Kunnanhallitus, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 253 Rautalammin Yrittäjät ry:n hallituksen laatima huolikirje liittyen mahdollista Rautalammin terveyspalveluiden lakkaamista/heikkenemistä koskevaa uhkaa

RauDno-2023-540

Valmistelija

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Perustelut

Rautalammin Yrittäjät ry:n hallitus on laatinut liitteenä olevan huolikirjeen liittyen mahdollista Rautalammin terveyspalveluiden lakkaamista/heikkenemistä koskevaa uhkaa. Hyvinvointialueuudistuksen tavoitteena oli luoda tasa-arvoisempi palvelujen saatavuus ja vähentää ihmisten välisiä terveys- ja hyvinvointieroja. Lisäksi uudistuksella haluttiin parantaa ja kehittää nimenomaan lähipalveluita ja sitä kautta saada säästöjä kun kallis erikoissairaanhoidon tarve vähenee. 

Rautalammin Yrittäjät kokevat, että yhteiskunnan rakenteisiin kohdistuvassa päätöksenteossa on huomioitava vähintään se, että päätökset ja niiden seuraukset eivät saa heikentää olemassa olevaa elinvoimaisuutta tai vaikeuttaa yrittämisen mahdollisuuksia seutukunnalla. Tulevat päätökset tulee tehdä niin, että ne mahdollistavat vähintään olemassa olevan elinvoimatason ylläpidon. Tulevat päätökset eivät myöskään saa kohtuuttomasti hankaloittaa elinvoimaisuuden kehittämismahdollisuuksia tulevaisuudessa Rautalammin Yrittäjät toteavat huolikirjeessään seuraavasti : 

"Rautalammilla on tällä hetkellä toimiva terveysasema. Lääkäri- ja sairaanhoitajapalvelut ovat saatavilla arkipäivisin. Laboratoriopalvelut tuottaa ISLAB terveysasemalla. Lastenneuvola ja fysioterapia toimii tällä hetkellä Rautalammin terveysasemalla. Myös mielenterveyspalvelut toimivat terveysaseman tiloissa. Hammaslääkäripalveluiden tuottamisessa on näkemyksemme mukaisesti esiintynyt haasteita, todennäköisesti rekrytointiongelmien seurauksena. Katsomme että tulevaisuudessa on erittäin tärkeää, seutukunnan elinvoimaisuuden turvaamiselle ehdotonta, että perusterveydenhuollon palvelut pysyvät jatkossakin Rautalammilla. Yksistään se, että perusterveydenhuolto on asiakasta lähellä, on näkemyksemme sekä myös tutkitusti todettu kustannustehokkaaksi. Näkemyksemme mukaisesti yksistään jo se, että perusterveydenhuolto toimii, vältetään erikoissairaanhoidon kuormittamista asiakkailla, jotka eivät tarvitse erikoissairaanhoitoa."

Lisäksi Rautalammin Yrittäjät kokevat , että Rautalammin kunnalla on erityistarpeita, jotka puoltavat vahvasti terveysaseman ja sen palveluiden säilyttämistä lähipalveluna. Erityistarpeita on kuvattu seuraavasti:

  • Kuntalaisten ikärakenteen painottuessa vanhuksiin, on haastava tai jopa mahdotonta lähteä lääkäripalveluihin kauas. On todennäköistä, että ajoissa hoitoon hakeutuminen viivästyy, jos välimatkat kasvavat, ja kokonaisuudessaan kustannukset lisääntyvät.
  • Rautalammilla on paljon sekä hyvinvointialueen, että yksityisten ylläpitämiä hoitokoteja. Hoitokodit ovat pitkäjänteisesti kehittäneet toimintaa siten, että asiakas saa kustannustehokkaasti laaja-alaisen hoidon hoitokodissa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi turvataan saattohoidossa hyvä kivunhoito ja tämän edellytyksenä on lääkärin kanssa tehtävä yhteistyö. Hoitokodeissa olevat asiakkaat ovat yhä monisairaampia ja täten heille on turvattava jatkossakin läsnäolevat lääkäripalvelut. Yksi Rautalammin suurimpia työllistäviä yrityksiä ovat sote-alan yritykset ja huoli on suuri, mikäli lähilääkäripalvelut radikaalisti heikkenevät. Sillä on suora negatiivinen vaikutus sote-alan yritysten toimintaedellytyksiin paikkakunnalla.
  • Rautalammilla sijaitseva Vaalijalan yksikkö tuo tarpeen paikallisten palveluiden säilyttämiselle. • Rautalammin Ratsastuslukioon tulevien opiskelijoiden huoltajien valintakriteerinä, opiskelupaikkaa valitessa on osaltaan se, että paikkakunnalla tulee olla toimivat terveydenhuoltopalvelut. Myös nuorten kattavat ja myös ennaltaehkäisevät mielenterveyspalvelut on taattava Rautalammille nyt ja tulevaisuudessa.
  • Hammaslääkärin puuttuminen on jo nyt tuonut kohtuutonta haastetta lapsiperheille ja vanhuksille. Heillä ei ole mahdollisuutta kulkea autolla itsenäisesti kauas palveluiden luokse.
  • Mikäli lähiterveyspalveluita ei ole saatavilla, on paikallisten yritysten lähes mahdotonta saada houkuteltua yrityksiinsä osaavaa työvoimaa muualta ja näin muidenkin, kuin sote-alan yritysten toimintaedellytykset kohtaavat suuria haasteita. Rautalammilla on erittäin monipuolista teollisuutta (mm. vientiyrityksiä ja puolustusteollisuuden kanssa yhteistyötä tekeviä yrityksiä).

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Rautalammin kunnanhallitus kiittää Rautalammin Yrittäjät ry:n hallitusta huolikirjeestä sekä antaa täyden tukensa esitetylle huolikirjeelle. Kunnanhallitus esittää Pohjois-Savon Hyvinvointialueelle vaatimuksen, että Rautalammin Yrittäjien huolikirje huomioidaan.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (Kuntalaki § 134). Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Rautalammin kunnanvirastoon määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Rautalammin kunnan kunnanhallitus
Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi
Sähköpostiosoite: rautalammin.kunta@rautalampi.fi
Puhelinnumero: 040 164 2000
Kunnanvirasto avoinna: ma – pe 09.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja se on tekijän allekirjoitettava. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan
  • oikaisuvaatimuksen tekijän nimi ja yhteystiedot

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätöss voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.