Perustelut
Asia
Rautalammin kunnan jätteenkäsittelytoiminnat kiinteistöllä 686-410-3-42, nykyinen tilanne ja jatkotoimenpiteet
Jätteenkäsittelytoimintojen taustaa
Toholahden entinen kaatopaikka-alue / puutarhajätteen vastaanottopiste
Toholahden entinen kaatopaikka on toiminut vuosina 1955-1975. Tämän jälkeen jossain vaiheessa aluetta on aloitettu käyttämään puutarhajätteen ja risujen vastaanottopaikkana sekä talvisin tarvittaessa lumenkaatopaikkana. Alueen käyttö ja täyttötaso on ollut merkittävintä 2000-luvulla.
Puutarhajätteen tuojat ovat voineet noutaa avaimen vastaanottoalueen puomiin kunnan neuvonnasta tai kirjastolta kahden euron maksua vastaan viime vuosien aikana. Muun jätteen kuin puutarhajätteen ja risujen vastaanottoa ei ole kunnan toimesta alueelle hyväksytty. Alueen valvonta ja vastuutahon määrittely alueen säännöllisestä kunnossapidosta on kuitenkin ollut heikolla tolalla, mikä on mahdollistanut alueen väärinkäytön, kuten rakennus- ja purkujätteiden yms. tuonnin alueelle.
Maanläjitystoiminta ja betoni- ja tiilimurskeen varastointi
Kunnalla on erillinen maanläjityspaikka, mihin on otettu vastaan urakoista muodostuvia ylijäämämassoja. Lisäksi alueella on varastoituna betoni- ja tiilimursketta (n. 2500 tn), mikä on peräisin vuonna 2020 puretuista Kuutinharjun palvelukotikiinteistöistä.
Toholahden varoaltaat
Toholahden teollisuusalueen laidassa sijaitsevat varoaltaat on todennäköisesti perustettu 90-luvun lopulla tai vuosituhannen vaihteessa jätevedenpuhdistamon vastaanottokapasiteetin säännöstelyyn ja/tai häiriötilanteita varten, esim. sako- ja umpikaivolietteet. Altaiden sisältämästä massasta tehtyjen tutkimusten perusteella on hyvin todennäköistä, että altaisiin on aikoinaan johdettu myös teollisuuden jätevesiä tai öljynerotuskaivojen lietteitä. Nykyisin altaat eivät ole enää käytössä. Tarkka altaiden käytön lopettamisajankohta ei ole tiedossa.
Rautalammin kunta on teettänyt vuonna 2022 tutkimukset varoaltaiden sisältämästä massasta, minkä tutkimusraportti on toimitettu Pohjois-Savon ELY-keskukselle joulukuussa 2023.
Asian käsittelyn taustaa ja jatkotoimenpiteet
Asia on tullut vireille kesällä 2022, milloin Pohjois-Savon ELY-keskukselle on tullut ilmoitus Toholahden puutarhajätteen ja risujen vastaanottopaikalle päätyneestä sekalaisesta jäätteestä. ELY-keskus on toteuttanut heinä-elokuun 2022 aikana kolme tarkastusta kiinteistölle tilanteen selvittämiseksi. Kahdella ensimmäisellä tarkastuksella oli mukana myös kunnan viranhaltija. Tarkastusten perusteella ELY-keskus on suositellut alustavaksi tutkimukseksi kertaluonteista vesinäytteenottoa entisen kaatopaikka-alueen alapuoliselta alueelta lähiympäristön tilan selvittämiseksi. Lisäksi ELY-keskus on pyytänyt kunnan ja kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa kiinteistöllä 686-410-3-42 harjoitusta jätteenkäsittelytoiminnoista ja niiden lupatilanteesta (entinen kaatopaikka-alue ja maa-aineksen läjitysalue). Kunnan ympäristötarkastaja on jättänyt ELYlle lausunnon, mutta varsinaista kunnan lausuntoa ei annettu todennäköisesti samoihin aikoihin sijoittuneiden henkilökuntamuutosten takia.
