Kunnanhallitus, kokous 27.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 288 Vastaselityspyyntö, Vaalijalan kuntayhtymä

RauDno-2023-590

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Itä-Suomen hallinto-oikeus pyytää Rautalammin kunnanhallitukselta vastaselitystä Varkauden kaupungin valitukseen Vaalijalan kuntayhtymän yhtymäkokouksen päätöksestä 14.12.2022 § 38.

Vaalijalan kuntayhtymä on sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain 20§:n 1 momentin nojalla lakannut 1.1.2023 lukien ja siirtynyt osaksi Etelä-Savon ja Pohjois-Savon hyvinvointialueita.

Hallinto-oikeus on pyytänyt Etelä-Savon ja Pohjois-Savon hyvinvointialueiden lausunnot kyseisen valituksen johdosta ja Varkauden kaupunki on antanut lausuntojen johdosta vastineen.

Hallinto-oikeus varaa Rautalammin kunnalle, samoin kuin muillekin Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnille, tilaisuuden vastaselityksen antamiseen valituksen, hyvinvointialueiden lausuntojen ja Varkauden kaupungin vastineen johdosta. Vastaselitys on annettava hallinto-oikeudelle viimeistään 12.12.2023.

Varkauden kaupunki on vaatinut Vaalijalan kuntayhtymän yhtymäkokouksen 14.12.2022 § 38 päätöksen kumoamista ja asian palauttamista toimivaltaiselle toimielimelle uudellen ratkaistavaksi. Valituksen alaisen päätöksen mukaan: 1. Vaalijalan kirjanpidollisista ylijäämistä 31.12.2021 palautetaan Vaalijalan kuntayhtymän jäsenkunnille 10 754 972, 55 euroa, josta 1 773 202,76 on käytettävä perusopetustoimintaan, ylijäämä jaetaan kuntien peruspääoman 31.12.2021 suhteessa liitteenä olevan taulukon mukaisesti. 2. kirjanpidollisten ylijäämien maksatuksen jäsenkunnille hoitavat yhteisvastuullisesti Pohjois-Savon ja Etelä-Savon hyvinvointialueet.

Vaalijalan kuntayhtymän perussopimuksen kohdan 30 (purkaminen ja loppuselvitys) kuntayhtymän varat, joita ei tarvita loppuselvityksen kustannusten ja velkojen suorittamiseen eikä sitoumusten täyttämiseen, jaetaan jäsenkunnille jäsenkuntaosuukisen suhteessa.

Vaalijalan kuntayhtymän taseessa  31.12.2021 on 21 509 945,10 suuruinen kirjanpidollinen ylijäämä. Se on kirjanpidollinen, ylijäämä on käytetty kuntayhtymän investointeihin. 

Kuntayhtymän päätöksen mukaan ylijäämien maksaminen oli tarkoitus rahoittaa ottamalla vastaava laina, joka olisi siirtynyt Etelä-Savon ja Pohjois-Savon hyvinvointialueille. Lisälaina olisi jakaantunut siten, että Pohjois-Savon hyvinvointialueen osuus lainasta olisi ollut 56,5% ja Etelä-Savon hyvinvointialueen 44%.

Pohjois-Savon hyvinvointialueen aluehallitus päätti 31.10.2022 § 274, että Vaalijalan kuntayhtymä voi rahoittaa puolet kuntayhtymän ylijäämistä ottamalla lainaa. Päätöksen mukaan toinen puoli ylijäämistä tulee antaa hyvinvointialueiden hyväksi. Etelä-Savon hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtajan 2.12.2022 antamassa lausunnossa Etelä-Savon hyvinvointialue yhtyi kompromissiratkaisuna Pohjois-Savon hyvinvointialueen lausuntoon.

Ongelmana on, että Vaalijalan ky ei toimeenpannut päätöstä ennen kuntayhtymän siirtoa hyvinvointialueille. Vaalijalan kuntayhtymän hallitus ei käyttänyt sillä olevaa lainanottovaltuutta. Kuntayhtymän hallitus päätti esittää kuntayhtymän yhtymäkokoukselle, että se velvottaisi  yhteisvastuullisesti Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja Etelä-Savon hyvinvointialueen hoitamaan 10 754 972,55 euron suuruisen kirjanpidollisen ylijäämänn 31.12.2021 maksatuksen jäsenkunnille. Samalla hallitus päätti esittää, että puheena olevasta kirjanpidollisesta ylijäämästä 1 773 202,76 euroa on käytettävä perusopetustoimintaan. Yhtymäkokous hyväksyi kuntayhtymän hallituksen esityksen.

