Hyvinvointilautakunta, kokous 9.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Kuntalaisaloite uuden hiihtolatupohjan avaamisesta.

RauDno-2021-803

Valmistelija

  • Olli Lipponen, sivistysjohtaja, olli.lipponen@rautalampi.fi
  • Inna Kääriäinen, vapaa-aikasihteeri, inna.kaariainen@rautalampi.fi

Perustelut

Eläkeliiton Rautalammin yhdistys on tehnyt kuntalaisaloitteen uuden hiihtoladun avaamisesta väille Matti Lohen koulukeskus - Puroniemi. Liikuntatoimen ja teknisen toimen selvityksen mukaan latupohjaksi ehdotettu reitti kulkee yhteensä 22:en maanomistajan mailla, joista yksi on Rautalammin kunta ja muut yksityisiä omistajia. Reitti on Lipas -liikuntapaikkajärjestelmän mukaan merkitty ratsastusreitiksi. Reitin pituudeksi arvioidaan karttatietojen perusteella 8-9km yhteen suuuntaan. 

Jos uuden latupohjan perustamis- ja ylläpitokustannukset lisättäisiin liikuntatoimen budjettiin, tulisi palveluun tarvittava määräraha vapauttaa muista ulkoliikuntapalveluista. Nykyinen latuverkosto on kattava ja sitä on viime aikoina muokattu sivistyslautakunnan toimesta kustannustehokkaammaksi ja turvallisemmaksi. Jäälatuja on vähennetty ja avoimen tasaisen maaston latuja lisätty. Latupohjia on paranneltu ja hoitokertoja lisätty, jotta ladut olisivat tehokkaammin hiihtäjien käyttössä. 

Eläkeliiton Rautalammin yhdistyksen tekemän aloitteen ei katsota olevan realistinen tässä tilanteessa. Reitin kunnostaminen vaatisi yhdistyksen ehdoman talkoona toteutettavan raivaustyön lisäksi myös konetöitä kantojen ja kivien poistoon sekä maan tasoitukseen. Lisäksi uuden reitin käyttöönotto vaatisi uuden palvelusopimuksen liikuntapaikkojen hoidosta ja näin ollen myös uuden kilpailutuksen ulkoliikuntapaikkojen hoidosta. 

Rautalammille on syksyllä 2021 perustettu uusi Laakkolan hiihtoreitti, joka kiertää Pitkälahden kautta Maukolaan ja sieltä yhdistyy maareittiä pitkin Korholan lenkkiin tai paluureittiin Matti Lohen koulukeskukselle. Urheilukentälle on syksyllä 2021 avattu maalatu koululaisia ja muita tasaisen maan hiihtäjiä varten. 

 

 

 

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Lipponen, sivistysjohtaja, olli.lipponen@rautalampi.fi

Hyvinvointilautakunta päättää, että Eläkeliiton Rautalammin yhdistyksen aloitteen mukaista uutta latupohjaa ei rakenneta. 

Päätös

Tuulikki Tiihonoff poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Kokouksessa tehtiin ehdotus asian lähettämiseksi uudelleen valmisteluun. Ehdotusta kannatettiin. Äänin 3-4 hyvinvointilautakunta päättää, että Eläkeliiton Rautalammin yhdistyksen aloite lähetetään uudelleen valmisteluun.

Liitteet

Oheismateriaali