Pilaantumattoman ylijäämämaa-aineksen läjittäminen, eli ns. maankaatopaikka on ympäristöluvanvaraista toimintaa. Puutarhajätteen ja risujen vastaanottotoiminta on käsittelytavasta riippuen ympäristöluvanvaraista tai toiminta tulisi merkitä jätehuoltorekisteriin.
Puutarhajätteen vastaanottopaikalla on toteutettu ELYn suosittelema kertaluontoinen vesinäytteenotto vastaanottoalueen (jätepenger) alapuoliselta alueelta kesäkuussa 2023 ja tutkimusraportti on toimitettu ELY-keskukselle syyskuussa 2023. Vesinäytteiden osalta loppuraportissa todettiin seuraavaa: "Kaatopaikan penkan alapuolella vesi oli voimakkaan humusleimaista ja kaatopaikan vaikutukseen viitaten vedessä todettiin korkea sähkönjohtavuus, ravinnepitoisuudet sekä kohonnut absorboituvien orgaanisten yhdisteiden (AOX) pitoisuus. Kaatopaikan alapuolisen ojan vedenlaatu oli luonnontasoa vastaava eikä kaatopaikan vaikutusta todettu. Vedessä todettiin mahdollisesti maantieltä peräisin olevia öljyhiilivetyjä.
Kaikilla näytepaikoilla todettiin lievää hygieenisen laadun heikentymistä".
Puutarhajätteen vastaanottopaikan tulotiellä sijaitseva puomi on pidetty lukittuna vuonna 2023. Kesäkaudella 2023 puutarhajätteen vastaanottoa jatkettiin vielä ko. paikalla, sillä uutta luvitettua vastaanotto-/keräyspaikkaa tai muuta väliaikaista järjestelyä ei ehditty toteuttaa ennen kesäkautta. Kunnalla on jäteasetuksen (978/2021) 20 §:n perusteella velvollisuus järjestää puutarhajätteen vastaanotto alueellaan riittävässä määrin. Vastaanottoalue suljettiin lopullisesti marraskuussa 2023.
ELY-keskus suoritti jätteenkäsittelyalueille uuden tarkastuksen lokakuussa 2023, minkä perusteella kunnalle annettiin tammikuussa 2024 kehotus lopettaa ja estää välittömästi jätteiden sijoittaminen puutarhajätteen vastaanottopaikalle sekä maanläjityspaikalle. Lisäksi kunnalta pyydettiin selvitystä siitä, mihin toimenpiteisiin kunta on ryhtynyt luvattoman jätteenkäsittelytoiminnan estämiseksi kiinteistöllä 686-410-3-42 sekä selvitystä siitä, mihin tarkoitukseen samalla kiinteistöllä olleet Toholahden varoaltaat on perustettu, mitkä ovat altaiden rakenteet, minne altaista valuvat vedet johdetaan ja mitä massoja varoaltaisiin on sijoitettu. Kunnan tekninen osasto ja ympäristötoimi antoivat kirjallisen selvityksen alueiden tilanteesta ja kevään aikana suoritettavista toimenpiteistä sekä esittivät pyynnön avoimelle keskustelulle ELY-keskuksen kanssa. Tammikuussa 2024 Rautalammin kunnan jätteenkäsittelytoiminnoista on jätetty tutkintapyyntö poliisille.
Kevään aikana syksyllä suljetun puutarhajätteen vastaanottopaikan puomiin vaihdettiin lukot ja alueelle johtavan tien varresta poistettiin opastekyltit. Lisäksi alueelta poistettiin ensiapuna sinne kuulumatonta jätettä (muu kuin puutarhajäte) pengertäytön pintakerroksesta. Läheisellä maanläjitysalueella varastoituna olleet betoni- ja tiilijätteet peitettiin aumamuovilla toukokuussa 2024. Kunta avasi uuden väliaikaisen haravointijätteen ja risujen vastaanottopaikan kunnan Toholahden varikon yhteyteen toukokuussa 2024.
