme on vakituisia asuinkiinteistöjä ja viisi on loma-asuntoja. Tietä käyttää yksi iso lihakarjatila, jonka talouskeskus ei ole tiealueella, mutta on tien osakas, koska tien varrella olevat pellot ovat tilalle tärkeitä mm. lannan levityksen kannalta. Tien vaikutuspiirissä on peltoa 20 ha ja metsää 78,2 ha.

Tiekunta on teettänyt perusparannussuunnitelman, jonka kustannusarvio on 52.665 €. Pohjois-Savon ELY-keskus on myöntänyt avusta 36.865 €. Tiekunnan omarahoitusosuudeksi jää 15.800 €. Omarahoitusosuutta varten tiekunta on päättänyt nostaa pankkilainan. Rakennusajaksi tarvitaan omarahoitusosuutta suurempi lainamäärä, koska valtion avustuksen maksatus tapahtuu maksettuja kustannuksia vastaan ja viimeinen erä vasta kun hanke on tarkastettu ja hyväksytty ELY-keskuksen toimesta.

Kierän tiekunta hakee takausta 20.000 euron pankkilainalle, jonka takaisinmaksuaika on 10 vuotta. Lainasta maksetaan pois omarahoitusosuuden ylittävä osa heti, kun ELY-keskus on tilittänyt viimeisen avustuserän.

 

 

 

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää esittää kunnanvaltuustolle, että se myöntää Kierän tiekunnalle takauksen 20.000 euron pankkilainalle. Ehtona on, että lainasta maksetaan pois omarahoitusosuuden ylittävä osuus heti kun ELY-keskus on tilittänyt viimeisen avustuserän.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kierän yksityistiekunta, kirjanpito

Muutoksenhaku

Koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta ei saa tehdä. (Kuntalaki 410/2015 § 136)