Kunnanhallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 300 Kumppanikutsu Pohjois-Savon kunnille Hyvällä mielellä - Pohjois-Savo -kehittämistyöhön- hanke

RauDno-2020-781

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Perustelut

Pohjois-Savon väestö on valtakunnallisesti tarkasteltuna maan sairain. Erityisesti mielenterveyden ja päihteiden käytön osalta Pohjois-Savossa tilanne on huono. THL:n laatima väestön mielenterveysongelmia kuvaava mielenterveysindeksi on Pohjois-Savossa 161, maan keskiarvon ollessa 100. Lisäksi päihteiden käyttöön liittyvät ongelmat sekä päihdemyönteisyys ovat yleistyneet. Pohjois-Savon työikäisen väestön yleisin sairauspoissaolojen syy on mielenterveyssyyt.

"Hyvällä mielellä Pohjois-Savo" -kehittämistyöllä halutaan muuttaa suunta yhdessä, painottaen ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä pitkäjänteisellä ja vaikuttavalla hankekokonaisuudella. Kehittämisohjelmaa toteutetaan 10 vuoden aikajänteellä. Ensimmäinen kahden vuoden jaksoon (2021-2022) haemme nyt Euroopan sosiaalirahaston rahoitusta (ESR). Tähän työhön tarvitaan mukaan kaikki Pohjois-Savon kunnat, 3. sektori, yritykset ja ennen kaikkea asukkaat. Yhteisen hankevalmistelun on mahdollistanut "Hyvällä mielellä - Pohjois-Savo" -esiselvityshanke (1.7.2020-31.12.2020), jota rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto, Etelä-Savon ELY-keskus, Kuopion kaupunki ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri.

Tavoitteet

"Hyvällä mielellä - Pohjois-Savo" -kehittämistyön päätavoitteena on Pohjois-Savon maakunnan asukkaiden mielen hyvinvoinnin ja mielenterveyden vahvistuminen sekä päihteiden käytön väheneminen. Muutosta mielenterveyden väestötason indikaattoreissa tavoitellaan kymmenen vuoden tähtäimellä. Painopiste on kuntien pysyvien rakenteiden kehittämisessä ja tukemisessa, verkostojen vahvistamisessa ja asukkaiden kanssa yhdessä tekemisessä.

Kehittämistyö alkaa 2021 kuntakartoituksella, jossa poikkihallinnollisessa yhteistyössä tarkastellaan, millä ennaltaehkäisevän toiminnan alueella kussakin kunnassa tarvitaan muutosta ja hankkeen tukea muutokseen. Hanke tarjoaa kunnille mielenterveysjohtamisosaamista, kaikille kuntalaisille mielenterveystaitoja ja -osaamista helposti saavutettavilla koulutuksilla. Monitasoinen ja –kanavainen viestintä on merkittävä muutoksen tukemisen työväline. Keskeinen hankkeen tavoite on vahvistaa kuntien hyvinvointityötä ja tukea kuntien, 3. sektorin ja yritysten hyvinvointityötä kokonaisvaltaisesti. Asukkaat otetaan kehittämistyön suunnittelijoiksi, toimijoiksi ja kokemusasiantuntijoiksi kaikissa hankkeen vaiheissa. Hankkeen kohderyhmänä ovat työikäiset, 18-63 -vuotiaat ja erityisesti työelämän ulkopuolella olevat pohjoissavolaiset. Hankkeen toimenpiteet kohdentuvat lisäksi laajasti koko työikäiseen Pohjois-Savon väestöön. Tavoitteena on ennaltaehkäistä mielenterveyden ongelmia ja päihteiden käyttöä tukemalla mm. osallisuuden ja mielenterveyttä vahvistavien elintapojen toteutumista.

Hankkeen organisoituminen

Yhteisen suunnittelun pohjalta tulevan kehittämishankkeen hallinnointivastuu on päätetty antaa Kuopion kaupungille. Hankkeen osatoteuttajina toimivat Itä-Suomen yliopisto, Savonia ammattikorkeakoulu ja Humanistinen ammattikorkeakoulu.

Hankkeen kustannusarvio

Hankebudjetin kokonaisuus on 3.464.800 € vuosille 2021-2022.