Kunnan pyynnöstä ELY-keskus suoritti jätteenkäsittelyalueille uuden tarkastuksen toukokuussa 2024, missä keskusteltiin yhdessä alueille tarvittavista toimenpiteistä, jotta alueet saataisiin saatettua hyväksyttävään tilaan. Tarkastuksella todettiin, että alueen pengertä tulisi loiventaa niin, että rintaus saadaan muotoiltua turvalliseen jyrkkyyteen. Samassa yhteydessä alueelta poistetaan jätteitä siten, että mahdollisimman suuri osa alueelle luvattomasti tuoduista jätteistä saadaan poistettua. Tämä tarkoittaa sitä, että poistettava materiaali joudutaan seulomaan siten, että maatuvista risuista ja puutarhajätteistä sekä maa-aineksesta saadaan eroteltua muut sekalaiset jätteet. Muut jätteet toimitetaan asianmukaiseen jätehuoltoon. Risut, kannot, oksat ja muu puutarhaperäinen puujäte voitaisiin hakettaa ja ohjata energiahyötykäyttöön tai kompostoinnin tukiaineeksi. Puutarhajäte tulisi ohjata kompostointiin tai mädätyslaitokseen. Puhtaat maa-ainekset voidaan käyttää alueen maisemointiin. Työ on sen verran mittava, että se vaatinee hankintalain mukaisen tarjouskilpailun. Rinteen jyrkkyyden takia työ vaatii todennäköisesti pitkäpuomikaivinkonetta tai muuta vastaavaa ulottuvaa työkonetta, jotta työ voidaan suorittaa turvallisesti. Myös jätteiden lajittelu, seulonta ja toimitus asianmukaiseen vastaanottopaikaan tulee viemään aikaa.
Maa-ainesten läjityspaikalle kunta on tilannut puomin alueen tulotielle estämään asiattoman pääsyn alueelle. Tälläkin alueella pengertäyttö tulee loiventaa ja muotoilla maastoon sopivaksi sekä kuormien mukana tuodut muut kuin maa-ainesjätteet (esim. betoni, styrox, rakennuspuu) poistetaan maisemoinnin yhteydessä mahdollisimman tarkoin. Tälle alueelle on myös harkinnassa hakea ympäristölupaa maankaatopaikkatoiminnalle. Varastoidut betoni- ja tiilijätteet on suunniteltu hyödynnettäväksi Toholahden uuden teollisuusalueen rakennusvaiheessa esim. varastokenttien pohjarakenteissa. MARA-ilmoitus tehdään ELY-keskukselle, kun suunnitelmat täsmentyvät ja soveltuva käyttökohde on tiedossa. Tavoitteena on, että hyödyntäminen saataisiin toteutettua mahdollisimman pian, mutta joka tapauksessa vuosien 2024-2025 aikana.
Varoaltaat sijaitsevat Toholahden kaavoitetulla teollisuustonttialueella, minkä rakentamiselle (tontit, infra ja varoaltaiden poisto) on haettu JTF-rahoitusta joulukuussa 2023. Kyseiselle kehittämishankkeelle ja varoaltaiden poistamiselle ollaan saamassa avustusta, mikä tarkoittaa sitä, että varoaltaat poistetaan kohteeseen suunnitellun kulkuväylän paikalta vuosien 2024–2025 aikana.
Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)
- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
Ehdotus
Esittelijä
-
Milla Saarinen, ympäristötarkastaja, milla.saarinen@rautalampi.fi
Ympäristötarkastaja ehdottaa lautakunnalle, että se merkitsee asian tiedoksi ja jää seuraamaan tilanteen kehittymistä.
Päätös
Merkitään tietoon saatetuksi ja jäädään seuraamaan tilanteen kehittymistä