Kunnanhallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 318 Valtuustoaloite kunnanjohtajan irtisanomiseksi (lisäpykälä)

Valmistelija

  • Matti Kärkkäinen, kunnanhallituksen pj., matti.karkkainen@rautalampi.fi

Perustelut

24.10.2022 jätetyn valtuustoaloitteen käsittely aloitettiin kunnanhallituksen kokouksessa 14.11.2022. Kunnanhallitus päätti pyytää aloitteen allekirjoittaneilta lisäselvityksen, jossa pyydettiin yksilöimään rikkeet ja moitittu menettely.  Lisäselvitystä ei saatu.

Asian käsittelyä jatkettiin 28.11.2022.

Valtuustoaloitteiden valmistelu (valmistelupakko) kuuluu kuntalain mukaan kunnanhallitukselle.

Kunnanvaltuuston hyväksyi kokouksessaan 18.12.2018 / § 89 johtajasopimuksen Rautalammin kunnan ja kunnanjohtajan välillä. Kohdan 3 mukaan, jos kunnan ja kunnanjohtajan välille syntyy laaja erimielisyys ja se johtajaa luottamuspulaan, käydään ennen asian virallisesti esille tuomista kunnanjohtajan ja hänen halutessaan hänen edustajansa sekä kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen puheenjohtajiston kesken asiaa selvittävät neuvottelut. Näissä neuvotteluissa pyritään selvittämään luottamuspulaan johtaneet tekijät ja miten yhteisesti voidaan menetellä tilanteen korjaamiseksi.

Mikäli tilannetta ei saada korjattua ja asianosaiset neuvoteltuaan päätyvät siihen, että on tarpeellista harkita kuntalain 43 §:n mukaista irtisanomismenettelyä, voivat asianosaiset sopia vapaaehtoisesta irtisanoutumisesta ennen em. menettelyn käynnistymistä.

Johtajasopimuksessa sovittuja neuvotteluja ei käyty ennen valtuustoaloitteen jättämistä. Tämä menettely oli valtuuston hyväksymän johtajasopimuksen vastainen.

Hallituksen puheenjohtaja oli selvittänyt kunnallishallinnon juridiikan asiantuntijalta, mikä on oikea tapa jatkaa asian käsittelyä ja kenellä on toimivalta tulkita johtajasopimusta. Ohjeen mukaan kunnanhallitus on kunnassa laillisuusvalvoja, jonka tehtävänä on käyttää puhevaltaa kunnan puolesta. Kunnanhallitus on johtajasopimuksen osapuoli ja se edustaa kuntaa ja tekee sopimustulkintaa.

Kunnanhallituksen tehtävänä on:

1. arvioida, onko kyseessä laaja erimielisyys, ja mikäi näin on,

2. arvioitava, johtaako se luottamuspulaan. Ja jos kyseessä on laaja erimielisyys ja se on johtanut laajaan luottamuspulaan, käynnistetään johtajasopimuksen mukaiset neuvottelut.

Ehdotus

Esittelijä

  • Matti Kärkkäinen, kunnanhallituksen pj., matti.karkkainen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus arvioi, onko syntynyt laaja erimielisyys. Jos on, niin kunnanhallitus arvioi, onko se johtanut luottamuspulaan.

Päätös

Tuulikki Tiihanoff esitti mielipiteenä, että aloitteen käsittelyä ei ole tarvetta jatkaa, koska ei ole saatu pyydettyä lisäselvitystä eikä ole menetelty johtajasopimuksen mukaisesti. Tuomo Hänninen oli samaa mieltä.

Matti Kärkkäinen ehdotti, että asiassa menetellään juristin ohjeiden mukaan ja arvioidaan, onko laaja erimielisyys. Matti Kärkkäinen esitti, että laajaa erimielisyyttä ei ole, koska aloitteella ei ole valtuutettujen määräenemmistöä. Tuulikki Tiihanoff kannatti esitystä. Suoritetussa kädennostoäänestyksessä ehdotusta kannattivat Sinikka Korhonen, Matti Kärkkäinen, Tuulikki Tiihanoff, Tuomo Hänninen, Anne Karhunen ja Päivi Heikkinen. Heikki Pietikäisen mielestä laaja erimielisyys on syntynyt.

Puheenjohtaja totesi, että asia jää sillensä, johtajasopimuksen mukaiset ehdot eivät täyty.  Asia viedään tiedoksi kunnanvaltuustolle.

Heikki Pietikäinen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Heikki Pietikäisen mielestä 10 valtuutetun allekirjoitus on riittävä osoitus erimielisyydestä ja luottamuspulasta, jotta prosessissa voitaisiin edetä johtajasopimuksen mukaisiin neuvotteluihin. Lisäksi johtajasopimuksen sisältö ja kirjoitusasu ovat todella tulkinnanvaraisia eivätkä anna täsmällisiä ohjeita erimielisyyden ja luottamuspulan esille tuomiseen ja käsittelyyn.


Muutoksenhaku

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (Kuntalaki § 134). Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Rautalammin kunnanvirastoon määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Rautalammin kunnan kunnanhallitus
Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi
Sähköpostiosoite: rautalammin.kunta@rautalampi.fi
Puhelinnumero: 040 164 2000
Kunnanvirasto avoinna: ma – pe 09.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja se on tekijän allekirjoitettava. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan
  • oikaisuvaatimuksen tekijän nimi ja yhteystiedot

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätöss voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.