Hyvinvointilautakunta, kokous 31.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Ilmoitusasiat

Valmistelija

  • Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Perustelut

Toimielimen tietoon esitellään seuraavat asiat:

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malli: 

Rautalammin kunta on kutsuttu UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -mallin kokelaskunnaksi.

 

Kouluprosessin eteneminen

Verkostoperuskoulu-hankkeen SavoGrow+Konnevesi-alueen ohjausryhmä on valmistellut kehittämishankkeen hankerahoitushakemusta opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Rautalammilla on kuluneen vuoden ajan pohdittu, analysoitu ja suunniteltu perusopetuksen toteuttamismahdollisuuksia. Yhtenä vaihtoehtona esillä on ollut UKK3.0-malli. Jotta mallia päästäisiin kehittämään ja jotta saataisiin kokemuspohjaista tietoa ja ymmärrystä mallin mahdollisuuksista ja mahdollisista heikkouksista, on SavoGrow+Konnevesi Verkostoperuskoulu-työryhmässä päädytty hakemaan opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitusta kehittämisvaiheeseen.

Kehittämisrahoitusta käytettäisiin opetussuunnitelman sisältöjen kehittämiseen ja kokeilemiseen. Lisäksi kehittämisrahoitusta käytettäisiin henkilöstön täydennyskoulutuksiin, joihin on kirkastettu neljä teema-aluetta: laajojen, oppiainerajat ylittävien sisältökokonaisuuksien suunnittelu, yhteisopettajuus, tieto- ja viestintäteknologian soveltaminen sekä arviointiosaaminen. Kehittämistyön tukena sekä täydennyskoulutuksien toteuttajana on Itä-Suomen yliopisto. Täydennyskoulutuksen lisäksi yliopisto olisi kehittämistyössä rinnallakulkijana eli tukena ja neuvonantajana sekä tutkimustiedon kerääjänä.

Hankerahoituksella palkattaisiin projektipäällikkö. Lisäksi hankerahoitusta käytettäisiin opettajien palkkaukseen kehittämistyön osalta sekä Itä-Suomen yliopistolta hankittaviin koulutus- ja tukipalveluihin.

Rahoituksen hakeminen kehittämisvaiheeseen ei tarkoita, että sitouduttaisiin toteuttamaan mallia kehittämisvaiheen jälkeen. Olennaista on saada kokemusperäistä tietoa ja kokemusta mallin mukaan toteutettavasta koulutyöstä. Kehittämisvaiheen aikana luodaan edellytykset mallin laajempaan kokeilemiseen, jos kokemukset ovat myönteisiä.

Hankerahoitukseen sisältyy 20%:n omarahoitusvaade. Se tarkoittaisi laskennallisesti noin 10000 €:n vuotuista panostusta kuntaa kohti, jos kaikki kunnat päättävät lähteä mukaan. Omarahoitusta kerrytettäisiin siinä suhteessa kuin kehittämistyöhön käytetään kunnassa hankerahoitusta. Projektipäällikön palkkauksen osalta omarahoitusvaade jaettaisiin kuntien kesken tasan; tämä osuus omarahoituksesta olisi noin 1500 € vuodessa, jos kaikki kunnat päättäisivät osallistua.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Ilmoitusasiat merkitään tietoon saatetuksi. 

Päätös

Ilmoitusasioissa tuotiin lisäksi lautakunnan tietoon saapunut oikaisuvaatimus, jonka käsittelemiseksi sovitaan ylimääräinen kokous.

Lautakunta päätti merkitä ilmoitusasiat tietoon saatetuiksi.