Hyvinvointilautakunta, kokous 21.5.2025

§ 50 Perusopetuksen opetussuunnitelman päivitys

RauDno-2025-265

Valmistelija

  • Juho P. Pahajoki, juho.pahajoki@edu.rautalampi.fi

Perustelut

Päivityksen syyt ja muuttuneet sisällöt 

Pääministeriö Orpon hallituksen hallitusohjelmaan on kirjattu oppimisen tuen uudistus. Tukijärjestelmä uudistuu sekä esi- ja perusopetuksessa, lukiokoulutuksessa että ammatillisessa koulutuksessa. Perusopetusta koskevat muutokset astuvat voimaan 1.8.2025. Oppimisen tuen uudistuksen tavoitteena on varmistaa, että kaikki esiopetukseen osallistuvat lapset ja perusopetuksen oppilaat voivat osallistua opetukseen ja suorittaa perusopetuksen koko oppimäärän. Kaikille lapsille ja oppilaille tulee tarjota yhdenvertaiset mahdollisuudet saada tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin. Tuen painopiste on oikea-aikaisessa ryhmässä toteutettavassa tuessa. Tuen uudistuksessa vahvistetaan oppimisen edellytyksiä tukevan toimintakulttuurin merkitystä. Sen lähtökohtana on inklusiivisen toimintakulttuurin kehittäminen ja ryhmäkohtaisesti toteutettavat järjestelyt sekä näiden johtaminen. 

Uudistus lisää velvoitetta suunnitella ja toteuttaa opetusta ryhmän tarpeiden mukaan. Uudistusta tukevia ratkaisuja voivat olla esimerkiksi opetuksen eriyttäminen, samanaikais- ja yhteisopetuksen lisääminen ja oppimisympäristön esteettömyyden ja saavutettavuuden parantaminen. Uudistus vahvistaa lapsen ja oppilaan oikeutta saada ryhmässä toteutettavia tukimuotoja, kuten opettajan antamaa yleistä tukiopetusta, opettajan antamaa opetuskielen tukiopetusta tai erityisopettajan antamaa opetusta muun opetuksen yhteydessä. Jos ryhmässä annettava tuki ei riitä, lapset ja oppilaat voivat saada myös oppilaskohtaisia tukitoimia, kuten erityisopettajan tai erityisluokanopettajan opetusta pienryhmässä tai erityisluokassa sekä tulkitsemis- ja avustajapalveluita ja apuvälineitä. 

Opetussuunnitelman perusteissa muutoksia on tullut lukuihin 4, 5, 6 ja 7. Oppimisen ja koulunkäynnin tukea koskeva luku seitsemän on uudistunut kokonaan heijastamaan 30.12.2024 hyväksyttyä perusopetuslain muutosta. Nyt tehtävät muutokset koskevat perusteiden yleisiä lukuja, oppiaineita koskevat sisällöt eivät ole muuttuneet.  

Rautalammin perusopetuksen opetussuunnitelmaa on työstetty Opetushallituksen ePerusteet-järjestelmään lukuvuosien 2022–2023 ja 2024–2025 aikana. Tavoitteena on ollut se, että Rautalammin perusopetuksen opetussuunnitelma löytyisi ePerusteet-järjestelmästä aina ajantasaisena versiona. Tällä hetkellä koulun verkkosivuilla opetussuunnitelmasta on esillä vanha pdf-versio, jossa monet myöhemmin tehdyt muutokset eivät näy. Aiemmassa paikallisessa opetussuunnitelmassa sisältölukujen järjestys ei noudattanut kaikilta osin OPSin perusteiden järjestystä. Tässä uudistuksessa on palattu perusteisiin pohjaavaan rakenteeseen. 

Opetussuunnitelmaan on kirjoitettu perusteiden mukaisia paikallisia osioita tärkeimpänä painopisteenä oppimisen tuen muuttuneet määräykset lukuun 7. Oppimisen ja koulunkäynnin tuki. Lukujen 4. Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri, 5. Oppimista ja hyvinvointia edistävä koulutyön järjestäminen ja 6. Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi peruskoulussa perustuvat osin 2016 hyväksyttyyn paikalliseen opetussuunnitelmaan, osin sisältöä on uudistettu vastaamaan uudistuneita perusteita ja perusopetuksen nykytilannetta. Laajemmin muuttuneiden lukujen lisäksi useat muut osiot saattavat sisältää pienempiä muutoksia vuoden 2016 pohjaan.  

Tulevat muutostarpeet 

Lukuvuoden 2025–2026 aikana on syytä nykyisten muutosten jälkeen käydä kymmenvuotiaan opetussuunnitelman sisältöä läpi oppiaineiden paikallisten sisältöjen lisäksi nykyistä tarkemmin mm. arviointia ja toimintakulttuuria koskevien lukujen osalta. Koulussa tehdään jatkuvaa pedagogista kehittämistyötä esimerkiksi Hupa-hankkeen ja siihen liittyvän UKK3.0-mallin kautta. Myös jatkuva opetussuunnitelmatyö on yksi oleellinen osa perusopetuksen muuttuvaan todellisuuteen suuntautumisessa. Lisäksi tulevan lukuvuoden aikana voi käydä myös niin, että toimintamallit oppimisen tuen suhteen vielä kehittyvät ja niihin liittyviä kirjauksia joiltain osin tarkennetaan. 

Rautalammin perusopetuksen opetussuunnitelman pohjana ePerusteet-järjestelmässä on Rautalammin ja Suonenjoen alueellinen opetussuunnitelma. Alueellista yhteistyötä opetussuunnitelmien sisällössä ei ole kuitenkaan viime vuosina tehty ja seuraavan uudistuksen yhteydessä on syytä harkita, luovutaanko yhteistyöstä. Opetussuunnitelman saaminen ajan tasalle ePerusteet-järjestelmään mahdollistaa jatkossa entistä helpomman opetussuunnitelmatyön.  

Perusopetuksen rehtori esittää, että hyvinvointilautakunta hyväksyy liitteenä olevan perusopetuksen opetussuunnitelman kokonaisuudessaan ja se julkaistaan ePerusteet-palvelussa hyväksynnän jälkeen. 

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Hyvinvointivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Asia liittyy strategian painopisteistä elinvoimaan ja hyvinvointiin sekä viestintään ja vuorovaikutukseen. Asia liittyy hyvinvointisuunnitelman tavoitealueista hyvään mielenterveyteen sekä osallisuuden vahvistamiseen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä perusopetuksen opetussuunnitelman käyttöön otettavaksi 01.08.2025 alkaen.

Tiedoksi

Juho Pahajoki