Hyvinvointilautakunta, kokous 9.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Valitus vapaa-aikatoimen myöntämästä avustuksesta

RauDno-2022-54

Valmistelija

  • Olli Lipponen, sivistysjohtaja, olli.lipponen@rautalampi.fi

Perustelut

Eläkeliiton Rautalammin yhdistys on lähettänyt oikaisuvaatimuksen koskien sivistyslautakunnan Rautalammin Eläkeliitolle keväällä 2021 myöntämään avustuspäätökseen liittyen.

Eläkeliiton Rautalammin yhdistys on käsitellyt asiaa kokouksessaan 17.1.2022 (§11). 

Eläkeliiton Rautalammin yhdistykselle myönnettiin sivistyslautakunnan päätöksellä 720€ kohdeavustus yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin. Avustusperusteiden mukaan kohdeavustusta maksetaan toteuman mukaan tositteita (kuitteja) vastaan. Avustusperusteiden mukaan palkkakuluihin ei myönnetä avustusta (pois lukien esiintymispalkkiot).

Eläkeliiton Rautalammin yhdistyksen kaikki kuitit (809 euroa) hyväksyttiin avustuskelpoisiksi, ja ne laitettiin maksatukseen kohdeavustuksen määrittelemän mukaisesti. Kohdeavustuksissa on 50% omavastuu, eli maksatukseen kelpuutettu avustussumma oli 404,50 euroa. Eläkeliiton Rautalammin yhdistyksen kohdeavustus on laitettu maksatukseen sivistyslautakunnan päätöksen ja avustusperusteiden mukaisesti.

Eläkeliiton Rautalammin yhdistys on laskenut talkootyön summaksi 3 015 euroa, jota vastaan he hakevat kohdeavustusta. Talkootyö on tehty yhdistyksen sisällä tukemaan yhdistyksen omaa toimintaa. Talkootyö ei ole avustuskelpoista, eikä  kunta voi maksaa yhdistykselle rahallista korvausta talkootyöstä. Yhdistystoiminta perustuu usein talkoo- ja vapaaehtoistyöhön.

Talkootyöstä rahallisen korvauksen maksaminen olisi verotuksen kannalta kinkkistä, sillä tuloverolaissa (TVL) talkootyö määritellään seuraavasti: "Talkootyölle ei määritetä rahamääräistä tai muutakaan arvoa, jonka perusteella talkootyön tekijä olisi oikeutettu saamaan rahallista tai muuta korvausta talkoissa tekemästään työstä. Korvausta vastaan tehtävä työ on aina veronalaista."

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Lipponen, sivistysjohtaja, olli.lipponen@rautalampi.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hylätä oikaisuvaatimuksen ja toteaa, että avustusten maksatus on tehty sivistyslautakunnan ohjeiden mukaisesti. Hyvinvointilautakunta muistuttaa oikaisuvaatimuksen tekijää siitä, että talkootyö- ja palkkakustannukset eivät ole avustuskelpoisia kustannuksia.

Päätös

Tuulikki Tiihonoff poistui asian käsittelyn ajaksi. Hyvinvointilautakunta päättää hylätä oikaisuvaatimuksen ja toteaa, että avustusten maksatus on tehty sivistyslautakunnan ohjeiden mukaisesti. Hyvinvointilautakunta muistuttaa oikaisuvaatimuksen tekijää siitä, että talkootyö- ja palkkakustannukset eivät ole avustuskelpoisia kustannuksia.