Kunnanhallitus, kokous 6.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Kuntayhteistyö, ennaltaehkäisevä päihde- ja mielenterveystyö

RauDno-2023-26

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Suonenjoen kaupunki on esittänyt Rautalammin kunnalle yhteistyötä lain ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä ja mielenterveyslain mukaisten kunnan toimialaan kuuluvien ennaltaehkäisevän päihde- ja mielenterveyspalveluiden järjestämisestä.

Lain ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015) kunta huolehtii ehkäisevän päihdetyön tarpeen mukaisesta organisoinnista alueellaan ja nimeää ehkäisevän päihdetyön tehvävistä vastaavan toimielimen. Rautalammin kunnassa toimielimenä on hyvinvointilautakunta. Sivistys- ja hyvinvointijohtajan tehtävänä on koordinoida toimintaa. Kunnan tehtävänä lain mukaan on:

1. huolehtia alueensa päihdeolojen seurannasta ja niitä koskevasta tiedotuksesta.

2. huolehtia siitä, että päihdehaittoja ja niiden vähentämistä koskevaa tietoa tarjotaan yksityisille henkilöille ja koko väestölle.

3. lisätä ja tukea päihdehaittoja ehkäisevien toimien osaamista kaikissa tehtävissään.

4. esittää ja edistää ehkäisevän päihdetyön toimia hallinnossaan.

5. huolehtia siitä, että 1-4 kohdassa tarkoitetut toimet sovitetaan yhteen kunnan ja hyvinvointialueen ja viranomaisten kanssa.

Mielenterveyslain (116/1990) mukaan mielenterveystyöhön kuuluu myös väestön elinolosuhteiden kehittäminen siten, että elinolosuhteet ehkäisevät ennalta mielenterveyshäiriöiden syntyä, edistävät mielenterveystyötä ja tukevat mielenterveyspalvelujen järjestämistä.

Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma on vuoden 2022 aikana päivitetty. Kunnan päihdetyöstä vastannut ammattilainen on siirtynyt hyvinvointialueen palvelukseen.

Suonenjoen kaupunki on perustanut päihde- ja mielenterveystoiminnan palveluohjaan toimen. Yhteistoimintasopimuksessa on kuvattu tarkemmin palveluiden järjestämistapa.

 

Ehdotus

Esittelijä

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä yhteistoimintasopimuksen ennalta ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön palveluiden järjestämisestä. Kunnanhallitus valtuuttaa kunnanjohtajan ja hallintojohtajan allekirjoittamaan sopimuksen Suonejoen kaupungin kanssa ja tekemään tarvittaessa teknisluonteisia muutoksia sopimukseen.

Päätös

Kunnanhallitus päätti, että asiaa selvitellään lisää ja päätös asiasta tehdään  6.2.2022

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Rautalammilla on hyvä ennaltaehkäisevän päihdetyön ohjelma. Toimialat ja muut yhteistyökumppanit hoitavat osaltaan ohjelman toteuttamista. Käydyissä keskusteluista on käynyt ilmi, että vanhusväestö on hiukan katveessa eli toimia tähän väestöryhmään olisi syytä vahvistaa. Lisäksi olisi tärkeää muuttuneessa tilanteessa huolehtia siitä, että myös kunnassa on riittävät voimavarat ennaltaehkäisevään työhön. Oletusarvo on, että osaltaan Pohjois-Savon hyvinvointialue on tässä työssä kunnan tukena, mutta se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että ilman riittävää panostusta tuloksia ei synny.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä yhteistoimintasopimuksen ennalta ehkäisevän päihde-​ ja mielenterveystyön palveluiden järjestämisestä. Kunnanhallitus valtuuttaa kunnanjohtajan ja hallintojohtajan allekirjoittamaan sopimuksen Suonenjoen kaupungin kanssa ja tekemään tarvittaessa teknisluonteisia muutoksia sopimukseen. Rautalammin kunta ostaa vuonna 2023 päihde- ja mielenterveyspalveluohjaan työpanosta 40%.

Päätös

Anne Karhunen esitti, että ehdotusta ei hyväksytä. Päivi Heikkinen kannatti esitystä.

Koska oli tehty pohjaesityksestä poikkeava kannatettu pohjaesitys, puheenjohtaja päätti, että asiasta äänestetään. Ne, jotka kannattavat pohjaesitystä, äänestävät "jaa". Ne, jotka kannattavat Anne Karhusen esitystä, äänestävät "ei".

Suoritetussa äänestyksessä pohjaesitystä kannattivat Tuulikki Tiihanoff, Tuomo Hänninen, Heikki Pietikäinen, Sinikka Korhonen ja Matti Kärkkäinen. Anne Karhusen esitystä kannattivat Päivi Heikkinen ja Anne Karhunen.

Puheenjohtaja totesi, että pohjaesitys tuli päätökseksi äänin 5-2.

Asiantuntijana kuultiin sivistys- ja hyvinvointijohtaja Matti Vänttistä.


Muutoksenhaku

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (Kuntalaki § 134). Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Rautalammin kunnanvirastoon määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Rautalammin kunnan kunnanhallitus
Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi
Sähköpostiosoite: rautalammin.kunta@rautalampi.fi
Puhelinnumero: 040 164 2000
Kunnanvirasto avoinna: ma – pe 09.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja se on tekijän allekirjoitettava. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan
  • oikaisuvaatimuksen tekijän nimi ja yhteystiedot

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätöss voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.