Kunnanhallitus, kokous 16.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Vanhus- ja vammaisneuvoston kokoonpano valtuustokaudelle 2021-2025

RauDno-2021-698

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kirsi Solmari, perusturvajohtaja, kirsi.solmari@rautalampi.fi

Perustelut

Kuntalain mukaisesti osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vanhus- ja vammaisneuvosto.

Kuntalain mukaan neuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen ja vammaisten henkilöiden hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.

Kuntalaki ei määrittele neuvoston kokoonpanoa. On esitetty arveluja, että sote-uudistuksen myötä neuvoston painoarvo kasvaa (Vanhusneuvostojen toiminta ja vaikutusmahdollisuudet kunnissa. Ihmisoikeuskeskuksen julkaisuja 7/2021).

Kunnanhallitus on nimennyt 23.8.2021 (§243) kunnan edustajaksi vanhus- ja vammaisneuvostoon Anne Karhusen ja varaedustajaksi Tytti Mårdin. Kunnanhallitus päätti kokouksessa pyytää eläkeläis-, vammais- ja veteraanijärjestöiltä edustajansa ja varaedustajansa neuvostoon. Esitykset pyydettiin Rautalammin Eläkeläiset ry:ltä, Rautalammin Eläkkeensaajat ry:ltä, Eläkeliiton Rautalammin yhdistys ry:ltä ja Rautalammin Sotaveteraani ry:ltä sekä Rautalammin Kehitysvammaisten Tuki ry:ltä. 

Eläkeliiton Rautalammin yhdistys, Rautalammin eläkeläiset ry ja Rautalammin Sotaveteraanit ilmoittivat ehdokkaansa. Sotaveteraanien toiminta on lakkaamassa 31.12.2021 ja ehdotetut tulevat näin ollen jatkossa edustamaan tilalle perustettavaa Rautalammin Sotaveteraanien Perinneyhteisöä.

Ehdotusta pyydettäessä selvisi, että Rautalammin Kehitysvammaisten Tuki ry:tä ei enää ole, mutta Suonenjoen Kehitysvammaisten Tuki ry:n toimialueena on koko Sisä-Savo. Esitys pyydettiin ja saatiin näin ollen Suonenjoen Kehitysvammaisten Tuki ry:ltä. Samassa yhteydessä selviteltiin myös ko. neuvostojen kokoonpanoa yleensä, ja todettiin, että myös seurakunta on noin puolessa vanhus- ja vammaisneuvostoista mukana (Vanhusneuvostojen toiminta ja vaikutusmahdollisuudet kunnissa. Ihmisoikeuskeskuksen julkaisuja 7/2021). Seurakunnan mukaantulosta mielipidettä kysyttiin muilta järjestöiltä ja se oli myönteinen. Siksi lisäksi Rautalammin ev.lut. seurakunnalta pyydettiin esitys nimettäväksi neuvostoon. 

Vanhus- ja vammaisneuvosto on aiemmin nimennyt puheenjohtajan keskuudestaan. Viranhaltijoina ovat olleet perusturvajohtaja, kotihoidon vastaava, palveluasumisen vastaava ja perusturvaosaston sihteeri, joka on toiminut neuvoston sihteerinä. Sote-uudistuksen myötä viranhaltijaedustajiin tulee tarvetta tehdä vuoden kuluttua muutoksia. 

Ehdotus

Esittelijä

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus vahvistaa Rautalammin vanhus- ja vammaisneuvoston kokoonpanoksi vuosiksi 2021-2025 seuraavan:

Eläkeliiton Rautalammin yhdistys

Marketta Virta  (Eläkeliitto ilmoittaa varajäsenen hallituksen kokouksen jälkeen viikolla 49)

Rautalammin eläkeläiset ry.

Emma Ilomäki    (varajäsen Seija Paananen)

Suonenjoen Kehitysvammaisten tuki ry

Sari Hintikka-Varis (varajäsen Leena Pakarinen)

Rautalammin sotaveteraanit (jatkossa Rautalammin Sotaveteraanien Perinneyhteisö) 

Uolevi Ruhanen (varajäsen Urho Karhu)

Kunnan edustaja

Anne Karhunen (varajäsen Tytti Mård)

Rautalammin seurakunta

  • diakoni

Viranhaltijaedustajat 31.12.2022 asti

  • perusturvajohtaja
  • kotihoidon vastaava
  • palveluasumisen vastaava
  • perusturvaosaston sihteeri

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin lisäyksellä, että perusturvajohtaja toimii neuvoston kokoonkutsujana. Lisäksi  budjetti ja toimintasuunnitelma  tulee valmistella niin, että neuvostolla on hyvät toimintaedellytykset.

Valmistelija

Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Kuntalain mukaisesti osallistumis-​ ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava vanhus-​ ja vammaisneuvosto. Kunnanhallitus asetti neuvoston 7.12.2021 /§362.

Kuntalain mukaan neuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun,​ valmisteluun ja seurantaan asioissa,​ joilla on merkitystä ikääntyneen ja vammaisten henkilöiden hyvinvoinnin,​ terveyden,​ osallisuuden,​ elinympäristön,​ asumisen,​ liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta. Vaikka neuvosto ei tee varsinaisia virallisia päätöksiä, on sillä tärkeä rooli edustamansa ryhmän osallisuuden ja vaikuttamisen varmistamisessa.

Aiemmin neuvostolle ei ole maksettu kokouspalkkioita. Perusturvaosasto on esittänyt, että neuvoston jäsenille maksettaisiin kokouspalkkiot.

 

Ehdotus

Esittelijä

Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää, että vanhus- ja vammaisneuvostolle maksetaan palkkiosäännön 1.12.2021 mukaisesti kokouspalkkio pykälän 2, kohdan E mukaisesti eli 50 €/ kokous.

Kunnanhallitus merkitsee tiedokseen, että  Eläkeliiton Rautalammin yhdistys ry. on ilmoittanut, että Marketta Virran varajäsen Vanhus- ja vammaisneuvostoossa on Pirkko Hintikka. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. Kunnanhallitus päätti, että vanhus- ja vammaisneuvoston budjetti on 1000 € vuonna 2022. Merkittiin tiedoksi, että Marketta Virran varajäsen on Tuulikki Tiihanoff.

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Marketta Virta on ilmoittanut jättävänsä vanhus- ja vammaisneuvoston tehtävät. Hänen tilalleen Eläkeliiton Rautalammin yhdistys ry. esittää Irmeli Virtaa.

 

 

 

 

Ehdotus

Kunnanhallitus myöntää eron Marketta Virralle vanhus- ja vammaisneuvoston tehtävistä. Kunnanhallitus nimeää hänen tilalleen Eläkeliiton Rautalammin yhdistys ry:n varsinaiseksi jäseneksi Irmeli Virran. 

Vanhus- ja vammaisneuvosto nimeää keskuudestaan uuden puheenjohtajan. 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin lisäyksellä, että toimialat velvoitetaan osallistumaan tiiviisti neuvoston toimintaan. Neuvoston sihteeriksi pyydetään hallintosihteeri Pirkko Annala.