Kunnanhallitus, kokous 6.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden pelisäännöt

RauDno-2023-81

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Loppukesästä 2022 päätettiin nimetä työryhmä valmistelemaan pelisääntöjä luottamushenkilöille ja viranhaltijoille. Työryhmään nimettiin valtuuston varapuheenjohtaja Tytti Mård, hallituksen II varapuheenjohtaja Heikki Pietikäinen, ryhmänjohtaja/ valtuutettu Sinikka Korhonen ja hallintojohtaja Merja Koivula-Laukka. Työryhmä käytti  työskentelyssä apunaan Kuntaliiton julkaisua "Yhteisesti sovitutut toimintamallit ja pelisäännöt kuntien johtamisessa. Lisäksi ryhmä tutustui useiden kuntien pelisääntöihin ja huoneentauluihin.

Pelisäännöt ovat luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden toimintaperiaatteita linjaava vapaamuotoinen ohjeisto. Kysessä on yhteinen sopimus, tahdon ilmaus (ns. herrasmiessopimus), joka ei sido juridisesti. Pelisäännöt koostuvat kuudesta osioista:

1. Luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden roolit sekä vastuullinen ja strateginen päätöksenteko.

2. Luottamusta rakentava yhteistyö ja vuorovaikutus.

3. Vastuullinen ja tavoitteellinen kokoustyöskentely.

4. Mainetta ja kuntalaisvuorovaikutusta edistävä viestintä.

5. Poliittisten ryhmien yhteistyö.

6. Seuranta.

Pelisäännöt (luonnos) esiteltiin poliittisten valtuustoryhmien edustajille alkutalvesta 2022. Tavoitteena oli, että ryhmien vetäjät käyvät pelisäännöt yhdessä lävitse ryhmänsä jäsenten kanssa ja tekevät tarvittaessa kehittämisehdotuksia. Johtoryhmä on myös käsitellyt pelisääntöjä. Kunnanvaltuusto kävi keskustelun pelisäännöistä valtuustoseminaarissa 31.1.2023.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden pelisäännöt yhteisenä tahdonilmaisuna siitä, miten Rautalammilla hoidetaan yhteisiä asioita.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta ei saa tehdä. (Kuntalaki 410/2015 § 136)