Kunnanhallitus, kokous 27.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 286 Rautalammin kunnan ja Rautalammin Yrittäjät ry:n yhteinen elinvoimalupaus

RauDno-2023-591

Valmistelija

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Perustelut

Elinvoimalupauksella kunta sitoutuu yhdessä paikallisen yrittäjäyhdistyksen kanssa edistämään yrittäjäystävällistä ilmapiiriä sekä vahvistamaan elinvoimaisuutta. Kunta ja yrittäjät voivat yhdessä huolehtia siitä, että kuntamme veto- ja pitovoima vahvistuvat.
Elinvoimalupaus vahvistaa omalta osaltaan myös Rautalammin kuntastrategiaa.Yhteisillä tavoitteilla ja aktiivisella seurannalla on tarkoitus konkreettisesti parantaa yritysten toimintaedellytyksiä, mikä vahvistaa luonnollisesti myös kunnan elinvoimaisuutta. Elinvoimalupaus päivitetään aina valtuustokausittain 
tai aina tilanteen niin vaatiessa. 

Rautalammin kunnan ja yrittäjien yhteistä elinvoimalupausta on luonnosteltu kunnan elinvoimatyöryhmässä ja Rautalammin Yrittäjät ry:n hallituksessa. Lisäksi on pidetty yhteinen elinvoimailta,missä elinvoimalupauksen keskeistä sisältöä on ollut esittlemässä Savon Yrittäjien Mia Simpanen. 

Elinvoimalupauksen yhteiset painopistealueet: 

1.Toimiva vuoropuhelu. Kunta sitoutuu käymään aktiivista vuoropuhelua yrityskentän kanssa. Yhdessä Yrittäjien edustajien kanssa sovitaan vuoropuhelun keinoista.

2.Sujuvat kaavoitus- ja lupaprosessi. Lupaprosessien- ja kaavoitusprosessien tulee olla sujuvia. Kaavahankkeissa yritysten näkemykset ja ajatukset huomioidaan valmistelun toimesta varhaisessa vaiheessa.

3.Yrittäjämyönteiset hankinnat.  Kunta kartoittaa markkinat ennen jokaista hankintaa sekä sitoutuu vuoropuhelun järjestämiseen. Kunta pyrkii jakamaan mahdollisuuksien mukaan hankintoja sellaisiin kokonaisuuksiin, mikä mahdollistaa mikro- ja pk-yritysten osallistumisen kilpailutuksiin.

4. Yritys- ja elinvoimavaikutusten arviointi. Päätöksenteossa huomioidaan jatkuvasti vaikutukset yritysten toimintaedellytyksiin. Tukena yritysvaikutusten arvioinnissa käytetään Suomen Yrittäjien laatimaa käsikirjaa.

5. Yrittäjyyteen kannustaminen ja Kuntabarometrin hyödyntäminen. Kunta sitoutuu yhdessä yrittäjien kanssa edistämään yrittäjämyönteistä ilmapiiriä. Seuraamme Kuntabarometrin tuloksia ja laadimme toimenpiteitä tulosten pohjalta.

6. Yritysten työvoiman saatavuuden turvaaminen. Kunta lupaa toimia tiiviissä yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa osaavan työvoiman etsimisessä sekä ammatillista osaamista täydentävien työpainotteisten koulutusvaihtoehtojen koordinoinnissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanjohtajan päätösehdotus

Rautalammin kunnanhallitus päättää hyväksyä kunnan ja yrittäjäyhdistyksen yhteisen elinvoimalupauksen ja ehdottaa edelleen kunnanvaltuustolle elinvoimalupauksen hyväksymistä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta ei saa tehdä. (Kuntalaki 410/2015 § 136)