Kunnanhallitus, kokous 11.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 79 Vuoden 2024 europarlamenttivaalit: äänestyspaikkojen ja keskusvaalilautakunnan yhteystietojen ilmoittaminen

RauDno-2023-493

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Vaalilain 9§ mukaan kunnanhallitus päättää kunnan yleisistä ennakkoäänestyspaikoista sekä kunnan äänestysalueiden vaalipäivän äänestyspaikoista,​ sekä vastaa siitä,​ että näiden tiedot merkitään viipymättä valtakunnalliseen äänestyspaikkarekisteriin perjantaihin 22.2.2024 mennessä.

Europarlamenttivaalien vaalipäivä on sunnuntai 9.6.2024. Ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 29.5. -​ 4.6.2024.

Perustuslain 14 §:n 4 momentin mukaan julkisen vallan tehtävänä on edistää yksilön mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja vaikuttaa häntä itseään koskevaan päätöksentekoon. Tämän nojalla kunnan tehtävänä on huolehtia siitä,​ että äänioikeutettujen äänestysmahdollisuudet vaaleissa ovat riittävät sekä ennakkoäänestyksessä että vaalipäivänä. Oikeusministeriö pitää ennakkoäänestyspaikkojen ja vaalipäivän äänestyspaikkojen riittävää lukumäärää yhtenä keskeisenä tekijänä hyvän äänestysaktiivisuuden saavuttamiselle sekä presidentinvaaleissa että europarlamenttivaaleissa. 

Vaalilain 8 §:n mukaan kunta muodostaa yhden äänestysalueen,​ jollei sitä ole tarpeen jakaa useampaan äänestysalueeseen. Äänestysalueiden pinta-​alasta tai asukasmäärästä ei vaalilaissa ole tarkempia määräyksiä. Äänestysalueista päättää valtuusto. 

Äänestysalueiden lukumäärä 

Viime vuosina kunnat ovat vähentäneet merkittävästi äänestysalueidensa määrää. Tämä on siten merkinnyt tuntuvaa heikennystä äänioikeutettujen mahdollisuuksiin äänestää vaalipäivänä. Oikeusministeriö on mm. kirjeessään kunnille (2.6.2023,​ dnro VN/17100/2023) suositellut,​ että jatkossa nykyistä äänestysalueiden määrää ei enää vähennettäisi ilman pakottavaa tarvetta,​ vaan päinvastoin tutkittaisiin mahdollisuuksia lisätä äänestysalueiden määrää seuraaviin vaaleihin. 

Kunnanhallituksen on huolehdittava siitä,​​ että Digi-​​ ja väestötietoviraston ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin,​​ jona toimii oikeusministeriön vaalitietojärjestelmän pohjatietojärjestelmä,​​ merkitään Digi-​​ ja väestötietoviraston määräämällä tavalla jokaisen kunnassa olevan

  • yleisen ennakkoäänestyspaikan nimi,​​ käyntiosoite,​​ aukiolopäivät ja päivittäiset aukioloajat;​​ ja
  • vaalipäivän äänestyspaikan nimi ja käyntiosoite sekä
  • muut Digi-​​ ja väestötietoviraston määräämät tiedot

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää,​​ että varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikat ovat seuraavat:

1. Kerkonjoen äänestysalue: Kerkonjoen koulu,​​​ Vesannontie 1250,​​​ 77930 Kerkonjoensuu

2. Kirkonkylän äänestysalue: Kunnanvirasto,​​​ Kuopiontie 11,​​​ 77700 Rautalampi

Yleisenä ennakkoäänetyspaikkana toimii kunnanvirasto ( Kuopiontie 11). Ennakkoäänestyajat ovat eurovaaleissa ke-​pe 29.-​31.5. klo 9-​18,​ la-​su 1.-​2.6. klo 10-​14 ja ma-​ti 3.-​4.6 klo 9-​18.

Lisäksi ennakkoäänestyspaikkoina toimivat eräät laitokset (Hoitokoti Kyllikki,​​​ Palvelukoti Pauliina,​​​ Palvelukoti Aapeli,​​​ Ryhmäkoti Toivo,​​​ Ykköskoti Hermanninranta,​​​ Willmar Oy ja Kieriniemen Hoitokoti Oy),​​​ joihin lähetetään erikseen ilmoitus ennakkoäänestyksen toimittamisesta. Lisäksi selvitetään voiko myös Kuutinharjun palvelukoti toimia ennakkoäänestyspaikkana.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.