Kunnanhallitus, kokous 12.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 305 Kiinteistö Oy Oikarilan teollisuushallit, rahoitusjärjestelyt

RauDno-2022-624

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Kunnan 100%:sti omistaman Kiinteistö Oy Oikarilan Teollisuushallien taloustilanne on vuoden 2022 ajan ollut erittäin tiukka. Ongelman muodostaa vuokrasopimusten pitkä juoksutusaika verrattuna lainojen lyhennyksiin. Lainojen lyhennysohjelman muutoksista on keskusteltu yhtiön molempien rahoittajien, Kuntarahoituksen ja OP Rautalammin kesken. Neuvottelut ovat vielä kesken, mutta on todennäköistä, että tilanne tullaan ratkaisemaan yhtiön omistajan antolainauksella. Toisena mahdollisuutena on Rautalammin Kehitys Oy:n ja Kiinteistö Oy Oikarilan Teollisuushallien sulauttaminen.

Omistajan tarve osallistua yhtiön rahoitukseen ei johdu toiminnan kannattamattomuudesta tai vuokralaisista, vaan yhtiön pääomarakenteesta ja rahoitussopimuksista. Yhtiö lainan lyhennys, korkoineen n. 40.000 € erääntyy 31.12.2022. Lisäksi yhtiöllä on luotollinen tili, joka on yhtiölle epäedullinen.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää esittää kunnanvaltuustolle, että kunta myöntää Kiinteistö Oy Oikarilan teollisuushalleille 80.000 € lainan. Yhtiön rahoitus järjestellään heti vuoden 2023 alkupuolella siten, että yhtiön toiminta on turvattu. Lainan korko määritellään myöhemmin, mutta se tulee olemaan sama kuin millä kunta markkinoilta rahan saa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin seuraavilla lisäyksillä:

- Kunnanhallitus on arvioinut, että kunnan myöntämä laina ei vaaranna kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Lainaan sisältyy riski, mutta se ei ole arvioin mukaan merkittävä, koska yhtiön toiminta on vakaata. Lisäksi kunta edellyttää yhtiöltä vastavakuuden. 

- Kunnanhallitus toteaa, että kunta on päätöstä tehdessään EU:n valtiontukisääntelyn edellyttämällä tavalla selvittänyt valtiontukimääräysten ja -säännösten mahdollista soveltuvuutta kysymyksessä olevan sijoitukseen arvoimalla sijoituksen markkinaehtoisuutta komission valtiontuesta käsitettä koskevan tiedonannon mukaisesti. Sijoitus ei sisällä valtiontukea eikä näin ollen edellytetä ennakkoilmoitusta EU:n komissiolle. 

 

Päivi Heikkinen jääväsi itsensä pykälän ajaksi ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. 


Muutoksenhaku

Koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta ei saa tehdä. (Kuntalaki 410/2015 § 136)