Kunnanhallitus, kokous 27.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Kaavoitusaloite koskien Pitkäjärvenkankaan tuulivoimahanketta

RauDno-2024-98

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Ari Lindgren, tekninen johtaja, ari.lindgren@rautalampi.fi

Perustelut

Solarwind Finland Oy on  jättänyt Rautalammin kunnalle kaavoitusaloitteen osayleiskaavan laatimiseksi tuulivoimapuiston toteuttamista varten Pitkäjärvenkankaan alueelle MRL 44 § ja 77a § mukaisesti. 

Hankealue sijaitsee Rautalammin keskustaajamasta noin 15 km etelälounaaseen. Hanke-alueen pinta-ala on noin 300 ha. Hankealueella ei ole voimassa olevaa asema- tai yleiskaavaa. Maakuntakaavassa alue on merkitty metsätalousvaltaiseksi alueeksi (M). 

Suunniteltavaan tuulivoimapuistoon sijoitetaan enintään 5 kappaletta nimellisteholtaan korkeintaan 7,2 MW:n tuulivoimaloita. Täten tuulivoimapuiston maksimi kokonaisteho on 36 MW.  Tuulivoimaloiden lukumäärä, tarkempi nimellisteho ja sijaintipaikat tarkentuvat yksityiskohtaisen kartoituksen ja suunnittelun yhteydessä. Voimaloiden paikat ovat alustavasti valittu siten, että etäisyys lähimpiin asuintaloihin ja vapaa-ajan asuntoihin on yli 1200 m.

Osayleiskaavan sisältöä koskevat kysymykset ratkaistaan lopullisesti maankäyttö- ja rakennuslain mukaisessa osayleiskaavamenettelyssä, jossa myös hankealue ja voimaloiden paikat tarkentuvat. Hankkeella on vaikutuksia ympäristöön ja ne selvitetään kaavoituksen yhteydessä. Tuulivoimaloiden sijoittelussa otetaan huomioon muun muassa riittävä etäisyys asutukseen, maisema- ja luonnonsuojelualueisiin sekä mahdolliset vaikutukset ympäristöön ja paikalliseen linnustoon ja eläimiin. Osayleiskaavan laatimisen yhteydessä järjestetään viranomaisneuvottelut luonnos- ja ehdotusvaiheissa sekä tarvittavat työpalaverit. 

Tuulipuisto on suunniteltu alustavasti liitettäväksi Savon Voiman sähköasemaan Rautalammin länsipuolella Kilpimäen lähellä. Liitos toteutetaan maakaapelilla ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Maakaapelointi toteutetaan pääsääntöisesti tiealueella noin 22 km:n etäisyydellä sijaitsevalle muuntoasemalle asti.

 

 

Vaikutusten arviointi:(alleviivattuna)

- Henkilöstövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Lapsivaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Ympäristövaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

- Yritysvaikutusten arviointi: myönteinen/ kielteinen/ ei vaikutusta

Ehdotus

Esittelijä

Ari Lindgren, tekninen johtaja, ari.lindgren@rautalampi.fi

Tekninen johtaja ehdottaa että, lautakunta päättää hyväksyä Solarwind Oy:n kaavoitusaloitteen käynnistämisestä ja ehdotuksen jatkomenettelyistä sekä esittää asiaa edelleen kunnanhallitukselle ja valtuustolle hyväksyttäväksi.

 Ehdotus jatkomenettelystä: 

•       Kunta käynnistää oikeusvaikutteisen osayleiskaavan laatimisen maankäyttö- ja rakennuslain 44 § ja 77a §:n mukaisesti siten, että voimaloiden rakennusluvat voidaan myöntää yleiskaavan perusteella. 

•       Jos hankkeessa tarvitaan YVA, tehdään se samanaikaisesti kaavoituksen kanssa

•       Solarwind Finland Oy ja Rautalammin kunta laativat kaavoitussopimuksen. 

•       Kunta hyväksyy Solarwind Finland Oy:n esittämän kaavakonsultin

•       Solarwind Finland vastaa kaikista hankkeen kaavoituksen sekä ympäristövaikutusten arviointiprosessin aiheuttamista kustannuksista sekä kunnalle aiheutuvista kaavoituksen hallinnollisista kustannuksista. 

•       Kunta vastaa kaavaprosessin lakisääteisistä hallinnollisista tehtävistä

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotus sillä lisäyksellä että, kunta edellyttää tuulivoimayritystä järjestämään asiasta kuntalaisillan sitten kun asia on ajankohtainen.

