Kunnanhallitus, kokous 27.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 82 LISÄPYKÄLÄ: Toimenpiteet Rautalammin kunnan omistaman taajama-alueen kuituverkon kehittämiseksi ja alueen elinvoimaisuuden vahvistamiseksi (lisäpykälä)

RauDno-2023-64

Valmistelija

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Perustelut

Jo vuosia sitten Rautalammin kunta on rakennuttanut kunnan taajama-alueelle kuituverkkoa noin 500 000 eurolla. Verkon ylläpidosta, hallinnasta ja markkinoinnista on vastannut Savon Kuituverkko Oy. Savon Kuituverkko Oy (Yhtiö) on Pohjois-Savon kuntien 26.10.2010 perustama tietoverkkoyhtiö. Yhtiön osakkaina on 17 kuntaa ja kuntien omistusosuus yhtiössä on 100 %. 

Kattavasta valokuidun runkoverkosta huolimatta, on  Rautalammilla kapasiteettin nähden liian vähän kuituverkon laajakaista-asiakkaita. Verkon alueella ei juurikaan ole verkon rakentamisen jälkeen tehty Savon Kuituverkon puolelta kuituliittymämarkkinointia tai muita alueen elinvoimaisuutta vahvistavia toimenpiteitä. Rautalammin kunnanhallitus on 14.2.2022 kokouksessaan käsitellyt Rautalammin kunnan ja Savon Kuituverkko Oy:n alkuperäisen käyttö- ja ylläpitosopimusten ehtojen tarkistamista ja tehnyt siitä esityksen Savon Kuituverkon hallitukselle. Asia ei kuitenkaan edennyt toivotusti ja aikaisemmat sopimusehdot jäivät voimaan. Voimassaolevan sopimuksen perusteella kunta ei pysty hyödyntämään omistamaansa runkokuituverkkoa ilman Savon Kuituverkon hyväksyntää. 

Kattava valokuituverkko ja nopeat tietoliikenneyhteydet ovat tulevaisuudessa yhä tärkeämmässä roolissa alueen elinvoimaisuuden kohottamisessa. Siksi olisi myös tärkeää, että jo rakennetun runkoverkon käyttöä saataisiin kasvamaan liittämällä siihen lisää uusia käyttäjiä, niin yksityishenkilöistä sekä yrityksistä. Savon Kuituverkon taloudellinen tilanne saneerausohjelmineen ei  todennäköisesti lähitulevaisuudessa mahdollista yhtiön omatoimisia ja aktiivisia myynninedistämiskampanjoita pienempiin reunakuntiin vaan käytettävissä oleva resurssi kohdentuu suurempiin kuntakeskittymiin. Kunnan kannalta tilanne on haasteellinen ja nyt on jo liian pitkään on oltu ilman aktiivista kampanjointia valokuituverkon käyttäjien lisäämiseksi. 

Asian ratkaisemiseksi on Mikkelin Puhelinyhdistyksen kanssa käyty neuvotteluja ja se on esittänyt Rautalammin kunnalle ehdotuksen, jossa se tarjoutuu markkinoimaan, myymään ja  rakentamaan kunnan omistamaan runkoverkkoon uusia liittymiä, mikäli kunnan ja Savon kuituverkon välinen sopimus sen mahdollistaa. Asiassa eteneminen vaatii kuitenkin Savon kuituverkon kanssa tehdyn liittymä- ja käyttösopimuksen irtisanomaista. Menettelyn eteneminen olisi seuraavanalinen: 

Rautalammin kunta

  • irtisanoo nykyisen optisten kuituyhteyksien käyttö- ja ylläpitosopimuksen Savon Kuituverkon kanssa,
  • laatii ja tekee yhteistyösopimuksen MPY Telecom Oy:n kanssa sekä
  • käynnistää yhdessä MPY:n kanssa liittymämarkkinoinnin kuituverkon alueelle välittömästi.

Saatujen tilausten pohjalta verkon piirissä olevat asiakkaat kytketään verkkoon. Verkon rakennetun alueen kiinteistöihin, joissa ei ole vielä kuituliittymää, yhteys rakennetaan ja ne kytketään verkon piiriin kesän 2023 aikana kaikkien tilauksen tehneiden asiakkaiden osalta. Seuraavassa vaiheessa nykyistä kuituverkkoa laajennetaan kunnan kanssa yhdessä sovituille alueille ja niille myynti käynnistetään talven 2023-24 aikana ja verkko rakentuu ja palvelut kytketään kesän 2024 aikana.

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää ja esittää edelleen kunnanvaltuuston päätettäväksi seuraavaa: 

  • Rautalammin kunta irtisanoo nykyisen optisten kuituyhteyksien käyttö- ja ylläpitosopimuksen  Savon Kuituverkon kanssa,
  • kunta laatii ja tekee yhteistyösopimuksen MPY Telecom Oy:n kanssa sekä
  • valtuuttaa kunnanjohtajan ja hallintojohtajan allekirjoittamaan Savon Kuituverkon kanssa laaditun palvelu- ja yhteistyösopimuksen irtisanomisen sekä allekirjoittamaan yhteistyösopimuksen MPY Telecom Oy:n kanssa
  • käynnistää yhdessä MPY:n kanssa liittymämarkkinoinnin kuituverkon alueelle välittömästi.

 

Esittelijä muutti päätösesitystään:

- Rautalammin kunta neuvottelee uuden optisten kuituyhteyksien käyttö- ja ylläpitosopimuksen Savon Kuituverkon kanssa,

- kunta laatii ja tekee yhteistyösopimuksen MPY Telecom Oy:n kanssa sekä,

- valtuuttaa kunnanjohtajan ja hallintojohtajan allekirjoittamaan Savon Kuituverkon kanssa laaditun uuden palvelu- ja yhteistyösopimuksen sekä allekirjoittamaan yhteistyösopimuksen MPY Telecom Oy:n kanssa.

Päätös

 

Kunnanhallitus hyväksyi muutetun päätösesityksen.

Liitteet

Oheismateriaali