Varkauden kaupunki katsoi valituksessaan, että kirjanpidollinen ylijäämä 21 509 945,10 euroa kuului kokonaisuudessaan kunnille. Kertyneiden ylijääminen palauttamisesta päättäminen liittyy kuntayhtymän toimintaan kunttein järjestämisvastuun aikana, ja sen voidaan katsoa kuuluvan Vaalijalan kuntayhtymälle, jonka ylin päättävä toimielin yhtymäkokous oli.

Etelä-Savon hyvinvointialueen lausunnon mukaaan kuntayhtymän hallituksen olisi tullut ryhtyä vuoden 2022 aikana toimenpiteisiin sen vastuulla olevan ylijäämän maksatukseen jäsenkunnille. Kuntayhtymän hallitus ja toimiva johto on tarpeettomasti viivytellyt ylijäämien maksatusta. Lisäksi hyvinvointialue katsoo, että kuntayhtymän jäsenkunnat mukaan lukien Varkauden kaupunki ovat Vaalijalan kuntayhtymän osakkaina laiminlyöneet omistajaohjauksen. Etelä-Savon hyvinvointialue katsoo lausunnossaan, että laiminlyömällä tehokkaan omistajaohjauksen Varkauden kaupunki on siten ollut itse myötävaikuttamassa siihen, ettei kuntayhtymä ole ryhtynyt ajoissa toimiin ylijäämän palauttamiseksi jäsenkunnille. Samat kunnat mukaan lukien Varkauden kaupunki ovat olleet tekemässä valituksenalaista yhtymäkokouksen päätöstä 14.12.2022 § 38. Hyvinvointialue ei sinällään kiistä 2.12.2022 antamaansa lausuntoa siltä osin, kun se hyväksyi, että Vaalijalan kuntayhtymän ylijäämiä voidaan jakaa 10 745 972,55 euroa jäsenkunnille. 

Pohjois-Savon hyvinvointialue katsoo, että koska ei ole toimittu aiemmin sovitun mukaisesti ( lainanotto ym.), ei hyvinvointialue pysty asiassa toimimaan, vaan vahinko jää Vaalijalan kuntayhtymän omistajakunnille.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää antaa asiasta  Itä- Suomen hallinto-oikeudelle seuraavan lausunnon:

Rautalammin kunnan näkemyksen mukaan Vaalijalan kuntayhtymän perussopimusta tulee noudattaa, ja ylijäämä varat  21.509.945,10 € palauttaa jäsenkunnille jäsenkuntaosuuksien suhteessa. Hyvinvointialueet eivät ole kiistäneet ylijäämän olemassa oloa, vaikka se onkin ollut sitoutunut kiinteistöihin. On kohtuutonta, että hyvinvointialueet olisivat saamassa perusteetonta hyötyä Vaalijalan omistajakuntien kustannukselta. Häikäilemättömyyttä osoittaa se, että hyvinvointialueet ovat jopa pyörtämässä omia sitoumuksiaan asian suhteen.

Rautalammin kunta yhtyy Varkauden kaupungin vaatimukseen, että ylijäämä 21.509.945,10 € tulee palauttaa jäsenkunnille jäsenkuntaosuuksien suhteessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

 

Tiedoksi

Itä-Suomen hallinto-oikeus

Muutoksenhaku

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (Kuntalaki § 134). Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Rautalammin kunnanvirastoon määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Rautalammin kunnan kunnanhallitus
Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi
Sähköpostiosoite: rautalammin.kunta@rautalampi.fi
Puhelinnumero: 040 164 2000
Kunnanvirasto avoinna: ma – pe 09.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja se on tekijän allekirjoitettava. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan
  • oikaisuvaatimuksen tekijän nimi ja yhteystiedot

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätöss voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.