Hyvinvointilautakunta, kokous 12.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 UKK3.0-puitesopimuksen hyväksyminen

RauDno-2024-132

Valmistelija

  • Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Perustelut

SavoGrow-alueen kunnat (Suonenjoki, Rautalampi, Pielavesi, Keitele, Tervo ja Vesanto) sekä Konnevesi ovat mukana Kuntaliiton Verkostoperuskoulu-hankkeessa. Hankkeen tausta ja tavoitteet on kuvattu Kuntaliiton sivuilla seuraavasti:  

Verkostoperuskoulu-hankkeessa pyritään etsimään ratkaisuja kuntien yhteisten haasteiden, kuten syntyvyyden laskun, tuomiin muutoksiin koulutuksen järjestämisen kokonaisuudessa. Perinteinen perusopetus ei välttämättä vastaa riittävästi paikallisiin tarpeisiin ja laadukkaan ja saavutettavan perusopetuksen turvaaminen on kuntien keskeinen lähitulevaisuuden haaste. Hankkeessa haetaan uudenlaisia ja joustavia alueellisia ratkaisuja sekä toimijoiden vahvistuvaa yhteistyötä koulutuksen saatavuuden ja saavutettavuuden turvaamiseksi. https://www.kuntaliitto.fi/verkostoperuskoulu

SavoGrow- alueen kuntien ja Konneveden pilotiksi on muotoutunut ns. UKK 3.0-malli, jossa suunnitellaan perusopetuksen rakenteellista uudistamista. Mallin toteutukseen tarvittavaa rahoitusta on haettu opetus- ja kulttuuriministeriöltä. 

Hakemuksessa on kuvattu kehittämistoiminnan tavoitteet seuraavasti: 

Luomme opetussuunnitelmamallin, joka mahdollistaa alueellisesti toimivan perusopetuksen. Malli perustuu oppiainerajat ylittäviin laajoihin sisältökokonaisuuksiin. Opetussuunnitelma on tavoitepohjainen; nykyinen ikäluokkapohjainen organisaatio jää toissijaiseksi. Oppituntipohjaisesta ajan jäsentämisestä siirrytään viikkopohjaiseen työsuunnitelmaan. Opetus toteutuu tutkivan oppimisen ja oppilaiden oman tiedon rakentamisen pohjalta. Opettajuuden mallina on verkon yli monipaikkaisesti toteutuva yhteisopettajuus. Itsearviointia tukevat työkalut ja toimintamallit on sisäänkirjoitettu opetussuunnitelmaan. Malli luo maaseudun pieneville ikäluokille koulun sisään useita viiteryhmiä: oman paikkakunnan eri-ikäisten lasten viiteryhmän sekä verkon yli toimivan ikäspesifin viiteryhmän.   

Pääasiassa haettua rahoitusta käytetään hankkeessa mukana olevien koulujen opettajien tekemään opetussuunnitelmatyöhön. Lisäksi palkataan hankekoordinaattori (projektipäällikkö). Hankkeessa tullaan tekemään yhteistyötä opettajankoulutusta antavien yliopistojen kanssa ja muiden opetuksen järjestäjien kanssa; tällä hetkellä yhteistyö on varmistunut Itä-Suomen yliopiston kanssa. Yhteistyötä tehdään opetussuunnitelmatyön ja henkilöstön täydennyskoulutuksen osalta. 

UKK3.0-mallin kehittämispilotin rahoitusta on haettu vuosille 2024–2027 ja malli olisi käyttöön otettavissa syyslukukaudella 2027. Mallin mahdollisesta käyttöönottamisesta kunnat päättävät erikseen. Käyttöönottoa varten voidaan anoa kokeilulupaa. Hankkeen hallinnoijana on Rautalammin kunta.

Kuntien välille on valmisteilla puitesopimus, jossa päätetään hankkeen yksityiskohdista ja vastuista. Sopimuksessa sovitaan omarahoitusosuuden jakoperusteista. Omarahoitusosuus on suunniteltu jaettavaksi kuntien osallistumisen suhteessa. Hankkeen kustannusarvio on noin 1,1 milj. €, joka jakautuu kolmelle vuodelle. Kuntien omavastuuosuus vähintään on 20 %.  Laskennallisesti yhden kunnan vuotuinen omarahoitusosuus on noin 10000 – 11000 €. Muut suunnitteluvaiheessa mukana olevat kunnat ovat jo sitoutuneet hankkeeseen ja puitesopimukseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on luvannut päätöksen rahoitushakemukseen maaliskuun loppuun mennessä. Jotta mahdollisesti myönteisen päätöksen jälkeen päästäisiin sujuvasti etenemään hankkeen toteutukseen, tarvitaan lautakunnalta päätös puitesopimuksen hyväksymisestä. Puitesopimusluonnos on liitteenä.

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Hyvinvointivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Asia liittyy strategian painopisteistä tasapainoiseen kuntatalouteen, elinvoimaan ja hyvinvointiin sekä joustavaan työhön ja asumiseen. Asia liittyy hyvinvointisuunnitelman tavoitteista hyvää mielenterveyteen ja kuntalaisten osallisuuden vahvistamiseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä UKK3.0-kehittämishankkeen puitesopimuksen ehdollisesti edellyttäen, että opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää hankkeelle rahoituksen.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Pahajoki Juho, Lahtivirta Anne, Laine-Rissanen Kati, Ahonen Ville, Ruuskanen Jaana, Aikkila Mika, Airaksinen Hanna