Sivistyslautakunta (lakkautettu 17.8.2021), kokous 7.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 84 Ylä-Savon Rutakko-kirjastoverkkoon liittyminen 2021

RauDno-2020-576

Valmistelija

  • Seija Österberg, kirjastonjohtaja, seija.osterberg@rautalampi.fi

Perustelut

Kehitysyhtiö SavoGrow Oy:stä on otettu yhteyttä ja toivottu, että Rautalammin ja Suonenjoen kirjasto liittyisivät mukaan Ylä-Savon kirjastojen yhteistyöverkkoon. Vesannon ja Tervon kunnat ovat jo mukana yhteistyössä. Verkkoon kuuluvat myös Iisalmi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Sonkajärvi ja Vieremä. Verkkoon liittyminen mahdollistaa entistä tiiviimmän yhteistyön kuntien välillä.

 

Yksi tärkeimpiä yhteistyön muotoja on yhteinen kirjastojärjestelmä. Kirjastojärjestelmän kautta ovat käytössä yhteinen aineistotietokanta, asiakasrekisteri ja asiakkaille näkyvä verkkokirjasto ja verkkopalvelut. Verkkokirjastoa päivitetään yhteistyössä. Yhteisen järjestelmän ansiosta mahdollistuvat yhteinen kirjastokortti, luettelointiyhteistyö ja kokoelmien yhteiskäyttö. Aineistokuljetusten myötä seutulainat takaavat asiakkaille hyvän saatavuuden kaikkien Rutakko-kirjastojen kokoelmiin. Samalla kaukolainuksen tarve vähenee ja postikulut pienenevät. 

                                           

Rautalammin kirjaston liittämisestä Rutakko-kirjastoihin aiheutuvat kustannukset ovat Axiell (kirjastojärjestelmä) 6500 €+ lisenssit 3700 € + Bibliotecha (omatoimikirjasto) 1000 €. Liittymiskustannukset ovat yhteensä 11 300 €. Tämän hetkiset tuki-, ylläpito- ja käyttöpalvelumaksut ovat 12 178,76 €/vuosi. Rutakko-verkoon liittymisen jälkeen edellä mainitut maksut ovat 3 300 €/vuosi. Vuosittaiset tuki, -ylläpito- ja käyttöpalvelumaksut pienenevät noin 8 878 €. Liittymiskustannukset maksetaan säästyvistä lisenssimaksuista ja lisäksi talousarvioon varataan asiantuntijapalveluihin 2 422 euroa.

 

Suonenjoki ei liity verkkoon vielä vuonna 2021, vaan mahdollisesti 2022.

 

 

 

 

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Olli Lipponen, sivistysjohtaja, olli.lipponen@rautalampi.fi

Sivistyslautakunta päättää, että kirjastonjohtaja jatkaa sopimusneuvotteluja ja Rautalammin kirjasto liittyy Rutakko verkkoon vuoden 2021 aikana. Päätös Rutakko-verkkoon liittymisestä tuodaan lautakunnan päätettäväksi vuoden 2021 aikana. 

Päätös

Sivistyslautakunta päättää, että kirjastonjohtaja jatkaa sopimusneuvotteluja ja Rautalammin kirjasto liittyy Rutakko verkkoon vuoden 2021 aikana. Päätös Rutakko-verkkoon liittymisestä tuodaan lautakunnan päätettäväksi vuoden 2021 aikana.