Kunnanhallitus, kokous 16.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Kuntayhteistyö, ennaltaehkäisevä päihde- ja mielenterveystyö

RauDno-2023-26

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Suonenjoen kaupunki on esittänyt Rautalammin kunnalle yhteistyötä lain ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä ja mielenterveyslain mukaisten kunnan toimialaan kuuluvien ennaltaehkäisevän päihde- ja mielenterveyspalveluiden järjestämisestä.

Lain ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015) kunta huolehtii ehkäisevän päihdetyön tarpeen mukaisesta organisoinnista alueellaan ja nimeää ehkäisevän päihdetyön tehvävistä vastaavan toimielimen. Rautalammin kunnassa toimielimenä on hyvinvointilautakunta. Sivistys- ja hyvinvointijohtajan tehtävänä on koordinoida toimintaa. Kunnan tehtävänä lain mukaan on:

1. huolehtia alueensa päihdeolojen seurannasta ja niitä koskevasta tiedotuksesta.

2. huolehtia siitä, että päihdehaittoja ja niiden vähentämistä koskevaa tietoa tarjotaan yksityisille henkilöille ja koko väestölle.

3. lisätä ja tukea päihdehaittoja ehkäisevien toimien osaamista kaikissa tehtävissään.

4. esittää ja edistää ehkäisevän päihdetyön toimia hallinnossaan.

5. huolehtia siitä, että 1-4 kohdassa tarkoitetut toimet sovitetaan yhteen kunnan ja hyvinvointialueen ja viranomaisten kanssa.

Mielenterveyslain (116/1990) mukaan mielenterveystyöhön kuuluu myös väestön elinolosuhteiden kehittäminen siten, että elinolosuhteet ehkäisevät ennalta mielenterveyshäiriöiden syntyä, edistävät mielenterveystyötä ja tukevat mielenterveyspalvelujen järjestämistä.

Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma on vuoden 2022 aikana päivitetty. Kunnan päihdetyöstä vastannut ammattilainen on siirtynyt hyvinvointialueen palvelukseen.

Suonenjoen kaupunki on perustanut päihde- ja mielenterveystoiminnan palveluohjaan toimen. Yhteistoimintasopimuksessa on kuvattu tarkemmin palveluiden järjestämistapa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä yhteistoimintasopimuksen ennalta ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön palveluiden järjestämisestä. Kunnanhallitus valtuuttaa kunnanjohtajan ja hallintojohtajan allekirjoittamaan sopimuksen Suonejoen kaupungin kanssa ja tekemään tarvittaessa teknisluonteisia muutoksia sopimukseen.

Päätös

Kunnanhallitus päätti, että asiaa selvitellään lisää ja päätös asiasta tehdään  6.2.2022