Kunnanhallitus, kokous 27.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 285 Kannanotto kaivostoimintaan

RauDno-2023-563

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Rautalammin kunnan tulevaisuuden visio on olla uudistuva, voimistuva ja hyvinvoiva kuntayhteisö, jonne palataan ja juurrutaan. Luontoon, kulttuurihistoriaan ja yhteisöllisyyteen pohjaava rautalampilaisuus on elämäntapa ja identiteetti, joka tunnetaan myös kuntarajojen ulkopuolella.  Turvallinen, terveellinen ja puhdas elinympäristö on tavoite, jota kehitetään pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti. Rautalammin kunnan alueella sijaitsee Etelä-Konneveden kansallispuisto, osa  kirkaista vesistään kuuluisa Rautalammin reitti ja lukuisia pienempiä, arvokkaita luontokohteita. Vesistöjen tila on hyvä, lukuun ottamatta Rautalampi-järveä, jonka tilaa ulkoinen kuormitus on heikentänyt . Kunta on ottanut aktiivisen roolin ympäristön hoidossa. Valtuuston tahdon mukaisesti Rautalammin keskeistä luontoarvoa eli vesistöjä on ryhdytty kunnostamaan yhteistyössä Pohjois-Savon ELY- keskuksen kanssa. Rautalampi-järvi oli kohteista ensimmäinen, ja sen kunnostamistoimissa on päästy konkretiaan ja seuraavana vuorossa on Sääksjärvi.

Rautalammin ja Konneveden luontomatkailun Master Plan-suunnittelutyön tavoitteena oli luoda pitkän aikavälin kehittämissuunnitelma ja visio, joka antaa uusia mahdollisuuksia kuntien kehittämiselle, matkailu-ja palveluyrittämiselle sekä matkailutulojen kasvuun ja uusien työpaikkojen syntyyn alueelle.  Etelä-Konnevesi on yksi kauneimmista Väli-Suomen suurjärvistä , jonka vesi on erittäin kirkasta ja näkösyvyys  suuri. Kallioiset rannat ovat jääneet paikoin rakentamatta ja yhdessä jyrkkärinteisten mäkien kanssa ne tuovat järvelle ainutlaatuisen erämaisen tunnelman. Kansallispuistoa ympäröivä eteläinen Konnevesi on säännöstelemättömän Rautalammin reitin kirkasvetinen keskusjärvi. Sen viileät vedet ovat laadultaan erinomaiset ja luonnontilaisen järvitaimenen tärkeimpiä elinalueita Etelä-Suomessa. Järven tunnettu syvin kohtaa syöksyy 57 metrin syvyyteen. Etelä-Konneveden alueen kallioperä on ikivanhaa, ja aikojen saatossa erilaiset murtumat, vajoamat ja siirrokset   ovat luoneet järvelle ominaisen repaleisen rantaviivan niemineen ja pitkine lahtineen. Järveä täplittävät sadat saaret ja luodot. Vanhat kivikautiset asuinpaikat, varhaismetallikautiset hautarauniot, Toussunlinnan kalliomaalaukset ja Lantsun karsikko kertovat alueen erityislaatuisuudesta.

Rautalammin kunta on vuodesta 2012 alkaen panostanut merkittävästi luontomatkailun kehittämiseen. Investointi-ja kehittämishankkeiden kautta on luontomatkailun osaamista, infraa, tuotteita ym. kehitetty määrätietoisesti. Luontomatkailuun liittyvä potentiaali on merkittävä. Malmin etsintä ja mahdollinen kaivostoiminta on selkeässä ristiriidassa kunnan tavoitteiden kanssa. Pelkkä tieto siitä, että kaivosyhtiö/yhtiöt ovat alueella aktiivisia , hidastaa tai jopa estää yrittäjien investointeja ja on omiaan karkottamaan uusia, potentiaalisia luontomatkailutoimijoita alueelta. Rautalammin kunnan näkemys on, että mahdollisten kaivohankkeiden ympäristö-ja taloudelliset vaikutukset alueelle ovat negatiiviset. Kaivoshankkeiden sovittaminen matkailun, ympärivuotisen- ja kesäasutuksen ja muiden maankäyttötarpeiden  kanssa on hankalaa, käytännössä  mahdotonta.Vuonna 2021 Puhtaiden vesien ja elinvoimaisen Rautalammin puolesta-kuntalaisaloitteen allekirjoitti 522 henkilöä. Aloite osoitti selvästi sen, että malminetsinnällä ja kaivostoiminnalla ei ole  alueella sosiaalista hyväksyntää. Kunnanvaltuusto päätti vuonna 2021, että kaivostoiminta ei tue Rautalammin kunnan elinvoiman kehittämistä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että vuoden 2021 linjaus uudistetaan: malmin etsinnällä ja kaivostoiminnalla ei ole Rautalammilla sosiaalista hyväksyntää ja eikä kumpikaan toiminta tue kunnan elinvoiman kehittämistä.  

Päätös

Päivi Heikkisen esityksestä kannanottoa täydennettiin seuraavasti:

Vuonna 2022 valmistuneen elinvoimaselvityksen mukaan asukkaille ja vapaa -ajan asukkaille tärkeitä vetovoimatekijöitä Rautalammilla ovat puhdas luonto ja vesistöt. Kaivostoiminnan uhka oli tärkeimpien kehittämiskohteiden joukossa kyselyyn vastanneilla asukkailla, vapaa-ajan asukkailla, Rautalammille muuttoa harkinneilla ja yrittäjillä.

Muilta osin esitys hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta ei saa tehdä. (Kuntalaki 410/2015 § 136)