Kunnanhallitus, kokous 12.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 206 Ratsastuskoulupalveluiden hankinta

RauDno-2022-450

Valmistelija

  • Iiro Lyytinen, elinkeinoasiamies, iiro.lyytinen@rautalampi.fi

Perustelut

Rautalammin lukio toimii kiinteässä yhteistyössä Rautalammin ratsastuskeskuksen kanssa. Lukion ratsastuspainotteiseen linjaan kuuluvat hevosteoria- ja ratsastuskoulupalvelut hankintaan yksityiseltä toimijalta, joka toimii Rautalammin kunnan omistamissa vuokratiloissa Rautalammin ratsastuskeskuksella. 

Ratsastuskeskus on valmistunut vuonna 1997, jolloin Rautalammin lukion ratsastuspainotteisen linjan toiminta käynnistyi. Alkuvaiheessa toimintaa harjoitettiin osittain kunnan omistaman yhtiön lukuun, mutta vuodesta 2004 alkaen toimintaa on harjoitettu nykyisen palveluntuottajan kanssa. 

Kunnan ja palveluntuottajan välillä on kaksi erillistä sopimusta; vuokrasopimus Rautalammin ratsastuskeskuksesta (toimitilat) ja palvelusopimus palveluntuottajan ja Rautalammin lukion välillä. Tällä hetkellä sopimustilanne on seuraava: Vuokrasopimus on tehty vuonna 2010 ja se päättyi 2020, tätä sopimusta on jatkettu määräaikaisesti kesään 2023 saakka. Palvelusopimus on tehty vuonna 2016 toistaiseksi voimassa olevana ja se on irtisanottu päättymään yhtäaikaisesti vuokrasopimuksen kanssa kesällä 2023. 

Rautalammin kunta (lukio) hankkii ratsastuskoulupalveluita nykyisellään noin 80.000 – 90.000 euron arvosta vuodessa. Kokonaisuuden näkökulmasta on huomioitava, että ratsastuskeskuksesta tällä hetkellä perittävä vuokra on melko maltillinen minkä lisäksi osa kiinteistön kustannuksista (sähkö, vesi) maksetaan kunnan toimesta eikä perittävä vuokra riitä kattamaan kiinteistön kuolettamista. 

Hankintalain näkökulma 

Valtion ja kuntien viranomaisten sekä muiden hankintalain 5 §:ssä tarkoitettujen hankintayksiköiden on kilpailutettava hankintansa ja käyttöoikeussopimuksensa lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) mukaisesti. Lakia sovelletaan hankintojen ylittäessä laissa määritellyt kynnysarvot. 

Tavara- ja palveluhankintojen osalta kansallinen kynnysarvo on 60.000 euroa. Toistaiseksi tai määrittelemättömän ajan voimassa olevien sopimusten osalta kynnysarvoa laskettaessa käytetään hankinnan kuukausikeskiarvoa kerrottuna luvulla 48 eli neljän vuoden hankinta-arvoa. 

Hankintalain liitteessä E on määritelty erityiset toimialat, joiden osalta on määritelty yleisistä kynnysarvoista poikkeavia kynnysarvoja. Näihin kuuluu mm. Kohta 2 sosiaalialan, koulutuksen, terveydenhuollon ja kulttuurin alaan kuuluvat hallintopalvelut, johon kuuluvat hyvin pitkälti kaikki koulutustyyppiset palvelut. Näiden hankintojen osalta kynnysarvo on 400.000 euroa. Tähän ryhmään kuuluu myös CPV-koodilla 80513000-3 Ratsastuskoulupalvelut. 

Hankinta 2023 alkaen 

Nykyiset sopimukset on irtisanottu päättymään 2023. Sekä lukion toiminnan että ratsastuskeskuksen toiminnan kehittämisen näkökulmasta hankinta on valmisteltava kokonaisuudessaan uudelleen vuodesta 2023 alkaen. Toiminnan kehittämiselle tärkeää on myös palveluntuottajan näkökulmasta selkeä sopimustila, joka mahdollistaa esimerkiksi investointien pitkäjänteisen suunnittelun. 

Kustannusten oikeudenmukaisen jakautumisen näkökulmasta on perusteltua, että ratsastuskeskuksesta peritty vuokra kattaisi kiinteistön ylläpidosta aiheutuvat ja poistot. Vuokra tulee määritellä hankinnan valmistelun yhteydessä. Tämä nostaa osaltaan ratsastuskoulupalveluiden hintaa siten, että hankinta ylittää hankintalain mukaisen kynnysarvon. Hankintasopimuksen pituudesta riippuen on mahdollista, että myös erityisalojen kynnysarvo ylittyy. 

Ratsastuskoulupalveluiden hankinnassa on huomioitava, että palveluiden järjestäminen vaatii esimerkiksi hevoskaluston hankkimista. Tämä on huomioitava sopimusten pituudessa. 

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

 Kunnanhallitus päättää, että Rautalammin kunta valmistelee ratsastuskoulupalveluiden hankinnan vuodesta 2023 alkaen. Hankinta kilpailutetaan julkisena hankintana. Osana valmistelua käydään markkinavuoropuheluita alan toimijoiden kanssa. Varsinaisen hankinnan tarkka sisältö (sopimussisältö, sopimuskauden pituus, pisteytysperusteet) päätetään valmistelun edetessä ja markkinavuoropuhelussa saatujen ehdotusten perusteella. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin lisäyksellä, että ratkaisu pyritään löytämään vuoden 2022 loppuun mennessä.

Asiantuntijana kuultiin elinkeinoasiamies Iiro Lyytistä.

Liitteet

Oheismateriaali