Kunnanhallitus, kokous 11.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 75 Savon koulutuskuntayhtymän jäsenkuntien esitykset kuntayhtymän toiminnan kehittämiseksi

RauDno-2024-108

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Savon koulutuskuntayhtymä pyytää jäsenkuntia antamaan näkemyksensä kuntayhtymän toiminnan kehittämisestä. 

Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Kelve kuvaa kuntayhtymän tilannetta seuraavasti: "Savon koulutuskuntayhtymä on uudistanut toimintaansa määrätietoisesti. Yhteistyö työelämän kanssa on laajaa. Kampusverkostomme uudistaminen on saatu päätökseen Savilahden valmistuttua. Opiskelijamäärät ovat kasvaneet ja vetovoima yhteishaussa on pysynyt hyvänä. Talous on suurista muutoksista huolimatta pysynyt vahvana. Haastava kansainvälinen tilanne heijastuu monipuolisesti toimintaamme ja pyrimme siihen parhaamme mukaan vastaamaan. Työmme on jatkuvaa vuoropuhelua ja tarpeisiin vastaamista. Siinä yksi tärkeä osa on omistajakuntien näkemyksissä ja tavoitteissa. Keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet määritellään taloussuunnitelmassa, jonka toteuttaminen vuosille 2025–2027 aloitetaan kokoamalla omistajien näkemykset nykyisestä toiminnasta ja tulevista tarpeista."

Savon koulutuskuntayhtymän perussopimuksen 20 §:n mukaisesti taloussuunnitelmaa valmisteltaessa jäsenkunnille on varattava riittävän ajoissa tilaisuus esitysten tekemiseen kuntayhtymän toiminnan kehittämiseksi ja sopeuttamiseksi jäsenkuntien toiminnallisiin tavoitteisiin ja taloudellisiin mahdollisuuksiin.

Kuntayhtymä pyytää jäsenkuntia antamaan näkemyksensä kuntayhtymän toiminnan kehittämisessä huomioitaviksi asioiksi 20.3.2024 mennessä hallintopalvelupäällikkö Tiina Roiniselle, tiina.roininen@sakky.fi.. Nykyinen talousarvio 2024 ja taloussuunnitelma vuosille 2024–2026 on liitteenä. Valmistautuminen vuosien 2025–2027 taloussuunnitelmaan käsittää myös yritysten, opiskelijoiden ja muiden sidosryhmien kuulemiset ja näkemysten kokoamiset kuntayhtymän hallituksen ja valtuuston käsittelyä varten.

Kuntayhtymän valtuusto hyväksyi kesäkuussa 2023 kuntayhtymän strategian vuoteen 2027. Uuteen strategiaan voi tutustua: Strategia2027  

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää esittää Rautalammin kunnan lausuntona seuraavaa:

Savon ammattiopiston ja Rautalammin kunnan yhteistyö jalkautuvien ja työssäoppimispainotteisten koulutusten järjestämisen ja toteuttamisen osalta on ollut vuosien ajan joustavaa ja sujuvaa, erityisesti hoiva-alan, puhtaanapidon ja kiinteistönhuollon koulutusalojen osalta. Koulutukset ovat toteutuneet joko Rautalammilla tai SavoGrow alueen lähikunnissa yhteistyönä. Koulutukset ovat käynnistyneet (pääosin) hankepohjaisina. Näin on saatu luotua mielestämme erittäin toimivia käytäntöjä, joiden mahdollistaminen ja edelleen kehittäminen myös jatkossa rekrytointi- ja elinvoimamuutokset, yhteiskunnalliset sosiaaliturvamuutokset sekä tuleva TE24 uudistus huomioiden on erityisen tärkeää.

Käytäntö on osoittanut, että maaseutukunnista, joista julkista liikennettä ei juurikaan ole, on miltei mahdottomuus lähteä opiskelemaan Kuopioon. Erityisesti alanvaihtajien, työnhakijoiden ja osatyökykyisen aikuisväestön osalta, joilla mahdollisen opiskelun lisäksi on huollettavana perheen arjen toimiminen.

