Kunnanhallitus, kokous 15.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 191 Rautalammin Kehitys Oyn toiminnan uudelleenjärjestelyjen käynnistäminen

RauDno-2022-395

Valmistelija

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Perustelut

Taustaa:

Rautalammin Kehitys Oy:n (”yhtiö”) toimialana on Rautalammilla toimivien ja sinne perustettavien teollisuus- ja palvelualan yritysten sekä maatalouden liitännäis- ja sivuelinkeinojen toimintaedellytysten parantaminen ja kehityksen edistäminen tekemällä niihin oman tai vieraan pääoman ehtoisia sijoituksia, myöntämällä niille takauksia sekä palvelemalla niitä liiketaloudellisella ja teknisellä neuvonnalla. Yhtiö voi rahoittaa avustuksilla tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa. Yhtiö voi omistaa arvopapereita ja osuuksia, ei kuitenkaan kiinteistöjä eikä asunto- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeita. Yhtiö voi harjoittaa arvopaperikauppaa. ( Suora lainaus yhtiöjärjestyksestä)

Rautalammin kunta omistaa yhtiön osakekannasta 81,7 % (3.268 osaketta), Rautalammin Osuuspankki 12,4 % (496 osaketta) ja Savon Lähivakuutusyhdistys 5,9 % (236 osaketta). Osakemäärä on yhteensä 4.000 osaketta. Savon Lähivakuutusyhdistys on sulautunut Savo-Karjalan Lähivakuutusyhdistykseen, joka myöhemmin on muuttanut nimensä LähiTapiola Savo Keskinäiseksi vakuutusyhtiöksi.

Yhtiöjärjestyksen mukainen vähimmäispääoma on 40.000 euroa ja enimmäispääoma 160.000 euroa. Osakkeen nimellisarvo on 10 euroa. Kaupparekisteriin rekisteröityjen tilinpäätöstietojen mukaan osakepääoman määrä on yhtiöjärjestyksen mukainen vähimmäispääoma eli 40.000 euroa. Osakassopimuksen mukaan osakkaat ovat yhtiön perustamisen yhteydessä maksaneet osakkeista nimellisarvon lisäksi ylikurssia, jonka määrä osaketta kohti on ollut 159,75 euroa. Yhtiön toiminta on toteutunut käytännössä enimmäkseen omavelkaisten takausten myöntämisen muodossa. Osakassopimuksesta poiketen takauksia on myönnetty enintään 30.000 euron suuruisena ja vuodesta 2017 alkaen 50.000 euron suuruisena.

Rautalammin Osuuspankki on ilmoittanut, ettei se voi enää olla mukana yhtiön toiminnassa ja on ilmaissut halukkuutensa luopua omistuksestaan yhtiöön. Käytännössä pankki tarjoaa osakkeitaan Rautalammin kunnalle.

Taustalla on pankkiryhmän riskienhallintapolitiikka, jonka mukaan pankki ei voi hyväksyä takaukseksi osaomistamansa yhteisön myöntämää takausta. Niin ikään pankin ei tulisi olla osakkaana yhteisössä, joka myöntää takauksia.

Myös LähiTapiola Savo Keskinäinen vakuutusyhtiö on ilmeisen halukas luopumaan osakkuudestaan. Toisaalta, mikäli Rautalammin Osuuspankin 12,4 % osakeomistus siirtyisi Rautalammin kunnalle, olisi Rautalammin kunnan omistusosuus yhtiöstä 94,1 %, jolloin kunnalle tulisi LähiTapiola Savo keskinäisen vakuutusyhtiön omistamiin osakkeisiin osakeyhtiölain (2006/624) 18 luvun 1 §:n mukainen lunastusoikeus ja -velvollisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että kunta olisi oikeutettu käyvästä hinnasta lunastamaan kyseiset osakkeet ja toisaalta vähemmistöosakkeenomistaja voi myös vaatia osakkeidensa lunastamista.  Tämä tarkoittaa sitä, että kunta olisi oikeutettu käyvästä hinnasta lunastamaan kyseiset osakkeet ja toisaalta vähemmistöosakkeenomistaja voi myös vaatia osakkeidensa lunastamista.

Näiden taustatietojen pohjalta on välttämätöntä aloittaa Rautalammin Kehitys Oyn vaihtoehtoisten toimintamallien selvittäminen ja uudelleenjärjestely.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanjohtajan päätösehdotus on, että kunnanhallitus päättää hyväksyä Rautalammin Kehitys Oy:n toiminnan uudelleenjärjestelyn vaihtoehtojen selvittämisen ja valtuuttaa kunnanjohtajan aloittamaan neuvottelut Rautalammin Osuuspankin ja Lähivakuutuksen kanssa. Asian hoitamiseksi on mahdollisuus ostaa asiantuntija-apua.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.