Kunnanhallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 304 Vesi- ja viemärilaitoksen käyttömaksut

RauDno-2022-557

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Rautalammin kunnan vesi-ja viemärilaitoksen käyttömaksut on viimeksi tarkistettu 1.6.2019 alkaen. Tämän jälkeen kustannukset ovat nousseet, niin tarvikkeiden, energian kuin palkkojen osalta. Talousarvio vuodelle 2023 näyttää, että vesimaksutulot olisivat laskemassa selvästi. Lisäksi vesi-ja viemärilaitokselle on suunniteltu investointeja n. 0.6 milj. edestä. Vuonna 2021 oli vesihuoltolaitos ylijäämäinen 4.790 euroa, eikä tulos näytä vuoden 2023 osalta paljon paremmalta.

Vesihuoltoalain 18 §:n mukaan vesimaksujen tulee olla sellaiset, että pitkällä aikavälillä voidaan kattaa vesihuoltolaitoksen uus- ja korjausinvestoinnit ja kustannukset. Vesihuoltolaitoksella on edellisten tilikausien alijäämäkertymä 171.501 euroa. Tämä kertoo siitä, että talous ei ole vesihuoltolain edellyttämällä tasolla.

Kirkonkylän ja Kerkonjoen vesitaksa on nyt 1,71 €/m3, jätevesi 2,82 €/m3. Saikarin alueella vesitaksa on 2,29 €/m3.

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

Pasi Väyrynen, vs. rakennustarkastaja, pasi.vayrynen@rautalampi.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle, että vesi- ja viemärilaitoksen taksojen nostetaan 1.1.2023 alkaen 10%.

Päätös

Tekninen lautakunta esittää hinnankorotusta puhtaan veden osalta 10% ja jäteveden 12%. Tekninen lautakunta perustelee nostoja tulevilla investoinneilla niin puhtaan- kuin jäteveden osalta. Tekninen lautakunta esittää myös ulos myytävän veden hinnan tarkastusta.

Valmistelija

Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Rautalammin kunnan vesi- ​ja viemärilaitoksen käyttömaksut on viimeksi tarkistettu 1.6.2019 alkaen. Tämän jälkeen kustannukset ovat nousseet,​ niin tarvikkeiden,​ energian kuin palkkojen osalta. Talousarvio vuodelle 2023 näyttää,​ että vesimaksutulot olisivat laskemassa selvästi. Lisäksi vesi- ​ja viemärilaitokselle on suunniteltu investointeja n. 0.6 milj. edestä. Vuonna 2021 vesihuoltolaitos oli ylijäämäinen 4.790 euroa,​ eikä tulos näytä vuoden 2023 osalta paljon paremmalta.

Vesihuoltoalain 18 §:n mukaan vesimaksujen tulee olla sellaiset,​ että pitkällä aikavälillä voidaan kattaa vesihuoltolaitoksen uus-​ ja korjausinvestoinnit ja kustannukset. Vesihuoltolaitoksella on edellisten tilikausien alijäämäkertymä 171.501 euroa. Tämä kertoo siitä,​ että talous ei ole vesihuoltolain edellyttämällä tasolla.

Kirkonkylän ja Kerkonjoen vesitaksa on nyt 1,​71 €/m3,​ jätevesi 2,​82 €/m3. Saikarin alueella vesitaksa on 2,​29 €/m3.

Ehdotus

Esittelijä

Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Tekninen lautakunta esittää hinnankorotusta puhtaan veden osalta 10 % ja jäteveden 12 %. Tekninen lautakunta perustelee nostoja tulevilla investoinneilla niin puhtaan-​ kuin jäteveden osalta. Tekninen lautakunta esittää myös ulos myytävän veden hinnan tarkastusta.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi ehdotuksen ja esittää sitä  edelleen kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Valmistelija

Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

x

 

 

 

 

Ehdotus

Kunnanhallitus esittää hinnankorotusta puhtaan veden osalta 10 % ja jäteveden 12 %. Se perustelee nostoja tulevilla investoinneilla niin puhtaan-​​ kuin jäteveden osalta. Kunnanhallitus esittää myös ulos myytävän veden hinnan tarkastusta.

Päätös

Sari Hintikka-Varis esitti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Tiina Puranen kannatti esitystä.

