Kunnanhallitus, kokous 10.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Otto-oikeuden käyttäminen

Rau-2025-112

Valmistelija

  • Merja Koivula-Laukka, hallintojohtaja, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi

Perustelut

Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 10.2, että selvitetään otto-oikeuden käyttämistä viranhaltijapäätökseen, joka oli tehty esiopetusta täydentävästä varhaiskasvatuksesta. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta on ko. asiassa käyttänyt otto-oikeutta, pysyttäen viranhaltijapäätöksen voimassa.

Kuntaliitolta on pyydetty lausuntoa, voiko kunnanhallitus käyttää yksilöpäätökseen otto-oikeutta. 

Varhaiskasvatuslain mukainen päätös lapsen varhaiskasvatukseen ottamisesta, myös päätös täydentävään varhaiskasvatukseen ottamisesta on ns. yksilöpäätös. Tähän päätökseen on varhaiskasvatuslain 62 §:n 1 momentin mukaan oikeus vaatia oikaisua varhaiskasvatuslain 50 §:ssä tarkoitetulta kunnan monijäseniseltä toimielimeltä eli käytännössä siltä kunnan toimielimeltä, jonka tehtäviin kunnan hallintosäännön mukaan varhaiskasvatuksen asiat kuuluvat. Yksilöpäätöksestä eli yksittäistä lasta koskevasta asiasta on kysymys.   

 

Kuntalain 92.5 § kohdan mukaan otto-oikeutta ei ole yksilöön kohdistuvissa opetustoimen, terveydenhuollon tai sosiaalitoimen asioissa. Kuntalaissa ei ole määrätty, mitä nämä yksilöä koskevat asiat tarkalleen ottaen ovat. Myös varhaiskasvatuspalveluissa, kuten lapsen varhaiskasvatukseen ml. täydentävään varhaiskasvatukseen ottamisessa, on pääosin kysymys yksilöä koskevista päätöksistä. Varhaiskasvatusta ei kuitenkaan ole mainittu kuntalaissa erikseen. Vuoteen 2012 asti varhaiskasvatus oli lasten päivähoitoa ja tähän asti myös lasten päivähoidon yksilöpäätökset kuuluivat yksilöön kohdistuvina sosiaalitoimen asioina kuntalain mukaisen otto-oikeuden ulkopuolelle. Näin ollen voisi ajatella, että asia kuuluisi otto-oikeuden ulkopuolelle, mutta niin kauan kuin kuntalain 92 § 5 mom. varhaiskasvatuksen yksilöasioita ei ole erikseen mainittu, tilanteeseen voi liittyä tulkinnanvaraisuutta.

Pohjois-Savon AVI;n lausunto: 

Selvittelimme lakimiestemme näkemyksiä asiasta. Ei meillä ole Kuntaliiton vastaukseen lisättävää. Yksilöpäätöksestä näkemyksemme mukaan tässä on kyse ja kuten Kuntaliitto toteaa ja suoraan laissa ei varhaiskasvatusta mainita.

Nähdäksemme päätöksentekijä on tehnyt päätöksen vallitsevien periaatteiden mukaisesti. Jos poliittinen elin haluaa muuttaa periaatteita, tuli nähdäksemme miettiä, onko yksittäisten päätösten muuttaminen oikea keino. Tulisiko tehdä periaatteellinen linjaus asiasta (esim. tietyn alueen lasten mahdollisuudesta osallistua toisen kunnan esiopetusta täydentävään varhaiskasvatukseen esim. työssäkäytisuunnan vuoksi), jolloin linjaus koskisi kaikkia ja päätöksenteko olisi yhdenvertainen kaikkia kohtaan eikä kunnanhallitus tällöin ottaisi päätettäväkseen yksilöpäätöksiä. Viranhaltijoiden tehtäväksi jäisi noudattaa yleisesti laadittuja periaatteita ja toki muuta lainsäädäntöä päätöksissään.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää, että se ei käytä otto-oikeutta, koska kyseessä on yksilöpäätös. Tarvittessa kunnanhallitus voi antaa viranhaltijoille tehtäväksi valmistella periaatteellinen linjaus, miten toisen kunnan antamaa esiopetusta täydentävään varhaiskasvastukseen  osallistumista mahdollistetaan.

Päätös

Kunnanhallitus päätti käyttää otto-oikeutta. Päiväkodin johtajan tekemä päätös §4/ 6.2.2025 (esiopetusta täydentävän varhaiskasvatus toisessa kunnassa ) kumotaan, ja hakijalle myönnetään maksusitoimus esiopetusta täydentävään varhaiskasvatukseen Vesannolla. Kunnanhallitus perustelee päätöstä  perheen asiointisuunnan ja koulun läheisyydellä toisessa kunnassa. Perusteena myös yhdenvertaisuus ja lapsen etu. 

 


Muutoksenhaku

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen (Kuntalaki § 134). Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Rautalammin kunnanvirastoon määräajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Rautalammin kunnan kunnanhallitus
Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi
Sähköpostiosoite: rautalammin.kunta@rautalampi.fi
Puhelinnumero: 040 164 2000
Kunnanvirasto avoinna: ma – pe 09.00 – 15.00

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti ja se on tekijän allekirjoitettava. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan
  • oikaisuvaatimuksen tekijän nimi ja yhteystiedot

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätöss voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rautalammin kunnan neuvonnasta, Kuopiontie 11, 77700 Rautalampi, sposti: rautalammin.kunta@rautalampi.fi ja puhelin 040 164 2000. Kunnanvirasto on avoinna ma-pe klo 9-15.