Hyvinvointilautakunta, kokous 15.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 LISÄPYKÄLÄ: Verkostoperuskoulu-hanke (lisäpykälä)

RauDno-2023-96

Valmistelija

  • Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Perustelut

Kuntaliitto toteuttaa vuosina 2022–2024 Verkostoperuskoulu -hankkeen. Sen tavoitteena on kuntien yhteistyömuotojen ja opetusjärjestelyjen laadullinen kehittäminen. Hankkeessa on mukana kymmenen pilottia eri puolilta Suomea. Piloteissa etsitään erilaisia ja monipuolisia yhteistyötä tiivistäviä toimintamalleja.  

Oppilaiden tarpeet ovat suunnittelun lähtökohta. Väestönmuutokseen liittyvät isot trendit, kuten syntyvyyden lasku, vaikuttavat koulutuksen järjestämiseen kokonaisuudessaan. Lähivuosikymmeninä väestökehitys on negatiivinen koko maassa lukuun ottamatta suurimpia kaupunkiseutuja.

Väestönkehityksen muutokset näkyvät eri tavoin erilaisissa kunnissa, ja perinteiset toimintamallit eivät välttämättä riitä kaikilta osin laadullisen perusopetuksen järjestämiseen. Tarvitaan uudenlaisia ja joustavia ratkaisuja sekä toimijoiden vahvistuvaa yhteistyötä sekä yksittäistä koulutusmuotoa kehitettäessä että koulutusjatkumon vahvistamisessa.

Kuntaliitto on valinnut kehittämispilotiksi useammasta kunnasta koostuvia yhteistyöalueita, joilla on tarve ja valmius hankkeen tavoitteen mukaiseen kehittämiseen. SavoGrown pilottialueen kuntia ovat Keitele, Pielavesi, Rautalampi, Suonenjoki, Tervo, Vesanto ja Konnevesi. Kuntaliitto tarjoaa pilottialueille mahdollisuuden osallistua hankkeeseen ilman omarahoitusosuutta.  Pilottiin osallistuvat kunnat saavat hankkeen aikana muun muassa paikallisesti järjestettyjä työpajoja, ohjausta ja sparrausta oman alueen tavoitteen mukaiseen kehittämistyöhön, pilottialueensa tilastotietoja sekä sähköistä ja kirjallista tukimateriaalia. Kunnat vastaavat oman edustajansa osalta mahdollisista hankkeeseen kuuluvista matka-, ruokailu- ja majoituskustannuksista.

Kuntaliiton ohjeistuksen mukaan kunnat valitsevat oman pilottialueensa työryhmään varsinaisen jäsenen ja varajäsenen. Pilottialueen vastuukunnaksi on hankehakemuksessa nimetty Suonenjoen kaupunki ja vastuu- henkilöksi koulutusjohtaja Anne Lahtivirta. Jatkossa työryhmä päättää keskuudestaan vastuuhenkilöt ja -tehtävät hankekaudelle 2022–2024. Työryhmän tavoitteena on kokoontua kerran kuukaudessa. SavoGrown alueen kuntien verkostoperuskoulu -hankkeen hankehakemuksessa on määritelty pilottialueen paikalliset kehittämistarpeet, hankkeen toteutussuunnitelma ja tavoitteet.

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Hyvinvointivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Matti Vänttinen, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, matti.vanttinen@rautalampi.fi

Hyvinvointilautakunta päättää Rautalammin kunnan perusopetuksen osallistumisesta Verkostoperuskoulu-hankkeeseen ja nimeää hankkeen ohjausryhmään Rautalammin kunnasta varsinaiseksi jäseneksi rehtori Mervi Pulkkisen ja varajäseneksi sivistys- ja hyvinvointijohtaja Matti Vänttisen.

Päätös

Päätösesitys hyväksyttiin.

Tiedoksi

Mervi Pulkkinen