Puheenjohtaja totesi, että koska oli tehty kunnanhallituksen pohjaesityksestä poikkeava esitys, suoritetaan nimenhuutoäänestys. Ne, jotka kannattavat kunnanhallituksen esitystä, äänestävät "jaa", ne, jotka kannattavat Sari Hintikka-Variksen esitystä, äänestävät "ei". Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä kunnanhallituksen esitys sai 10 ääntä, Sari Hintikka-Variksen esitys 11 ääntä. Sari Hintikka-Variksen esitystä kannattivat Pekka Annala, Raimo Kemppainen, Sinikka Korhonen, Anu Hotti, Assi Mensonen, Linda Nissinen, Heikki Pietikäinen, Tiina Puranen, Henna Suosaari, Jouko Turpeinen ja Sari Hintikka-Varis.

Puheenjohtaja totesi, että Sari Hintikka-Variksen ehdotus hyväksyttiin äänin 11-10.

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Kunnanvaltuusto käsitteli vesi- ja viemärilaitoksen käyttötaksoja 29.11.2022. Asia palautettiin uudelleen valmisteluun, koska haluttiin selvittää, mikä on ollut palolaitoksen vedenkulutus ja ovatko kaikki ulkopuoliset maksaneet ottamansa veden. Teknisestä toimesta saadun selvityksen mukaan palolaitoksen vedenkulutus on ollut vuosina 2012- 2022 (arvio) vuodessa keskimäärin 88,0 m3, vaihdellen välillä 70 m3 - 97 m3. Teknisellä toimella ei ole tiedossa väärinkäytöksiä ja esimerkiksi eräs paikallinen yritys on tunnollisesti ilmoittanut ottamansa veden. Vesilaskutusta seuraataan säännöllisesti, ja jos rästejä alkaa kertyä eikä kiinteistön omistaja ota yhteyttä neuvotellakseen maksuohjelmasta, lähtee veden katkaisuilmoitus. Näitä tapauksia on vuodessa muutama.

Vuonna 2021 puhdasta vettä pumpattiin verkostoon 252 062 m3, jätevettä puhdistettiin 167 915 m3.

Rautalammin kunnan vesi-​ ​ja viemärilaitoksen käyttömaksut on viimeksi tarkistettu 1.6.2019 alkaen. Tämän jälkeen kustannukset ovat nousseet,​​ niin tarvikkeiden,​​ energian kuin palkkojenkin osalta. Talousarvio vuodelle 2023 näyttää,​​ että vesimaksutulot olisivat laskemassa selvästi. Lisäksi vesi-​ ​ja viemärilaitokselle on suunniteltu investointeja n. 0.6 milj. edestä. Vuonna 2021 vesihuoltolaitos oli ylijäämäinen 4.790 euroa,​​ eikä tulos näytä vuoden 2023 osalta paljon paremmalta.

Vesihuoltoalain 18 §:n mukaan vesimaksujen tulee olla sellaiset,​​ että pitkällä aikavälillä voidaan kattaa vesihuoltolaitoksen uus-​​ ja korjausinvestoinnit ja kustannukset. Vesihuoltolaitoksella on edellisten tilikausien alijäämäkertymä 171.501 euroa. Tämä kertoo siitä,​​ että talous ei ole vesihuoltolain edellyttämällä tasolla.

Kirkonkylän ja Kerkonjoen vesitaksa on nyt 1,​​71 €/m3,​​ jätevesi 2,​​82 €/m3. Saikarin alueella vesitaksa on 2,​​29 €/m3. Hintoihin lisätään arvonlisävero.

Käyttömaksujen tarkistus toisi n. 90.000 € vesilaitoksen kassaan.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että hinnankorotusta puhtaan veden osalta 10 % ja jäteveden 12 %. Se perustelee nostoja tulevilla investoinneilla niin puhtaan-​​​ kuin jäteveden osalta. Kunnanhallitus esittää myös ulos myytävän veden hinnan tarkastusta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin sillä lisäyksellä, että tekninen toimi valmistelee ulosmyytävän veden hinnan tarkastusta. 


Muutoksenhaku

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (Kuntalaki § 134). Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Rautalammin kunnanvirastoon määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Rautalammin kunnan kunnanhallitus
Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi
Sähköpostiosoite: rautalammin.kunta@rautalampi.fi
Puhelinnumero: 040 164 2000
Kunnanvirasto avoinna: ma – pe 09.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja se on tekijän allekirjoitettava. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan
  • oikaisuvaatimuksen tekijän nimi ja yhteystiedot

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätöss voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.