Paikallisen yritystoiminnan ja kunnan työllisyyspalvelun aktiivisen yhteistyön ansiosta työ-, työssäoppimispaikat ovat järjestyneet ja uskomme, että myös jatkossa tulevat järjestymään niin, että aloittavilla opiskelijoilla on nämä yhteydet jo valmiina. Myös tarvittavat opiskelutilat pystymme järjestämään jalkautuvan opetuksen järjestämiseen.

Strategiassaan Savon ammattiopisto tahtoo olla aktiivisin ammatillisen koulutuksen avausten tekijä, aktiivinen verkostotoimija ja niiden luoja. Tähän olemassa olevalla yhteistyöllämme on hyvät mahdollisuudet. Tulevassa TE24 uudistuksen ajassa toivomme erityisesti huomion kiinnittyvän sekä tulevan Kuopion työllisyysalueen kanssa tehtävään monipuoliseen ja syrjäseudut tasapuolisesti huomioiviin lakisääteisiin työllisyyskoulutuspalveluihin sekä kuntien omina täydentävinä palveluina mahdollisesti tuotettaviin koulutuspalveluihin. Joustavuus ja räätälöitävyys tulee huomioitavaksi erityisesti tässä ajassa, kun muutoksia on odotettavissa myös opintososiaalisiin etuuksiin ja ylipäätään opiskeluun vaikuttaviin rahoitusmuotoihin. Työllisyydenhoidon näkökulmasta yritysyhteistyö ja toisaalta osatyökykyisyyden selvitysten ja täsmätyön räätälöinnin merkitys tulevat korostumaan samoin kuin maahanmuuttajien koulutusratkaisut.

Rautalammilla on monipuolista opetusta tarjoava lukio. Koulutusjärjestelmien ja oppimisympäristöjen yhdistäminen mm. kaksoistutkinnon suhteen voisi olla selvittämisen arvoinen vaihtoehto. Lisäksi yritystoiminnan mahdollisuuksien yhdistäminen jo tässä vaiheessa voisi tuoda ulottuvuuksia kunnan pitovoimaan, rekrytoinnin kohtaanto-ongelmaan, työelämäorientaatioon ja sitoutumiseen ikään kuin ammatillisen `punaisenlangan` kehittymisenä sen sijaa, että opiskelu ja työllistyminen nähtäisiin erillisinä osioina.

Savon ammattiopiston visiona on luoda toiminnallaan vahvoja ja vetovoimaisia oppimisympäristöjä yhteistyössä mm. lukioiden kanssa sekä kytkeytyä yritysten elämään uusilla tavoilla ja innolla. Oppilaitos haluaa olla aktiivisesti ratkaisemassa työvoimapulaa esimerkiksi työperäisen maahanmuuton avulla sekä tehdä koulutustarjontaansa rakenteellisia valintoja joustavasti ja työelämän tarpeiden mukaan. Tähän me pienellä Rautalammilla olemme osaltamme kiinnostuneita tarjoamaan oman panoksemme, koska strategiamme ja visiomme elinikäisestä oppimisesta, työllisyydestä ja elinvoimaisuudesta ovat yhtenevät.

Sakky on vaikuttavasti puuttunut pudokkuuteen. Tätä työtä on syytä jatkaa.

Haasteena on, että opiskelijat eivät hakeudu työssäoppimisjaksoille reuna-alueiden yrityksiin. Tähän kehitykseen on saatava muutos.

Paikallisen yritystoiminnan tarpeet tulevat erinomaisesti huomioiduiksi ja työmarkkinoiden kohtaantohaasteet vaivattomasti ylitetyiksi oppisopimuskoulutuksissa. Oppisopimuskoulutuksia tulee kehittää reuna-alueilla vahvaksi koulutusvaihtoehdoksi ja oppisopimuskoulutusmahdollisuuksia koskevaa tiedotusta tulee vahvistaa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (Kuntalaki § 134). Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Rautalammin kunnanvirastoon määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Rautalammin kunnan kunnanhallitus
Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi
Sähköpostiosoite: rautalammin.kunta@rautalampi.fi
Puhelinnumero: 040 164 2000
Kunnanvirasto avoinna: ma – pe 09.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja se on tekijän allekirjoitettava. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan
  • oikaisuvaatimuksen tekijän nimi ja yhteystiedot

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätöss voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.