Hyvinvointilautakunta, kokous 29.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Perusopetuksen tvt-strategia

RauDno-2024-288

Valmistelija

  • Juho Pahajoki, juho.pahajoki@rautalampi.fi

Perustelut

Tieto- ja viestintäteknologinen (tvt) osaaminen on yksi perusopetuksen opetussuunnitelman (2014) laaja-alaisen osaamisen kokonaisuuksista. Opetussuunnitelman perusteissa todetaan, että tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen on tärkeä kansalaistaito sekä itsessään että osana monilukutaitoa. Se on oppimisen kohde ja väline.

Opetussuunnitelman perusteet linjaavat, että perusopetuksessa tulee huolehtia siitä, että kaikilla oppilailla on mahdollisuudet tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen kehittämiseen ja että teknologiaa hyödynnetään suunnitelmallisesti perusopetuksen kaikilla vuosiluokilla, eri oppiaineissa ja monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa sekä muussa koulutyössä.

Rautalammin perusopetukselta on tähän asti puuttunut tieto- ja viestintäteknologian käyttöä ohjaava suunnitelma. Tieto- ja viestintäteknologian käyttöä on ohjannut opettajien oma kiinnostus ja vain suuntaa antavasti Kuopion digitaitokalenteri.

TVT-tiimi on työskennellyt lukuvuoden 2023-2024 aikana ja luonut Rautalammin perusopetukselle oman suunnitelman ohjaamaan tieto- ja viestintäteknologian käyttöä, sisältöjä ja tavoitteita. Suunnitelma on jaoteltu omiin osiin vuosiluokille 1-3, 4-6 ja 7-9. Alakoulun osioissa suunnitelma on jaoteltu osa-alueisiin digitaalinen osaaminen, medialukutaito ja ohjelmointiosaaminen. Yläkoulun suunnitelma on jaoteltu oppiaineiden mukaisiin tavoitteisiin.

 Strategia on käsitelty yhdessä opettajien kanssa VESO-päivässä 3.4.2024. Strategia on liitteenä.

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Hyvinvointivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Asia liittyy strategian painopisteistä joustavaan työhön ja asumiseen sekä elinvoimaan ja hyvinvointiin. Asia liittyy hyvinvointisuunnitelman tavoitealueista hyvää mielenterveyteen sekä kuntalaisten osallisuuden vahvistamiseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä perusopetuksen tieto- ja viestintäteknologiastrategian.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti. 

Tiedoksi

Juho Pahajoki, Irja Turpeinen