Kunnanhallitus, kokous 28.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 290 Palvelusopimus Tarjoomo

RauDno-2022-584

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Tarjoomo-osuuskunta tarjoaa kunnan käyttöön sähköistä palveluhakua, joka kokoaa ikäihmisten kotona asumista ja hyvinvointia tukevat palvelut yhteen. Kyseessä on Rautalammin näkökulmasta sopimus, joka on siirtymässä vuoden vaihteen jälkeen hyvinvointialueelle. Sopimuksen arvo on 2 000 euroa. Muita kuluja kunnalle ei tule. Hyvinvointialue saa vastaavasti rahoituksen siirtyvien sopimusten perusteella, joten HVA:n kannalta kyse on myös jatkorahoituksesta.

Hyvinvointialueen ikäihmisten palveluiden johtaja on esittänyt toiveen, että kunnat tekisivät sopimukset Tarjoomon kanssa ennen vuoden vaihdetta. Kun sopimus on tehty, Tarjoomo huolehtii yritysten kontaktoinnista ja opastaa heitä lisäämään tiedot Tarjoomoon. Mikäli sopimusta ei ole tehty kunnan alueelle ennen vuoden vaihdetta, sen laajentaminen ei ole pikaisesti mahdollista hyvinvointialueen aloittaessa. Sopimusalueen laajentaminen voi pahimmillaan edellyttää palvelun kilpailuttamista, mitä hyvinvointialueen johtavat viranhaltijat eivät halua.

Palvelu lisää kunnan alueella toimivien yritysten näkyvyyttä ja sitä kautta myös kunnan elinvoimaa, kun paikallisten yksityisten palveluiden käyttö kasvaa. Tarjoomossa on myös muita kuin sote-palveluita, esim. remontteja, lumitöitä, kuljetuspalveluita jne, joten liittymällä palveluun kunta turvaa myös muiden kotona asumista ja hyvinvointia tarjoavien palveluiden näkyvyyttä. Ikääntyneille kuntalaisille kyse on palveluiden helposta löydettävyydestä. Tällä hetkellä 10 pohjoissavolaista kuntaa ovat palvelussa mukana (Kuopio, Varkaus, Siilinjärvi, Lapinlahti, Iisalmi, Kiuruvesi, Sonkajärvi, Tervo, Tuusniemi ja Vieremä). Näiden lisäksi palveluun liittyminen on prosessissa kolmessa kunnassa. Uusien kuntien jälkeen lähes 90 %  hyvinvointialueen asukaspeitosta on palvelun piirissä.

Palveluhakemisto tulee hyvinvointialueen palveluohjaajien työkaluksi, kun he etsivät ikäihmisille itse maksettavia palveluita. Koska hyvinvointialueen vanhusten palveluohjauksessa aloittaa vuoden vaihteen jälkeen keskitetty neuvonta/puhelinpalvelu, ei kyseisen neuvonnan palveluohjaajilla ole jatkossa paikallistuntemusta esimerkiksi Rautalammin palveluyrityksistä. Siksi heidän kannaltaan on tarpeellista, että palvelut löytyvät yhdestä hakemistosta.

Palvelutietojen lisääminen ja ylläpitovastuu on palveluntarjoajilla. Ilmoittaminen pelkästään palveluohjaajien näkymässä on palveluntarjoajille ilmaista. Mikäli palveluntarjoajat haluavat palvelunsa näkyville verkossa avoimesti näkyvään Tarjoomo.fi palveluun, edellyttää se jäseneksi liittymistä ja palvelumaksua 99€ / vuosi.

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää, että Tarjoomo-osuuskunnan kanssa solmitaan palvelusta sopimus, joka siirtyy Pohjois-Savon hyvinvointialueelle vuoden 2023 alussa.

Päätös

Kunnanhallitus päättää, että se ei tässä vaiheessa solmi Tarjoomo-osuuskunnan kanssa palvelusopimusta.


Muutoksenhaku

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (Kuntalaki § 134). Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Rautalammin kunnanvirastoon määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Rautalammin kunnan kunnanhallitus
Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi
Sähköpostiosoite: rautalammin.kunta@rautalampi.fi
Puhelinnumero: 040 164 2000
Kunnanvirasto avoinna: ma – pe 09.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja se on tekijän allekirjoitettava. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan
  • oikaisuvaatimuksen tekijän nimi ja yhteystiedot

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätöss voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.