Hankkeen hallinnoijan (Kuopion kaupunki) kustannusarvio

Henkilöstökustannukset: Projektipäällikkö, projektikoordinaattori, projektisihteeri ja neljä muutosvalmentajaa sekä kaksi viestintäasiantuntijaa.

Ostopalvelut (viestintä, tapahtumat, ryhmätoiminnat, asiantuntijakustannukset) 900.000 €

Matkakustannukset 40.000 €. Matkakustannuksilla varmistetaan hankehenkilöstön liikkuminen ja jalkautuminen joka puolelle Pohjois-Savoa – jokaiseen kuntaan.

Osatoteuttajien kustannusarviot (2021-2022)

Itä-Suomen yliopisto                                              500 000 €

Savonia ammattikorkeakoulu                                500 000 €

Humanistinen ammattikorkeakoulu                       200 000 €

Hankerahoitus koostuu ESR-rahoituksesta (80%) ja omarahoituksesta (20%), jolloin ESR-rahoituksen osuus on 2 771 840 € ja omarahoitus 692 960 €. Hankkeen omarahoituksesta vastaavat hankkeen hallinnoija, Kuopion kaupunki (216 968 €), osatoteuttajat Itä-Suomen yliopisto (100 000 €), Savonia ammattikorkeakoulu (100 000 €) ja Humanistinen ammattikorkeakoulu (40 000 €) sekä Pohjois-Savon kunnat. Hankkeen rahoitusmallissa kuntarahoitus 452.960 € jakautuu Pohjois-Savon kuntien kesken asukaslukuun suhteutettuna.

Rautalammin kunnan rahoitusosuus vuodelle 2021 on 2 265 eur ja vuodelle 2022 3 397 eur, yhteensä 5 662 eur

Mikäli joku kunta ei osallistu hankkeeseen, rahoitusosuus ei kasva muiden hankkeeseen osallistuvien kuntien osalta, vaan kokonaisbudjetti pienenee.

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää, että Rautalammin kunta osallistuu hankkeeseen. Asukaslukuun suhteutettu rahoitusosuus vuodelle 2021 on 2 265 euroa ja vuodelle 2022 rahoitusosuus 3 397 euroa, yhteensä 5 662 euroa.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Elokuussa 2021 alkoi 10-vuotiseksi suunniteltu iso ponnistus, jonka hankenimi on Hyvällä mielellä Pohjois-Savo 2021-2030. Hankkeessa ponnistellaan pohjoissavolaisten mielenterveyden ja mielen hyvinvoinnin edistämisen sekä päihteiden käytön ja päihdemyönteisyyden vähentämisen puolesta. Hanke sai  Ely-keskuksen kautta Euroopan sosiaalirahaston rahoituksen ensimmäiseen vaiheeseen, joka päättyy 31.08.2023. Omavastuuosuus on 20 %, joka on jyvitetty väestöluvun mukaan Pohjois-Savon 18 kunnalle/kaupungille.

Hyvällä mielellä Pohjois-Savon 2021-2030 hankkeen aluksi tehtiin strategia, joka sisälsi brändin kehittämisen ja Mieliteko-ohjelma näki päivänvalon syyskuussa 2021. Ohjelman tuloksia voi seurata osoitteesta www.mielitekomedia.fi. 

Seuraavan rahoituskauden (1.9.2023-31.8.2026) haku päättyy jo helmikuussa 2023. Hankkeelle ollaan hakemassa 3-vuotista jatkoa ESR+ rahoituksesta.

Rautalammin kuntaosuus rahoituksesta on ollut n. 3 400 € vuodessa ja jatkokaudella taso säilyisi suurinpiirtein samana.

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää, että Rautalammin kunta osallistuu 1.9.2023 - 31.8.2026 Mieliteko-ohjelman jatkokaudelle, mikäli hanke saa rahoituksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. 


Muutoksenhaku

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (Kuntalaki § 134). Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Rautalammin kunnanvirastoon määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Rautalammin kunnan kunnanhallitus
Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi
Sähköpostiosoite: rautalammin.kunta@rautalampi.fi
Puhelinnumero: 040 164 2000
Kunnanvirasto avoinna: ma – pe 09.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja se on tekijän allekirjoitettava. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan
  • oikaisuvaatimuksen tekijän nimi ja yhteystiedot

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätöss voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.