Kunnanhallitus, kokous 20.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Valtuustoaloitteet

RauDno-2023-100

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Rautalammin kunnan hallintosäännön mukaan kunnanhallituksen on vuosittain maaliskuun loppuun mennessä esitettävä valtuustolle luettelo sen toimivaltaan kuuluvista aloitteista ja niiden johdosta suoritetuista toimenpiteistä. Valtuusto voi samalla päättää,​ mitkä aloitteista on loppuun käsitelty.

Valtuutetut tekivät vuoden 2022 aikana kuusi valtuustoaloitetta. Lisäksi vuonna 2021 on tehty yksi valtuustoaloite, jota ei ole käsitelty loppuun.

 

1. Sari Hintikka-Varis jätti 28.9.2021 valtuustoaloitteen henkilöstön hyvinvoinnin ja jaksamisen tukemisesta. Aloitteen allekirjoittajina olivat Mika Koukkari, Tuulikki Tiihanoff, Sinikka Korhonen, Assi Mensonen, Tiina Puranen ja Hannu Korhonen.

Yhteistyöryhmässä käsiteltiin maaliskuussa 2021 henkilöstön jaksamista. Käytössä oli vielä 2021 laaja työterveyshuolto, jonka kautta saatiin asiantuntija-apua toimien suuntamiseen. Henkilöstölle tehdyn napakan kyselyn perusteella järjestettiin jaksamista tukevia luentoja toimialoittain. Toimialoilla oli ja on vireillä kehittämishankkeita, työnohjausta ja työterveyshuollon erilaisia toimia. Työterveyshuollon kautta otettiin käyttöön "Mielen huoli"-palvelu, jonka avulla kuka tahansa työntekijä saa nopeasti apua mieltä askaruttaviin kysymyksiin. Koronan vuoksi virkistysiltapäiviä tms. tapahtumia on ollut niukasti, mutta tilanteen helpottuessa asiaan palataan.

Hyvinvointialueen valmistelussa toivottiin ja saatiin säännölliset info/ keskustelutilaisuudet niin työntekijöille kuin esihenkilöille. Tavoitteena oli pitää henkilöstö ajantasalla ja hälventää mahdollisia huolia. Liikkeenluovutus takasi lähes kaikille tehtävien siirtymisen nykyisessä muodossa. Ainoastaan esihenkilöillä tilanne oli hiukan toinen. Valmistelutyöt kuormittivat niin perusturvan kuin hallinnonkin henkilöstöä.

Henkilöstön osalta talousarviossa 2022 oli tavoitteita esimies- ja työyhteisötaitoihin, osaamisen kehittämiseen, tiedottamiseen ja viestintään, työhyvinvoinnin seurantaan, työkyvyn ja työhyvinvoinnin tukemiseen ja työsuojeluun. Vuoden 2022 rasitteena oli työterveyshuollon karsinta säästösyistä vain lakisääteiseen palveluun. Hyvinvointialueen esimies- ja muut infot helpottivat siirtymää uuden organisaation palvelukseen 2023 vuoden alusta. Toimialoilla toimenpiteitä tehtiin tarpeen mukaan mm.: perusturvaosaston henkilöstö osallistui koulutukseen "Jaksatko yrittää, vai yrittäkö jaksaa - hyvä työelämä syntyy ihmisistä". Sivistyksen toimialalla henkilöstön työhyvinvointia seurattiin kyselyillä, ja ryhdyttiin toimenpiteisiin, mikäli havaittiin tarvetta toimia. Kehityskeskusteluiden ja osastopalavereiden  merkitys korostui, niissä esihenkilöt saivat arvokasta tietoa henkilöstön jaksamisesta. Vuonna 2022 oman haasteensa toi myös se, että teknisen ja sivistyksen toimialat olivat hetken ilman omaa johtajaa. Kuntaliiton, Avin, AMS henkilöstöpalveluiden ja Työterveyslaitoksen avulla selvitetettiin koettua epäasiallista käytöstä. Työnohjausta ostettiin tarpeen mukaan.

Seuraavan kerran laajemmin henkilöstön työhyvinvointia selvitetään kevään 2023 aikana.

 

2. Sari Hintikka -Varis jätti 29.11.2022 valtuustoaloitteen henkilöstön koskevan hyvinvointialoitteen käsittelyn jatkamiseksi. Aloitteen allekirjoittajina  oli kymmenen muuta valtuutettua.

Kohdassa 1. on selvitetty, mitä aloitteen osalta  on tehty ja miten aiotaan jatkaa.

 

3. Matti Kärkkäinen jätti 11.8.2022 valtuustoaloitteen kuntastrategiaan sitoutumisesta ja valtuuston huoneentaulun laatimisesta. Aloitteen allekirjoittajina oli 13 muuta valtuutettua.

Kunnanvaltuusto tekee valtuustokauden puolivälin itsearvion, jossa eräänä asiana käsitellään myös strategiaa. Kyselyn tulosten perusteella päätetään mahdolliset jatkotoimet strategian osalta.

