Kunnanhallitus, kokous 14.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 271 Ympäristönsuojelusihteerin tehtävien järjestäminen

RauDno-2022-546

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Rautalammin kunta on vuodesta 2019 ostanut ympäristönsuojelusihteerin viranhaltijatyötä Konneveden kunnalta. Tarve olisi ollut suurempi, mutta ympäristönsuojelusihteerin työpanoksesta ei ole ollut mahdollista enempää irrottaa Rautalammin kunnan käyttöön. Historia yhteistyölle on kuitenkin pitempi, aiemmin Rautalammin ja Konneveden kunnalla on ollut yhteisvirka, työpanos on jakaantunut puoleksi kuntien välillä.

Konneveden nykyinen viranhaltija jää virkavapaalle ja aloittaa joulukussa toisen työnantajan palveluksessa. Konneveden kunnan kanssa on neuvoteltu siitä, miten jatkossa ratkaistaan lakisääteisten tehtävien hoito. Neuvotteluissa parhaimmaksi vaihtoehdoksi on todettu paluu aiempaa käytäntöön eli että kunnilla olisi yhteinen viranhaltija. Toinen vaihtoehto olisi, että jompikumpi kunta toimisi vastuukuntana kuten tähänkin asti ja myisi toiselle kunnalle ympäristönsuojelusihteerin työpanoksesta 50 %.

Kuntalain 49 §:n mukaan kunnat voivat sopimuksen nojalla hoitaa tehtäviään yhdessä. Kuntien julkisoikeudellisia yhteistoiminnan muotoja ovat mm. yhteinen toimielin, yhteinen virka, sopimus viranomaistehtävien hoitamisesta. Kuntalain 54§:n mukaan kunnalle tai sen viranomaiselle säädetty tehtävä, jossa toimivaltaa voidaan siirtää viranhaltijalle, voidaan sopimuksella antaa virkavastuulla toisen kunnan tai kuntayhtymän viranhaltijan hoidettavaksi.Virkavastuulla tarkoitetaan vastuuta toiminnan lainmukaisuudesta.

Kuntien väliseen sopimukseen on otettava määräykset tehtävän sisällöstä eli yksilöitävä ne viranomaistehtävät, jotka annetaan toisen kunnan viranhaltijan hoidettavaksi. Samoin on sovittava siitä, mille taholle kuuluu seuranta- ja valvontavastuu tehtävien hoitamisesta. Sopimuksen vähimmäissisältöön kuuluu kuntalain 52 §:n vastaavasti kustannusten perusteista ja jakautumisesta sekä sopimuksen voimassaolosta ja irtisanomisesta sopiminen. Lisäksi sopimukseen kannattaa ottaa määräykset palvelun ostajan oikeudesta ohjata ja valvoa viranhaltijan toimintaa sekä määräykset vahingonkorvausvelvollisuudesta eri tapauksissa (ostajakunnalle tai ulkopuoliselle aiheutettu vahinko). Sopijapuolten välinen riita esim. sopimusvelvoitteen täyttämättä jättämisestä ratkaistaan hallintoriita-asiana hallinto-oikeudessa.

Rautalammille on ympäristönsuojelu tehtävien osalta syntynyt työvelkaa eli juoksevat asiat on pysytty hoitamaan, mutta lupien valvonta on hidasta, valvontasuunnitelmaa ei ole, pohjavesien suojelusuunnitelmaa ei ole pystytty toteuttamaan yms.

Lain mukaan kunnan tulee alueellaan valvoa ja edistää ympäristönsuojelua siten, että luontoa ja muuta ympäristöä suojelemalla, hoitamalla ja kehittämällä turvataan kunnan asukkaille terveellinen, viihtyisä ja virikkeitä antava sekä luonnontaloudellisesti kestävä elinympäristö (laki kuntien ympäristönsuojeluhallinnosta 1986/64).

Rautalammilla ympäristölautakunta toimii kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena.

Ympäristönsuojelun tehtäviä ovat muun muassa vesiensuojelu, luonnonsuojelu, jätevalvonta, meluntorjunta, haja-asutuksen jätevesiasiat, maastoliikennelain mukaiset tehtävät sekä kunnan ilmanlaadun tarkkailu. Ympäristönsuojeluviranomainen valmistelee ympäristölupia ja tekee päätökset tehdyistä ilmoituksista. Ympäristönsuojelusta saa tietoa, neuvoja ja ohjeita esim. luonnonsuojelualueista sekä jätehuoltoon ja vesiensuojeluun liittyvistä asioista.

Rautalammin kunnan vuoden 2023 talousarvioehdotukseen on varattu määräraha ympäristönsuojelusihteerin 50%:n työpanoksen ostamiseen.

Konnenveden kunta on käsitellyt asiaa kunnanhallituksessa 7.11.2022 / §111 ja ehdottaa Rautalammin kunnalle kuntalain 54§:n mukaisen sopimuksen solmista ympäristönsuojeluun liittyvien viranomaistehtävien hoidosta. Lisäksi Konneveden kunta esittää, että Rautalampi ostaa ympäristönsuojelusihteerin työpanoksesta 50%.  Rautalammin kunnan edustajien toivotaan osallistuvan uuden ympäristönsuojelusihteerin rekrytointiprosessiin.

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää, että Konneveden kunnan kanssa solmitaan Kuntalain § 54 mukainen sopimus ympäristönsuojelun viranomaistehtävien hoidosta. Viranomaistehtävien hoidosta solmitaan erillinen sopimus, jossa on määräykset mm. tehtävän sisällöstä, kustannusten perusteista ja jaosta, sopimuksen voimassaolosta ja irtisanomisesta. Rautalammin kunnan edustajat osallistuvat ympäristönsuojelusihteerin rekrytointiprosessiin.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (Kuntalaki § 134). Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Rautalammin kunnanvirastoon määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Rautalammin kunnan kunnanhallitus
Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi
Sähköpostiosoite: rautalammin.kunta@rautalampi.fi
Puhelinnumero: 040 164 2000
Kunnanvirasto avoinna: ma – pe 09.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja se on tekijän allekirjoitettava. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan
  • oikaisuvaatimuksen tekijän nimi ja yhteystiedot

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätöss voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.