Kunnanhallitus, kokous 23.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 252 Rautalammin kunnan vaatimus koskien Pohjois-Savon hyvinvointialueen palveluita ja tulevaisuuden suunnitelmia

RauDno-2023-514

Valmistelija

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Perustelut

Rautalammin kunnanhallitus esittää huolensa Rautalammin alueen sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden nykytilanteesta sekä mahdollisista palvelujen supistamisista. Hyvinvointialueelle siirtymisen jälkeen on kunnassa ollut selkeitä merkkejä lääkäriresurssin supistumisesta, mistä on aiheutunut kuntalaisille haittaa ja se on omalta osaltaan lisännyt kuntalaisten eriarvoista asemaa. Lisäksi esimerkiksi reseptejä on jäänyt luvattoman pitkäksi aikaa uusimatta, mikä vaikeuttaa asiointia apteekissa ja hoivalaitoksissa. Rautalammin terveysaseman hoitajamitoitusta on myös supistettu, joka on osaltaan aiheuttanut hankaluuksia varsinkin ikäihmisille. Terveydenhuoltopalveluiden tason laskeminen on huolestuttavaa, sillä kunnassa sijaitsee kuntakokoon nähden huomattava määrä myös yksityisiä sote-alan yrityksiä, joiden toiminta vaarantuu huomattavasti, jos terveyspalvelut heikentyvät. On selvää, että ilman toimivia, lähipalveluna olevia terveyspalveluja soteyritysten toiminta vaikeutuu kohteettomasti ja huonokuntoisten potilaiden (asukkaiden) turvallisuus vaarantuu. 

Rautalammin kunnassa toimii myös ratsastuslukio, jonka opiskelijat tulevat eri puolilta Suomea ja ovat lukioon tullessaan alaikäisiä. Lisäksi lukiossa opiskelee kansainvälisen opiskelijavaihdon kautta tulleita opiskelijoita, joilta muutenkin puuttuu lähitukiverkko. On ehdottoman tärkeää, että kunnassa löytyvät lähipalveluna sotepalvelut. Lähipalveluiden säilyminen on kunnan kannalta myös ehdottoman tärkeä veto- ja pitovoimatekijä. Kesäaikoina kunnan kokonaisasukasmäärä kasvaa moninkertaiseksi vapaa-ajanasukkaiden myötä. Lisäksi Rautalammin kunta on matkailijoiden suosiossa kansallispuistomaisemineen, joten kunnan vakituisen väkimäärän lisäksi kunnassa on merkittävä määrä matkailijoita, joten terveyspalveluiden saatavuus on taattava jatkossakin.

Jo tällä hetkellä on huolestuttavia haasteita myös esimerkiksi koulupsykologiresurssissa, joka on alle mitoituksen. Saamme Rautalammille koulupsykologin yhtenä päivänä viikossa, vaikka mitoituksen mukainen resurssi olisi oppilas- ja opiskelijamäärän perusteella kaksi päivää viikossa. Koulukuraattoriresurssia leikattiin 25 % neljästä päivästä kolmeen päivään viikossa. Resurssi on vielä mitoituksen rajoissa, mutta huomioiden vanhemmuuden haasteet tarve olisi ehdottomasti aiemmat neljä päivää viikossa. Kouluterveyskyselyn pohjalta kävi selviksi, että nuorilla on mittavia haasteitta arjen hallinnassa. Riittävä koulupsykologiresurssi olisi ennen kaikkea ennaltaehkäisevää toimintaa ja osaltaan vähentämässä kustannuksia.

Hyvinvointialueuudistuksen tavoitteena oli luoda tasa-arvoisempi palvelujen saatavuus ja vähentää ihmisten välisiä terveys- ja hyvinvointieroja, mutta erityisesti viime aikainen keskustelu rahoituksen riittävyydestä ja viime kädessä rahoituksesta vastaavan ministeriön painelaskelmista huolestuttavat. Ei voi olla niin, että rahat eivät riitä tasapuolisten ja riittävien palveluiden tarjoamiseen. Ja erityisesti jos säästöjen ja leikkausten tielle lähdetään, se ei voi tarkoittaa reuna-alueiden palvelujen automaattista supistamista.

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Rautalammin kunta esittää Pohjois-Savon Hyvinvointialueelle vaatimuksen siitä, ettei palvelutason heikentäminen enää jatku. Kunta edellyttää, että kuntalaisten lakisääteisten palveluiden saatavuus on oltava tasapuolista ja tämänhetkinen palveluiden "ränsistyminen" tulee pikinmiten korjata. Hyvinvointialue on luvannut toimia asiakaslähtöisesti ja peruspalveluita vahvistaen, nyt on aika siirtyä sanoista tekoihin!

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi lausunnon seuraavalla lisäyksellä:

Lainsäädännön mukaan Hyvinvointialueen tulee turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyshuollon sekä pelastustoimen palvelut hyvinvointialueella asuville. Tavoitteena on parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, vastata ikääntymisen aiheuttamiin haasteisiin. Nämä tavoitteet pitää myös toteutua Rautalammilla ja muilla reunaalueilla.Lisäksi tulee aidosti satsata ennaltaehkäisyyn.

Tiedoksi

Pohjois-Savon hyvinvointilalue,

Muutoksenhaku

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (Kuntalaki § 134). Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Rautalammin kunnanvirastoon määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Rautalammin kunnan kunnanhallitus
Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi
Sähköpostiosoite: rautalammin.kunta@rautalampi.fi
Puhelinnumero: 040 164 2000
Kunnanvirasto avoinna: ma – pe 09.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja se on tekijän allekirjoitettava. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan
  • oikaisuvaatimuksen tekijän nimi ja yhteystiedot

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätöss voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.