Perustelut
Varhaiskasvatusta velvoittaa toiminnalliseen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitteluun laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (609/1986) ja yhdenvertaisuuslaki (1325/2014).
Varhaiskasvatuksen järjestäjän tulee laatia toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Suunnitelman tavoitteena on ohjata pohtimaan arvoja ja asenteita; arvot ja asenteet vaikuttavat omaan ja työyhteisön toimintaan. Edelleen suunnitelman tavoitteena on ohjata tunnistamaan ja purkamaan eriarvoistavia käytänteitä, jotka ovat esteenä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiselle. Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä työ on jatkuva prosessi ja kytkeytyy muuhun pedagogiseen suunnitteluun.
Rautalammin varhaiskasvatuksen toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on laadittu työyhteisöä ja huoltajia kuullen ja osallistaen. Suunnitelma on liitteenä.
Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)
- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
- Hyvinvointivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
Asia liittyy strategian painopisteistä elinvoimaan ja hyvinvointiin. Asia liittyy hyvinvointisuunnitelman tavoitteista hyvään mielenterveyteen sekä kuntalaisten osallisuuden vahvistamiseen.
Ehdotus
Esittelijä
-
Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi
Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä Rautalammin varhaiskasvatuksen toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman.
Päätös
Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.