Kunnanhallitus, kokous 12.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 203 Rautalammin kunnan kannanotto koskien Vaalijalan kuntayhtymän mahdollista luopumista kiinteistöstä 686-411-6-353

RauDno-2022-439

Valmistelija

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Perustelut

Vaalijalan kuntayhtymä omistaa Rautalammilla kiinteistön Nro.686-411-6-353 (Kuutinharju), pinta-alaltaan 64, 21 ha. Kyseessä on vuonna 1940 lahjoituksena saatu metsätila. Alkuperäinen lahja on 7.5.1940 päivätyn lahjakirjan mukaan annettu Sisälähetysseuran harjoittaman huolto- ja kasvatustyön hyväksi. Sittemmin omaisuus on siirtynyt vastikkeetta Vaalijalan kuntayhtymälle.

Hyvinvointialueet aloittavat vuoden 2023 alussa ja Vaalijalan Kuutinharjun palveluyksikkö siirtyy hyvinvointialueelle ja samalla Vaalijalan kuntayhtymän toiminta lakkaa 31.12.2022. Samanaikaisesti on käyty neuvotteluja siitä miten yhtymän omaisuusjärjestelyjä tulisi viedä eteenpäin. Lisäksi Vaalijala on perustamassa uutta kuntayhtymää Sateenkaarikoulun ympärille ja samalla on esiin noussut yhtenä vaihtoehtona myös Kuutinharjun ympäristössä olevan metsäalueen myynti ja mahdollisen myynnin kautta saatujen varojen siirtu Sateenkaarikoulun ympärille perustettavaan uuteen kuntayhtymään. Asiaa on perusteltu mm. sillä, että näin alkuperäinen testamentti toive toteutuisi lasten ja nuorten etuja ajatellen.

Rautalammin kunnassa mahdollinen myynti on herättänyt huomattavasti huolta. Mahdollisen myynnin toteutuessa olisi vaarana, että uusi omistaja pyrkii realisoimaan olemassaolevan puuston perusteellisestikin. Tämä muuttuisi kunnan keskeisellä paikalla olevaa maisemaa myös huomattavasti.

Asian käsittely on ollut esillä Vaalijalan kuntayhtymän hallituksen kokouksessa 15.6 ja siellä hallitus on päättänyt myöntää kuntayhtymän johtajalle valtuudet valmistella kiinteistön myyntiä vapailla markkinoilla ja siten, että kauppakirja tulee erikseen vielä hyväksyä kuntayhtymän hallituksessa.  Vaalijala on teettänyt BDO lla selvityksen kyseisen varallisuuserän (metsäpalsta Rautalammilla) käytöstä. Sen mukaan varallisuus tulee käyttää lahjakirjassa osoitetulla tavalla eli siitä mahdollisessa myynnissä saatu myyntitulo ei ole yleiskatteista tuloa.  Lisäksi kiinteistöä rasittaa vuokrasopimuksia, joita on huomioitava myynnin yhteydessä. Yhteenvetona BDO:n lausunnossa todetaan seuraavaa:

  • lahjoitettua omaisuutta on niin pitkälle kuin se on mahdollista käyttää ja hoitaa siten, kuin lahjan antaja tai testamentin tekijä on määrännyt. Jos tämä ei ole mahdollista, olisi pyrittävä löytämään alkuperäistä käyttötarkoitusta mahdollisimman lähellä oleva käyttötarkoitus- ja tapa. Vasta jos päädytään siihen, ettei asia näin ole järjestettävissä, voidaan omaisuus realisoida. Tällöinkin varat olisi otettava tai käytettävä muuhun, alkuperäistä tarkoitusta mahdollisimman lähellä olevaan käyttöön. Käytännössä tämä voisi tapahtua lähinnä luovuttamalla varat riittävän tarkoin käyttömääräyksin soveliaan toimivan yleishyödyllisen järjestön käytettäviksi. Sama varojen käyttötarkoitus sitoo myös Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkuntia tai Hyvinvointialueita, jos omaisuus siirretään näiden omistukseen.

On  todennäköistä, ettei Rautalammilla sijaitseva Vaalijalan metsäkiinteistö aiheuta samanlaisia vahvoja tunteita muissa Vaalijalan nykyisissä kuntayhtymäkunnissa ja siksi metsäkiinteistön myynnille löytynee myös kannatusta. Kunnanjohtaja on keskustellut Vaalijalan johtajan ja hallituksen kanssa asiasta 17.8 Rautalammilla Vaalijalan hallituksen kokouksen päätteeksi. Keskustelussa kävi selväksi, että Rautalammin kunnan virallista kannanottoa metsäkiinteitön mahdolliseen myyntiin liittyen toivotaan syyskuun aikana.

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Metsäomaisuus on alun perin testamenttilahjoituksena osoitettu kehitysvammaisten palvelujen tuottajalle,​ joten asian ratkaisussa tulisi mahdollisuuksien mukaan huomioida testamentin jättäjän tahto ja velvoittaa mahdollista uutta omistajaa huolehtimaan,​ että metsäomaisuus säilytetään Kuutinharjun asiakkaiden virkistäytymiskäytössä.

Rautalammin kunta on myös tietyin edellytyksin halukas harkitsemaan kunnan etuosto-oikeuden käyttöä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin lisäyksellä, että Rautalammin kunta hankkii toisen arvion menettelytavoista, joilla testamentin laatijan tahto toteutuu mahdollisimman hyvin.

Liitteet

Oheismateriaali