Hyvinvointilautakunta, kokous 9.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Omaishoidon tuen myöntämisen perusteet 2022

RauDno-2022-10

Valmistelija

  • Anne Haukka, Kotihoidon vastaava, anne.haukka@rautalampi.fi

Perustelut

TÄMÄ ON VANHA TEKSTI JOHON VAIHDETTU VAIN VUOSILUVUT JA PROSENTTIKOROTUS SEKÄ EUROMÄÄRÄT: maishoidon tuki perustuu lakiin omaishoidon tuesta (2.12.2005/937). Omaishoidon tuella tarkoitetaan kokonaisuutta, joka muodostuu hoidettavalle annettavista palveluista sekä omaishoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista. Palveluina voidaan antaa kotihoitoa, päivätoimintaa, lyhytaikaista palveluasumista tai muita yksilöllisesti suunniteltavia palveluita. Tuki sovitetaan yhteen muiden palvelujen kanssa.

Omaishoitajille maksettavien hoitopalkkioiden suuruudesta ja alimmasta hoitopalkkioista säädetään omaishoidon tuesta annetun lain (937/2005) 5§:ssä . Lain 6 §:n mukaan hoitopalkkiota tarkistetaan kalenterivuosittain työntekijän eläkelain (395 /2006) 96§:n tarkoitetulla tavalla. Omaishoidon tukena maksettavia hoitopalkkioita korotetaan indeksitarkistuksen johdosta 2,46 %  1.1.2022 alkaen. Alin hoitopalkkio on siten 423,61 € ja raskaan siirtymävaiheen aikana maksettava vähimmäispalkkio on 847,22 € kuukaudessa.

Hoitopalkkion määrän tarkistus tehdään 1.1.2022 alkaen myös sellaisiin hoitopalkkioihin, jotka on sovittu palkkion vähimmäismäärää suuremmiksi tai pienemmiksi ja jotka perustuvat ennen tarkistusajankohtaa voimassa olleeseen omaishoitajasopimukseen. Omaishoitajan vapaan tai muun poissaolon aikainen sijaishoito on voitu 1.8.2011 alkaen järjestää omaishoidon tuesta annetun lain 4a §:n perusteella  toimeksiantosopimuksella, jonka kunta tekee sijaishoitajan kanssa. Kunta päättää sijaishoidon hoitopalkkioiden suuruuden. Hoitopalkkioiden korotus tehdään 1.1.2022 alkaen myös omaishoidon tukena järjestettävän sijaishoidon palkkioihin. Omaishoidon tuen myöntämisen perusteet ovat liitteenä.

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi Solmari, perusturvajohtaja, kirsi.solmari@rautalampi.fi

Hyvinvointilautakunta hyväksyy liitteen mukaisesti omaishoidon tuen perusteet vuodelle 2022 1.1.2022 alkaen.

Päätös

Hyvinvointilautakunta hyväksyy liitteen mukaisesti omaishoidon tuen perusteet vuodelle 2022 1.1.2022 alkaen.

Tiedoksi

Kotihoidon vastaava, sosiaalityöntetekijä