Kunnanhallitus, kokous 9.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 238 Vuoden 2024 presidentinvaalit: äänestyspaikkojen ja keskusvaalilautakunnan yhteystietojen ilmoittaminen

RauDno-2023-493

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Vaalilain 9§ mukaan kunnanhallitus päättää kunnan yleisistä ennakkoäänestyspaikoista sekä kunnan äänestysalueiden vaalipäivän äänestyspaikoista, sekä vastaa siitä, että näiden tiedot merkitään viipymättä valtakunnalliseen äänestyspaikkarekisteriin perjantaihin 3.11. mennessä.

Presidentinvaalin vaalipäivä on sunnuntai 28.1.2024. Ennakkoäänestyksen ajanjakso on  kotimaassa 17. - 23.1.2024. Jos predentinvaalissa toimitetaan toinen vaali (toinen kierros), sen vaalipäivä on sunnuntai 11.2.2024. Ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 31.1.- 6.2.2024. 

Europarlamenttivaalien vaalipäivä on sunnuntai 9.6.2024. Ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 29.5. - 4.6.2024.

Perustuslain 14 §:n 4 momentin mukaan julkisen vallan tehtävänä on edistää yksilön mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja vaikuttaa häntä itseään koskevaan päätöksentekoon. Tämän nojalla kunnan tehtävänä on huolehtia siitä, että äänioikeutettujen äänestysmahdollisuudet vaaleissa ovat riittävät sekä ennakkoäänestyksessä että vaalipäivänä. Oikeusministeriö pitää ennakkoäänestyspaikkojen ja vaalipäivän äänestyspaikkojen riittävää lukumäärää yhtenä keskeisenä tekijänä hyvän äänestysaktiivisuuden saavuttamiselle sekä presidentinvaaleissa että europarlamenttivaaleissa. 

Vaalilain 8 §:n mukaan kunta muodostaa yhden äänestysalueen, jollei sitä ole tarpeen jakaa useampaan äänestysalueeseen. Äänestysalueiden pinta-alasta tai asukasmäärästä ei vaalilaissa ole tarkempia määräyksiä. Äänestysalueista päättää valtuusto. 

Äänestysalueiden lukumäärä 

Viime vuosina kunnat ovat vähentäneet merkittävästi äänestysalueidensa määrää. Tämä on siten merkinnyt tuntuvaa heikennystä äänioikeutettujen mahdollisuuksiin äänestää vaalipäivänä. Oikeusministeriö on mm. kirjeessään kunnille (2.6.2023, dnro VN/17100/2023) suositellut, että jatkossa nykyistä äänestysalueiden määrää ei enää vähennettäisi ilman pakottavaa tarvetta, vaan päinvastoin tutkittaisiin mahdollisuuksia lisätä äänestysalueiden määrää seuraaviin vaaleihin. 

Kunnanhallituksen on huolehdittava siitä,​ että Digi-​ ja väestötietoviraston ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin,​ jona toimii oikeusministeriön vaalitietojärjestelmän pohjatietojärjestelmä,​ merkitään Digi-​ ja väestötietoviraston määräämällä tavalla jokaisen kunnassa olevan

  • yleisen ennakkoäänestyspaikan nimi,​ käyntiosoite,​ aukiolopäivät ja päivittäiset aukioloajat;​ ja
  • vaalipäivän äänestyspaikan nimi ja käyntiosoite sekä
  • muut Digi-​ ja väestötietoviraston määräämät tiedot

Ehdotus

Esittelijä

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää,​ että varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikat ovat seuraavat:

1. Kerkonjoen äänestysalue: Kerkonjoen koulu,​​ Vesannontie 1250,​​ 77930 Kerkonjoensuu

2. Kirkonkylän äänestysalue: Kunnanvirasto,​​ Kuopiontie 11,​​ 77700 Rautalampi

Yleisenä ennakkoäänetyspaikkana toimii kunnanvirasto ( Kuopiontie 11). Äänestyajat ovat presidentinvaaleissa ke-​pe 17.-19.1. klo 9 -​​18,​ la -​​ su 20.-21.1. klo 10 -​​14 ja ma-​ti 22.-23.1. klo 9-​18. Mikäli presidentinvaaleissa pidetään toinen äänestyskierros, sen ennakkoäänestysajat ovat ke-pe 31.1. -2.2. klo 9 - 18, la-su 3.-4.2. klo 10-14 ja ma - ti 5.-6.2. klo 9-18. 

Eurovaaleissa ennakkoäänestysajat ovat ke-pe 29.-31.5. klo 9-18, la-su 1.-2.6. klo 10-14 ja ma-ti 3.-4.6 klo 9-18.

Lisäksi ennakkoäänestyspaikkoina toimivat eräät laitokset (Hoitokoti Kyllikki,​​ Palvelukoti Pauliina,​​ Palvelukoti Aapeli,​​ Ryhmäkoti Toivo,​​ Ykköskoti Hermanninranta,​​ Willmar Oy ja Kieriniemen Hoitokoti Oy),​​ joihin lähetetään erikseen ilmoitus ennakkoäänestyksen toimittamisesta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (Kuntalaki § 134). Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Rautalammin kunnanvirastoon määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Rautalammin kunnan kunnanhallitus
Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi
Sähköpostiosoite: rautalammin.kunta@rautalampi.fi
Puhelinnumero: 040 164 2000
Kunnanvirasto avoinna: ma – pe 09.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja se on tekijän allekirjoitettava. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan
  • oikaisuvaatimuksen tekijän nimi ja yhteystiedot

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätöss voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.