Valmistelija

  • Ari Lindgren, tekninen johtaja, ari.lindgren@rautalampi.fi

Perustelut

Solarwind Finland Oy on  jättänyt Rautalammin kunnalle kaavoitusaloitteen osayleiskaavan laatimiseksi tuulivoimapuiston toteuttamista varten Pitkäjärvenkankaan alueelle MRL 44 § ja 77a § mukaisesti. 

Hankealue sijaitsee Rautalammin keskustaajamasta noin 15 km etelälounaaseen. Hanke-​alueen pinta-​ala on noin 300 ha. Hankealueella ei ole voimassa olevaa asema-​ tai yleiskaavaa. Maakuntakaavassa alue on merkitty metsätalousvaltaiseksi alueeksi (M). 

Suunniteltavaan tuulivoimapuistoon sijoitetaan enintään 5 kappaletta nimellisteholtaan korkeintaan 7,​2 MW:n tuulivoimaloita. Täten tuulivoimapuiston maksimi kokonaisteho on 36 MW.  Tuulivoimaloiden lukumäärä,​ tarkempi nimellisteho ja sijaintipaikat tarkentuvat yksityiskohtaisen kartoituksen ja suunnittelun yhteydessä. Voimaloiden paikat ovat alustavasti valittu siten,​ että etäisyys lähimpiin asuintaloihin ja vapaa-​ajan asuntoihin on yli 1200 m.

Osayleiskaavan sisältöä koskevat kysymykset ratkaistaan lopullisesti maankäyttö-​ ja rakennuslain mukaisessa osayleiskaavamenettelyssä,​ jossa myös hankealue ja voimaloiden paikat tarkentuvat. Hankkeella on vaikutuksia ympäristöön ja ne selvitetään kaavoituksen yhteydessä. Tuulivoimaloiden sijoittelussa otetaan huomioon muun muassa riittävä etäisyys asutukseen,​ maisema-​ ja luonnonsuojelualueisiin sekä mahdolliset vaikutukset ympäristöön ja paikalliseen linnustoon ja eläimiin. Osayleiskaavan laatimisen yhteydessä järjestetään viranomaisneuvottelut luonnos-​ ja ehdotusvaiheissa sekä tarvittavat työpalaverit. 

Tuulipuisto on suunniteltu alustavasti liitettäväksi Savon Voiman sähköasemaan Rautalammin länsipuolella Kilpimäen lähellä. Liitos toteutetaan maakaapelilla ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Maakaapelointi toteutetaan pääsääntöisesti tiealueella noin 22 km:n etäisyydellä sijaitsevalle muuntoasemalle asti.

Tekninen lautakunta on hyväksynyt Solarwind Oy:n aloitteen kaavoituksen käynnistämisestä ja ehdotuksen jatkomenettelyistä sekä esittää asiaa edelleen kunnanhallitukselle ja valtuustolle hyväksyttäväksi.

Teknisen lautakunnan hyväksymät jatkomenettelyt:

  •  Kunta käynnistää oikeusvaikutteisen osayleiskaavan laatimisen maankäyttö-​ ja rakennuslain 44 § ja 77a §:n mukaisesti siten,​ että voimaloiden rakennusluvat voidaan myöntää yleiskaavan perusteella. 
  • Jos hankkeessa tarvitaan YVA,​ tehdään se samanaikaisesti kaavoituksen kanssa
  • Solarwind Finland Oy ja Rautalammin kunta laativat kaavoitussopimuksen. 
  • Kunta hyväksyy Solarwind Finland Oy:n esittämän kaavakonsultin.
  • Solarwind Finland vastaa kaikista hankkeen kaavoituksen sekä ympäristövaikutusten arviointiprosessin aiheuttamista kustannuksista sekä kunnalle aiheutuvista kaavoituksen hallinnollisista kustannuksista. 
  • Kunta vastaa kaavaprosessin lakisääteisistä hallinnollisista tehtävistä
  • Kunta edellyttää tuulivoimayritystä järjestämään asiasta kuntalaisillan sitten kun asia on ajankohtainen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Sepponen, kunnanjohtaja, anu.sepponen@rautalampi.fi

Kunnanhallitus päättää teknisen lautakunnan esityksen mukaan, että Pitkäjärvenkankaan tuulivoimala hankkeen kaavoitusprosessi aloitetaan ja esittää kaavoitusprosessin aloittamista kunnanvaltuustolle. Kunnanjohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan kaavoitussopimus.

Päätös

Asiaa ei käsitelty, se vedettiin esityslistalta pois esittelijän toimesta.


Muutoksenhaku

Koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta ei saa tehdä. (Kuntalaki 410/2015 § 136)