Perustelut
Opetushallitus on päivittänyt opetussuunnitelman perusteita (2014), koska valtioneuvoston 1.8.2024 voimaan astuvassa tuntijakoasetuksessa B1-kieleen on lisätty yksi vuosiviikkotunti 7. luokalle.
Opetussuunnitelmatyön pääperiaatteena on ollut, että B1-kielen opetuksen tavoitteita ei lisätä, mutta opetuksen tavoitteita, sisältöalueita sekä osaamisen tason kuvauksia on päivitetty.
Tuntijakouudistuksen tavoitteena on edistää toisen kotimaisen kielen ja etenkin B1-ruotsin oppimista ja opetusta sekä lisätä toisen kotimaisen kielen osaamista Kansalliskielistrategian mukaisesti. Kansalliskielistrategian tavoitteena on ruotsinkielisten palvelujen toimivuuden ja saatavuuden turvaaminen sekä ruotsinkielisen kieliyhteisön elinvoimaisuuden vahvistaminen. Tärkeänä tavoitteena on myös riittävän ruotsin kielen taidon saavuttaminen perusopetuksen aikana, jotta vahvistetaan oppilaan valmiuksia käyttää ruotsin kielen taitoaan monipuolisesti erilaisissa viestintätilanteissa.
Tuntijako ja sen mukaiset paikalliset opetussuunnitelmat otetaan vuosiluokkien 7–9 osalta käyttöön 1.8.2024. Uudistuksen myötä B1-kielen opetusta tulee järjestää vähintään 7 vuosiviikkotuntia elokuun alusta alkaen siten, että opetusta on kaksi vuosiviikkotuntia 6. luokalla, kaksi vuosiviikkotuntia 7. luokalla ja kolme vuosiviikkotuntia 8.–9. luokalla. Opetuksen järjestäjä voi päättää paikallisessa opetussuunnitelmassa, kuinka edellä mainitut 3 vuosiviikkotuntia sijoitetaan 8. ja 9. luokalle.
Uudistus edellyttää muutoksia opetuksen järjestäjän paikalliseen tuntijakoon. Uusi tuntijako koskee kaikkia vuosiluokkia 7–9. Syyslukukaudella 2024 8. ja 9. luokalla opiskelevien tulee myös saada tuntijakoon lisätty vuosiviikkotunti joko lukuvuoden 2024–2025 tai 2025–2026 aikana. Rautalammin perusopetuksessa käytännön järjestelyjen takia tarkoituksenmukaisin vaihtoehto on järjestää ruotsin lisätyn vuosiviikkotunnin opetus 8. ja 9. luokkien oppilaille lukuvuonna 2024–2025.
Opetussuunnitelman sisältöjen ja arviointikriteerien osalta päivitettävä opetussuunnitelman osuus tuodaan erikseen lautakunnan päätettäväksi.
Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)
- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
- Hyvinvointivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta
Asia liittyy strategian painopisteistä joustavaan työhön ja asumiseen.
Ehdotus
Esittelijä
-
Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi
Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä perusopetuksen tuntijaon muutoksen ruotsin kielen osalta päivitettäväksi Rautalammin perusopetuksen opetussuunnitelmaan 01.08.2024 alkaen. Asetuksen mukainen tuntijaon muutos koskee lukuvuonna 2024–2025 myös 8. ja 9. luokan tuntijakoa, jonne lisätään lukuvuodeksi 2024–2025 yksi ruotsin kielen vuosiviikkotunti sekä 8. että 9. luokalle.
Päätös
Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.