Huoneentaulun eli pelisääntöjen laadinta aloitettiin elokuussa 2022. Työryhmään kuuluivat valtuuston 1. vpj. Tytti Mård, hallituksen 2.vpj. Heikki Pietikäinen, valtuutettu/ryhmän johtaja Sinikka Korhonen ja hallintojohtaja Merja Koivula-Laukka. Työryhmä kokoontui kolme kertaa. Pelisääntöluonnos esiteltiin poliittisten ryhmien vetäjille syksyllä 2022. Valtuuston seminaarissa 31.1.2023 pelisäännöt käytiin lävitse ja kunnanhallitus hyväksyi pelisäännöt kokouksessa 16.1.2023. Valtuuston käsittelyyn pelisäännöt tulevat maaliskuussa 2023. Pelisäännöt ovat yhteinen tahdon ilmaus, "herrasmiessopimus", joka ei sido juridisesti.

 

4. Mika Koukkari jätti 11.8.2022 valtuustoaloitteen kuntamarkkinoille osallistumisesta 14.-15.9.2022. Aloitteen allekirjoittajina oli 18 muuta valtuutettua. Kunnanhallitus käsitteli aloitetta kokouksessaan 15.8.2022. Kunnanhallitus totesi, että aiemmin oli tehty päätös, että markkinoille voi osallistua kunnanvaltuuston- ja hallituksen puheenjohtajat ja toimialajohtajat. Kuntamarkkinat striimattiin ja kaikilla valtuutetuilla oli mahdollisuus oman mielenkiinnon mukaan osallistua webinaareihin. Kunnanhallitus päätti, että vuoden 2023 osalta asiaan palataan talousarvion laadinnan yhteydessä. Tiukan taloustilanteen vuoksi ei ollut mahdollista varata määrärahaa valtuuston osallistumiseksi kuntamarkkinoille. Sen sijaan USO7-hankkeen kautta on mahdollista kunnan omissa työpajoissa käsitellä valtuustolle tärkeitä, ajankohtaisia asioita. Lisäksi hankkeen aikana järjestetään valtakunnallisia teemaseminaareja (hybridi), joihin valtuutetut pääsevät osallistumaan.

 

5. Henna Suosaari jätti 13.10.2022 valtuustoaloitteen mielenterveyden ensiapukoulutuksesta oppilaille ja opettajille. Aloitteen allekirjoittajinan oli 19 muuta valtuutettua.

Sivistyksen toimialalla on loppuvuodesta 2022 käsitelty aloitetta ja mahdollisuutta sisällyttää aloitteessa mainittuja toimia opettajien veso-koulutukseen ja oppilaiden opintosisältöön. Kummassakaan tapauksessa se ei ollut mahdollista. Mutta kouluilla on muita toimia, jotka tukevat aloitteessa esitettyä tavoitetta. Esimerkiksi lukiolla tehdään menettelytapaohjeistusta, koulujen tasa-arvo ja yhdenvertaisuussuunnitelman päivityksessä kiinnitetään huomioita "haastavissa tilanteissa" toimimiseen. Lisäksi kouluilla on hankkeita, esimerkiksi ohjauksen kehittämiseen liittyen, mikä osaltaan tukee hyvän mielenterveyden tavoitteita.

 

6. Matti Kärkkäinen jätti 29.11.2022 valtuustoaloitteen tilapäisen valiokunnan perustamiseksi hyvinvointilautakunnan erottamiseksi. Aloitteen allekirjoittajina oli 11 muuta valtuutettua.

Kunnanhallitus käsittelee aloitetta kokouksessaan 20.2.2023.

 

7. Tiina Puranen jätti 29.11.2022 valtuustoaloitteen epäasiallisen kohtelun prosessin osalta.  Aloitteen on allekirjoittanut 10 muuta valtuutettua.

Marraskuussa 2021 johtoryhmän jäsenet ottivat yhteyttä työsuojelupäällikköön ja kunnanhallituksen puheenjohtajaan kokemansa epäasiallisen käytöksen vuoksi. Tilanteen kartoittamiseksi em. henkilöt keskustelivat vapaamuotoisesti ja luottamuksellisesti johtoryhmän jäsenten kanssa tilannekuvan saamiseksi. Tilanne havaittiin vakavaksi. Kukaan kuulluista ei halunnut virallista prosessia, vaan että "talon sisällä", poissa julkisuudessa, asia ratkaistaan. Konsultoituaan (kunnanhallituksen pj, työsuojelupäällikkö) Avia ja Kuntaliiton asiantuntijoita, palkattiin ulkopuolinen asiantuntija selvittämään asiaa. Iltakoulussa 4.4.2022 asia käytiin lävitse. AVI teki työsuojelutarkastuksen 16.5.2022 ja ilmoitti seuraavansa, mitä toimia työnantaja tekee psykososiaalisen kuormituksen vähentämiseksi. Kunnanhallitus päätti toukuussa 2022, että Työterveyslaitos tilataan selvittämään tilannetta. Johtoryhmä ja kaikki kunnanhallituksen pöydän ääressä istuvat haastateltiin. Palaute ja toimenpiteet käytiin lävitse 30.6.2022. Toimenpiteet on aloitettu, mm. pelisäännöt vaativat enää valtuuston päätöksen, ryhmien kokoontumiset ovat alkaneet jne.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnahallitus päättää esittää valtuustolle, että aloitteet 1-5 ja 7 ovat loppuun käsiteltyjä. Aloite nro 6 on kesken.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta ei saa tehdä. (Kuntalaki 410/2015 § 136)